Articol
Consilierii locali ai Sibiului vor vota în ședința din 24 februarie un proiect de hotărâre prin care aprobă documentul intitulat Planul de Renovare pe Termen Lung al Stocului de Clădiri Publice din Municipiul Sibiu 2021-2050.
Specialiștii recomandă înființarea unui departament pentru eficiență energetică sau a unei comisiii interdisciplinare în cadrul administrației locale pentru a evalua implementarea Planului de Acțiuni pentru Climă și Energie Durabilă.
Municipalitățile care au semnat iniţiativa "Convenţia Primarilor" printre care se numără și municipiul Sibiu începând cu anul 2013, s-au angajat să întocmească și să implementeze Planuri de Acţiune pentru Climă i Eșnergie Durabilă. Planurile trebuie să reflecte obiectivul de reducere a emisiilor de C02 cu cel puţin 40% până în 2030, în conformitate cu obiectivele naţionale și europene și să includă etape de raportare la 3-5 ani.
„Strategiile de renovare municipală sunt importante pentru a asigura planificarea pe termen lung, în conformitate cu schimbările și tendințele prefigurate. Directiva europeană privind Performanţa Energetică a Clădirilor (…) impune Statelor Membre să stabilească Strategii naţionale de Renovare pe Termen Lung cu repere și indicatori măsurabili pentru a se asigura că obiectivele europene generale de decarbonare a stocului de clădiri sunt îndeplinite până în anul 2050. Cu toate acestea, Statele Membre își vor atinge obiectivele numai dacă acestea sunt puse în aplicare la nivel municipal. Strategiile municipale de renovare trebuie, aşadar, să preia și să reflecte aceste deziderate. Acestea ar trebui să precizeze contribuţia lor la obiectivul naţional , provocările și soluţiile lor specifice. Strategia de renovare municipală ar trebuie să conducă pe termen lung la un stoc de clădiri decarbonat până în 2050, ţinta politică la nivelul UE”, este menționat în raportul atașat proiectului pe care îl vor vota joi consilierii.
Sibiul a fost sprijinit, prin proiectul "Our Buildings", să își definească planul de acțiune pentru renovarea clădirilor.
Sunt 117 clădiri incluse în acest plan, între care toate clădirile în care funcționează școlile, Spitalul de pediatrie, sediile Primăriei Sibiu și altele.