1884 – 2024 (7): 140 de ani de la fondarea „TRIBUNEI” – Mizeriile cenzurei, în 1884 – „… Vienezii începură să strige: Libertate de presă cu censură”!

Acasa >

Articol

Din cotidianul „TRIBUNA” ( nr. 5, din 20 aprilie/ 2 maiu 1884), spicuim două articole apărute în rubrica „Varietăți”:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

«„Miseriile censurei”. O anecdotă ne spune, că în timpul revoluțiunei dela 1848 Vienesii, voind să arate și ei că țin la libertate, au pornit în masse mari spre Curte strigând mereu: Libertate de presă. Însă un biet „Beamter” dela biroul de censură, văzând aceasta, a început să se plângă, că el o să rămâie pe drumuri, dacă se va desființa censura, el cu nevasta și cu copiii lui. Vienesii, oameni cu inima bună ce sunt, începură a se înduioșa. Avea omul dreptate.

Libertatea e un lucru frumos și nobil; nu se poate ca prin ea un om să-și peardă pânea de toate zilele, el cu navasta și copiii lui. Deci Vienesii începură să strige: Libertate de presă cu censură!

De aceea este în Austria și libertate de presă și censură. După legea de presă a Austriei, redacțiunile, mai nainte de a espeda ziarul, trebuie să-i trimiță un esemplar procurorului și numai cu aprobarea acestuia se poate face espediția. Ear dacă se întâmplă, ca procurorul să găsească vr´un pasagiu de încriminat, el nu e dator să arete, care anume e acel pasagiu. Aceasta se arată numai prin o hotărîre judecătorească, deci câte-va zile în urmă. La intervenirea mai multor ziare principale din Viena guvernul a dat la 1872 un ordin, ca pasagele încriminate să se arate imediat, pentru-că ziarul să poată fi espediat încă în acea zi, se înțelege, fără de acele pasagie. Ce să vezi însă?

Pehlivanii de ziariști lăsau gol locul, unde se aflaseră pasagiele încriminate, ceea ce după părerea guvernului este o demonstrațiune făcută cu rea intenție. După cel mai nou ordin ministerial procurorul nu arată pasagiele decât după-ce redacțiunea se obligă a pune în locul lor altă materie.

Toate aceste pentru-ca bietul Beamter dela biuroul de censură să nu moară de foame, el cu nevasta și cu copiii lui.

„Nenorocirile Ciangăilor din Bucovina”. E vorba de 40 familii, care bizuindu-se pe protecția fraților lor din patria comună, au ajuns a nu mai avè pâne de toate zilele. „Pesti Naplo” comunică în numărul dela 29 l.c. următoarea depeșă adresată „Reuniunii pentru Ciangăi” de preotul Tomka din Andrasfalva: „Toate sunt astfel cum Vi le-au depeșat cele 40 familii, ba chiar din oară în oară situațiunea e mai întunecată. Momiți cu făgăduințe de cu primăvară, înfundați aici astă toamnă, mulți își consumă de un an acum averea. Dacă asta mai ține așa, vederea fețelor desnădăjduite mă duce la nebunie. Pentru ultima oară întreb: ne duceți de aici ori nu”!».

În cotidianul Tribuna, regăsim relatarea – pe scurt – a multor mari evenimente din vechiul imperiu austro-ungar, multă vreme fiind cel mai citit ziar, din toate colțurile Ardealului, Banatului și Bucovinei. M.P.B.

 

 

31 octombrie 2023 la 07:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Două spectacole pentru adolescenți, în această lună, la Teatrul „Gong”
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în această lună două dintre cele mai captivante spectacole pentru...
Cultura
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Summit muzical european, pe scena Sălii Thalia
Joi, sibienii au ocazia să se delecteze la un concert extraordinar, la SUMMITUL MUZICAL EUROPEAN - "Rhapsody", în...
Cultura
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 zile
„Albă ca Zăpada” deschide luna mai, la Teatrul „Gong”
Evenimentele Teatrului „Gong” în luna mai încep cu una dintre cele mai îndrăgite povești: „Albă ca Zăpada și...
Cultura
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 zile
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit