logo
Slalom paralel: Prezență record la etapa de debut. Vali Porcișteanu, ”vioara” întâi
Ovidiu BOICA
2140 vizualizari
Slalom paralel: Prezență record la etapa de debut. Vali Porcișteanu, ”vioara” întâi
Iubitorii sporturilor cu motor au luat cu asalt terenul special amenajat în spatele Bazei Pompierilor din cartierul Ștrand. La fel și sportivii, la startul primei etape înscriindu-se peste 30 de concurenți. Printre ei s-a numărat și campionul național absolut de raliuri în 2011, piteșteanul Vali Porcișteanu, care a făcut ca de obicei, ce știe el mai bine: SPECTACOL.

 

Prima etapă din sezonul 2018 al Campionatului Național de slalom paralel a fost o reușită din toate punctele de vedere: vreme bună, organizare fără cusur, un traseu foarte bine pus la punct, mulți spectatori pe margine și mai ales un număr record de participanți. Dacă mai punem la socoteală și prezența pe circuit a lui Vali Porcișteanu, omul-spectacol din Campionatul Național de Raliuri ”Dunlop”, campion național în 2011...

Etapa s-a desfășurat ca de obicei, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, în organizarea ACS Pro Drive Sibiu. Ea a fost din timp și minuțios pregatită și grație implicării sponsorului principal, Ravenol Romania - partener tehnic în Campionatul Mondial de Formula 1 la Sahara Force 1 India. Sprijinul moral și material acordat clubului de părinții a doi dintre juniorii proaspăt înscriși în campionat, cât și implicarea Școlii de Șoferi ABC au contribuit, de asemenea, la reluarea cu forțe noi a Campionatului Național de slalom paralel.
  • ”Pregătirea terenului a debutat cu o lună în urmă, dar seceta din această primăvară, cea mai puternică din ultimii 50 de ani, a defavorizat consolidarea sută la sută a pistei. Cu toate acestea, la final, adică înaintea primului start, pista s-a prezentat foarte bine, iar asta nu o spun eu, au spus-o majoritatea dintre cei care au concurat. Lista cu cei 33 de înscriși, anunțați până cu două zile înainte de eveniment, a impus pregătirea specială și trasarea locațiilor în parcul de service, astfel că sâmbătă dimineața procesul de verificare tehnică, înscriere și validare s-a încadrat în programul afișat, stabilit între orele 8:00 și 9:10. Serviciul de tractări Adi Service, prin profesionalism și implicare, a contribuit și el la buna derulare a competiției, prin reducerea timpului de staționare în urma incidentelor de pe traseu”, povestește unul dintre organizatori, Dan Nirișteanu.
Campionul din sezonul precedent la clasa juniorilor, Costi Tudose, a solicitat înscrierea la clasa 2 seniori, prin dreptul oferit de regulament, astfel că pe lista de înscriere a juniorilor au mai rămas ocupanții locurilor 2 și 3 din 2017, Seby Ciuntu, respectiv Mario Călugărița. Celor doi li s-au alăturat juniorii de la Pro Drive Sibiu, Paul Popa (16 ani) și Alex Cazacu de numai 12 ani, ambii debutanți în circuit la ultima etapă de anul trecut, în a doua jumătate a lunii octombrie.
  • ”Cei doi juniori de la Pro Drive Sibiu au urmat în iarna cursurile școlii de pilotaj a lui Vali Porcișteanu și toată lumea era interesată de progresele pe care cei doi juniori le-au făcut între timp. Disputele din prima rundă nu prevesteau răsturnarea de situație din runda următoare, când Paul Popa a pierdut doar în finala mare, în fața lui Mario Călugărița, tot un elev de-al lui Porcișteanu, iar mezinul Alex Cazacu - asistat în dreapta de tatăl său, Leo Cazacu, fost mecanic de clasă la automobilele de competiție ale piloților campioni Heinz Gollner și Manfred Stohl - a câștigat finala mică în detrimentul vicecampionului de juniori pe 2017, sibianul Seby Ciuntu.       

 

Clasamentul final al etapei, la juniori:
1. Mario Călugărița (locul 8 în clasamentul Open, din 33 de participanți);
2. Paul Popa (locul 21 în clasamentul Open);
3. Alex Cazacu (locul 22 la Open).
La clasa 2, cu 11 piloți seniori înscriși la start, Dănuț Budai s-a impus fără drept de apel, chiar dacă în prima manșă de concurs a rupt o planetară.
 
Clasamentul final al clasei 2 este următorul:
1. Dănuț Budai (locul 2 în clasamentul Open);
2. Cristi Sugar (locul 5 la Open);
3. Mihai Pleșa (locul 6 la Open).
La clasa 3, la care figurau 9 piloți pe lista de înscriere, spectatorii așteptau cu interes să urmărească disputa dintre Norbert Maior și Raul Badiu.
Norbert Maior a făcut în prima manșă de concurs un timp cu aproape două secunde mai bun decat Badiu, după care a fost nevoit să abandoneze din cauza unei defecțiuni la cutia de viteze.
Pilotul din Campionatul Național de Raliuri ”Dunlop”, Szabo Csongor, venit la această etapă pentru a parcurge pe macadam primii kilometri cu noua lui mașină de concurs, a avut o evoluție spectaculoasă, implicându-se în lupta pentru cucerirea unui loc pe podium atât la clasă, cât și în clasamentul Open.

Clasamentul final al clasei 3 a fost următorul:
1. Szabo Csongor (locul 3 în clasamentul Open);
2. Raul Badiu (locul 4 la Open);
3. Paul Silaghi (locul 11 la Open).
 
Clasamentul clasei 4 l-a avut pe ”Vallinho” pe primul loc.
1. Vali Porcișteanu (câștigător al trofeului Open);
2. Romeo Medan (locul 9 la Open);
3. Cristi Toader (locul 15 la Open).
Clasament Buggy: 1. Cristian Dunavatu, 2. Vasile Șerban, 3. Tiberiu Lambescu.
În clasamentul Open, Vali Porcișteanu a câștigat ”Trofeul Ravenol”, spre deliciul spectatorilor prezenți, clasamentul final având următoarea alcătuire: 1. Porcișteanu, 2. Budai, 3. Szabo Csongor.
 
Premieră: transmisie live
Una din noutățile cu care a debutat sezonul competițional 2018 a fost transmisia live a evenimentului, incluzând interviuri, concursul propriu-zis și festivitatea de premiere, grație a doi împătimiți ai acestui sport, care au și concurat pe acest traseu, Mircea Drăgan și Rareș Fetean.
 
”Magnetul” Porcișteanu
Spectatorii au fost atrași ca de un magnet în parcul de service de anunțul că multiplul campion național Vali Porcișteanu se va prezenta la această etapă cu noua lui Skoda R5 echipată pentru macadam. Iar Porcișteanu le-a răsplătit curiozitatea și interesul prin faptul că mașina, adusă în dimineața cursei pe marginea circuitului direct de la București, a mai necesitat o serie de reglaje/setări la suspensie, urmărite cu interes de spectatori.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia