logo
Prima etapă a Cupei Naţionale XCM, inclusă în Triada MTB, la Avrig. Traseu de creastă în Munţii Făgăraş, la peste 1.000 de metri
Dan FRÂNCU
2610 vizualizari
Prima etapă a Cupei Naţionale XCM, inclusă în Triada MTB, la Avrig. Traseu de creastă în Munţii Făgăraş, la peste 1.000 de metri
Federaţia Română de Ciclism a decis ca, în cadrul primeia din cele 7 etape ale Triadei MTB, care va avea loc la începutul lunii viitoare, la Avrig, să fie inclusă şi etapa de debut a noii competiţii, Cupa Naţională XCM. Traseul măsoară 81 de kilometri şi îi va purta pe ciclişti până în traseul de creastă al Munţilor Făgăraş, la Cabana Suru.
Pregătirile pentru desfăşurarea primei etape din cadrul celei de-a şaptea ediţii a Triadei MTB, una dintre cele mai interesante, importante şi complexe serii de competiţii de ciclism montan organizate în ţara noastră, au intrat în linie dreaptă. În 6 şi 7 mai, iubitori şi practicanţi ai ciclismului pe teren accidentat din ţară şi din străinătate vor veni la Avrig pentru concursuri interesante şi spectaculoase, Triada MTB fiind, şi în acest an, evenimentul sportiv ce va face din micul oraş, câteva zile, “Capitala naţională a mountain biking-ului”.
Prima etapă a Triadei MTB 2017 va debuta sâmbătă, 6 mai, cu întreceri pentru sportivii legitimaţi la structuri afiliate Federaţiei Române de Ciclism (XCE - Cross Country Eliminator) dar şi pentru amatori. Întrecerea sportivilor legitimaţi la diverse cluburi sau asociaţii sportive de profil va constitui Campionatul Naţional XCE. (Competiţiile de gen XCE - mountain bike cross eliminator sunt foarte spectaculoase şi au fost doar relativ recent introduse în cadrul concursurilor internaţionale.) Tot sâmbătă, organizatorii vor pregăti câteva concursuri pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani. 
Premieră: Cupa Naţională de XCM
Având în vedere ascensiunea de popularitate de care se bucură, în ultimii ani, mountain biking-ul autohton, dar şi în semn de apreciere pentru valoarea Triadei MTB, oficialii Federaţiei Române de Ciclism au decis ca, prima etapă a noii competiţii, Cupa Naţională XCM (Cross Country Anduranţă sau Maraton), să se desfăşoare în cadrul competiţiei de la Avrig.
Atingerea următorului nivel în materie de competiții de ciclism montan reprezenta doar o chestiune de timp. Din 2017, scena de teren accidentat din România se pregătește de două noi provocări: Cupa Naţională de XCO şi Cupa Naţională de XCM. Pentru ediția de debut, Cupa Naţională de XCO şi Cupa Naţională de XCM vor reuni câte 5 din cele mai importante competiții de o zi de profil din țară, care vor constitui etapele întrecerilor. De-a lungul etapelor, primii clasați vor primi puncte în funcție de clasările obținute, pentru ca după parcurgerea lor să se stabilească clasamentul general final. Competițiile sunt amândouă deschise atât sportivilor români, cât și străinilor și se întind din luna aprilie până la începutul lui octombrie. Referindu-se la această premieră pentru ciclismul românesc, Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Cilcism, a declarat pentru www.federatiadeciclism.ro: "Implementarea unei cupe a României la fiecare disciplină reprezintă un punct important din agenda națională pentru următorii 4 ani. A fost unul din punctele forte ale candidaturii mele și mă bucur că reușim să o materializăm la XCO și XCM, mai ales că prima disciplină e una olimpică. Sunt convins că în câțiva ani o să putem vedea o creștere a nivelului sportivilor ca urmare a Cupelor Naționale la XCO și XCM".
La rândul său, Cătălin Sprînceană, conducătorul departamentului de mountain bike al federaţiei, spunea: "Proiectul Cupelor Naționale de XCO si XCM își propune, în primul rând, să încurajeze practicarea ciclismului de performanță și să creeze un cadru organizat de întrecere. Ciclismul din România are nevoie urgentă de o bază de selecție a sportivilor și sperăm că prin Cupele Naționale să contribuim la acest lucru. Suntem la început de drum cu acest concept, proaspăt împrumutat din țări cu tradiție în mountain bike și sunt sigur că ne vom perfecționa de la an la an". 
 
Cabana Suru, în traseu
Pentru a se putea implica în acest proiect, Tudor Oprea, organizatorul principal al Triadei MTB, a realizat un traseu special. Astfel, duminică, 7 mai, pe lângă  “Avrig Mountain Bike Race”, probă de maraton ce se va desfăşura pe traseul deja cunoscut, identic cu cel de anul trecut, pentru sportivii ce s-au înscris la Cupa Naţională XCM a fost pregătit un traseu aproape dublu ca lungime (peste 81 de kilometri) şi mai dificil. Traseul pentru Cupa Naţională XCM se identifică, în parte, cu traseul clasic al “Avrig Mountain Bike Race”, doar că în zona localităţii Mîrşa acesta face o mare buclă spre pădure şi baza Vârfului Suru din Masivul Făgăraş (cicliştii vor urca până la o altitudine de aproximativ 1.200 metri), urmând să se întoarcă în Avrig după ce au parcurs o parte a Zonei Turistice “Valea Avrigului”. 
 
Se caută voluntari pentru Triada MTB!
Cum este şi normal, o competiţie de asemenea anvergură nu se poate organiza decât prin implicarea unui număr foarte mare de oameni, pe lângă eforturile mari financiare, materiale, logistice etc. Un rol deosebit de important în acest angrenaj îl au voluntarii, pentru atragerea cărora organizatorii au inițiat o campanie. Ca urmare, pasionaţii de mountain bike care doresc să-şi aducă aportul la organizarea unui eveniment de calitate, pot trimite un e-mail la info@procycling.ro, cu numele, prenumele şi numărul de telefon, urmând a fi contactaţi de organizatori.
"Scopul nostru este să ridicăm nivelul acestui sport în România iar tu ne poți ajuta. Participă ca voluntar la una din etape și vei putea concura la o altă etapă, la alegere, fără a plăti taxa de înscriere", menţionează organizatorii Triadei MTB pe una din paginile de internet unde se promovează acţiunea.
Competiția de la Avrig este organizată de Clubul Sportiv Pro Cycling, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Avrig şi al mai multor sponsori şi colaboratori.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia