10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Psihologul Radu Vulcu: "Trebuie să avem grijă de mintea noastră. (…) Există rezolvare pentru problemele psihice”

Joi a fost Ziua Mondială a Sănătății Mintale, prilej cu care Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu reaminteşte faptul că toți cei care se află în situații dificile pot apela gratuit serviciile aceestuia, "unde există profesioniști care îi pot ajuta atât pe copii, cât și pe adulți", transmite comnicatul emis de către spital.
Unul dintre cei mai experimentați psihologi din Sibiu, Radu Vulcu, doctor în psihologie și clinician principal la Centrul de Sănătate Mintală Adulți al Spitalului Clnic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, oferă câteva sfaturi pentru a ne păstra mintea sănătoasă:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

1. Să învățăm cum să avem grijă în fiecare zi, de ceea ce înseamnă să ne simțim siguri.
2. Să avem acea stabilitate emoțională.
3. Să avem acea capacitate de a înțelege lucrurile care ni se întâmplă, pe care le trăim.
4. Să avem acea putere de a acționa în lucrurile pe care ni le propunem, în obiectivele noastre, cu resursele pe care le avem.
5. Să învățăm să ne înțelegem pe noi înșine, să ne cunoaștem pe noi.
6. Să învățăm care este trecutul nostru, să știm despre el, pentru că multe din conflictele, problemele, dinamicile familiale prin care am traversat, pot fi astăzi cauza unor probleme sau tulburări din zona sănătății mintale.
7. Să avem curajul și puterea să cerem ajutor.
8. Să mergem la oamenii care sunt calificați, specialiștii din domeniul sănătății mintale, psihiatri, neuropsihiatri, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, asistenți sociali, psihopedagogi, echipe multidisciplinare.
9. Să învățăm să avem o atitudine de deschidere față de tot ceea ce înseamnă grija și empatia față de cei din jur, care traversează probleme de sănătate mintală.
10. Să învățăm să fim mai autentici cu noi înșine, mai autentici în relație cu ceilalți.

Această zi de 10 octombrie este o ocazie bună să ne gândim la sănătatea minții noastre.

„Ziua de 10 octombrie este o zi importantă pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale și este o zi în care putem să reflectăm asupra a ceea ce este util să facem pentru a avea grijă de mintea noastră. Știm cu toții cât de importantă este relația dintre minte și corp. Și așa cum avem grijă de corpul nostru, tot atât de important este să avem grijă și de mintea noastră”, spune psihologul Radu Vulcu.

Acesta explică cât de important este să fim sănătoși mintal.

„Acest concept de sănătate mintală se bazează pe trei vectori sau pe trei piloni, cum ar fi: sentimentul de siguranță sau de securitate emoțională, avem sentimentul de înțelegere sau de insight și capacitatea noastră de a acționa. Aceste trei elemente care stau la baza sănătății mintale sunt elemente care se formează și se dezvoltă de-a lungul vieții noastre cu ajutorul familiei, educației, școlii, prietenilor, locului de muncă și de aceea este important să învățăm cum să avem grijă în fiecare zi de ceea ce înseamnă să ne simțim siguri, să avem acea stabilitate emoțională, să avem acea capacitate de a înțelege lucrurile care ni se întâmplă, pe care le trăim și de a avea acea putere de a acționa în lucrurile pe care ni le propunem, în obiectivele noastre, cu resursele pe care uneori le avem manifeste, alteori se află într-un plan mai latent și e nevoie să învățăm cum să ni le activăm.”

În momentul în care reușim să ne înțelegem pe noi înșine, să evitam conflictele din familia noastră, să învățăm din trecutul nostru, atunci vom putea preveni mai ușor unele probleme sau tulburări ale sănătății mintale.

„Primul sfat ar fi să învățăm să ne înțelegem pe noi înșine, să ne cunoaștem pe noi, să învățăm care este trecutul nostru, să știm despre el, pentru că multe din conflictele, problemele, dinamicile familiale prin care am traversat pot fi astăzi cauza unor probleme sau tulburări din zona sănătății mintale. Să avem curajul și puterea să cerem ajutor, să mergem la oamenii care sunt calificați, specialiștii din domeniul sănătății mintale, psihiatri, neuropsihiatri, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, asistenți sociali, psihopedagogi, echipe multidisciplinare care au abilitățile, competențele, care au instrumentele să se ocupe de cei care sunt cu tulburări psihice, cu tulburări mintal. Să avem puterea de a învăța să avem o atitudine internă de deschidere față de tot ceea ce înseamnă grija și empatia față de cei din jur, care traversează probleme de sănătate mintală, care au disfuncționalități în zona aceasta de a reuși să promovăm planuri sau proiecte, să punem noi înșine, cu ajutorul autorităților, cu ajutorul comunității lor, planuri de anti stigmă și. de a învăța cumva să fim mai autentici cu noi înșine, de a fi mai autentici în relație cu ceilalți, de a avea suficientă compasiune, de a pune umărul și de a ajuta pe cei care au nevoie, în anumite momente ale vieții lor, de sprijin medical psihiatric”, spune psihologul Radu Vulcu.

Potrivit specialistului Radu Vulcu, cea mai sănătoasă atitudine față de cei care au probleme de sănătate mintală, este să fim „fără prejudecăți, fără critică, să-i ajutăm pentru că, în același timp, ne ajutăm pe noi înșine. Când traversăm perioade dificile, avem nevoie de suport și de sprijin din partea celorlalți.”

Una dintre problemele cu care ne confruntăm toți este faptul că „uităm să ne uităm la noi înșine și suntem foarte mult preocupați de așteptările celor din jur.”

„Sunt atât de multe transformări în societate și atât de multe crize. E o așa de mare presiune cu toate schimbările care sunt pe toate planurile, încât de multe ori suntem furați de acest șuvoi de transformări, încât uităm să ne mai uităm la noi înșine și să fim foarte mult preocupați de așteptările și exigențele celor din jur, la școală, la serviciu, în casă, în familie, în societate. Și o recomandare ar fi cum ne putem întoarce asupra noastră, a vedea ceea ce putem face noi, a putea vedea care sunt resursele noastre și acolo unde identificăm obstacole, să mergem și să cerem ajutor. Este responsabilitatea noastră să avem grijă, așa cum avem grijă de corpul nostru, de mintea noastră. Trebuie să avem grijă. Nu putem spune sănătate, dacă nu spunem sănătate mintală.”

Tot mai mulți oameni, mai ales tineri, apelează la ajutorul specialiștilor și spun că suferă din cauza depresiei sau stresului.

„Da. A crescut numărul celor care se adresează serviciilor de specialitate cu această problemă de depresie sau de stres la locul de muncă și într-adevăr, tot mai mulți tineri care sunt cumva prinși în această tulburare a depresiei. Ideea este cum conștientizăm că avem probleme și cum avem curajul să mergem să cerem ajutor mai departe. Și la nivel mondial, dar și în România. stresul, mai ales la locul de muncă, a devenit atât de puternic, încât și angajatorii încep să ia măsuri tot mai concrete de a stabiliza cumva această situație și de a încerca să promoveze cumva sănătatea la locul de muncă”, a subliniat psihologul Radu Vulcu.

Radu Vulcu, doctor în psihologie, psiholog clinician principal la Centrul de Sănătate Mintală Adulți al Spitalului Clnic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, cu 30 ani de experiență, psihoterapeut supervizor ne îndeamnă să avem speranță și să apelăm la ajutorul specialiștilor dacă avem probleme, pentru că „există rezolvare pentru problemele psihice”.
„Există rezolvare pentru problemele psihice, există tratamente atât medicamentoase, cât și psihologice, există specialiști care se ocupă de aceste lucruri, chiar dacă unele din tulburările psihice severe, cum ar fi schizofrenia sau depresia severă sau o tulburare afectivă bipolară nu se vindecă, ele pot fi tratate și oamenii pot ajunge la un nivel de funcționalitate și la un stil de viață care pot să le asigure o bună calitate a vieții”, a concluzionat psihologul Radu Vulcu.

Informații utile despre sănătatea mintală și cum putem primi ajutor, sunt doar la un click distanță, la adresa www.medicina-psihiatrie.ro, siteul oficial al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”.  Sibiul ocupă un loc foarte important pe harta psihiatriei din România şi din Europa, întrucât la Sibiu a fost inaugurat în anul1863 primul spital de boli nervoase, fiind primul aşezământ de acest fel din ţară şi din din sud-estul Europei.

Joi, 10 octombrie 2024, Organizația Mondială a Sănătății sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății Mintale, tema din acest an fiind „Sănătatea mintală la locul de muncă”.

10 octombrie 2024 la 13:09
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 3 ore
Salina de la Praid s-a închis, sarea de acolo a ajuns la Sibiu, într-o rețetă
Cea de-a doua zi de Astra Multicultural a reușit să atragă un public numeros, mulți dintre participanți venind,...
Actualitate
2 min de citit
acum 8 ore
Cu programul Rabla în aer, piața auto din România își calculează pierderile de pe o lună pe alta
Cu programul Rabla încă suspendat, dar cu promisiunea relansării, piața auto din România își calculează pierderile de la...
Actualitate
9 min de citit
acum 15 ore
Restricții de trafic, pe Valea Oltului. Când și unde se oprește circulația
Cei care au drum pe Valea Oltului sâmbătă trebuie să știe că sunt restricții de circulație în zonele...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 23 ore
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 23 ore
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(ACTUALIZARE) Prima victorie se (mai) lasă așteptată! FC Hermannstadt, la fel ca în sezonul precedent, remiză cu o nou-promovată la primul meci acasă!
Tibi Căpușă a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Ianis Stoica a făcut 2-0 înainte de pauză....
Eveniment
6 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 1 zi
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 1 zi
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit