logo
(FOTO) Teodor Tulpan, pe urmele apostolului Iacob, unul din discipolii lui Iisus: ”Din 2010 mi-am dorit să fac pelerinajul ăsta”
Ovidiu BOICA
4283 vizualizari
(FOTO) Teodor Tulpan, pe urmele apostolului Iacob, unul din discipolii lui Iisus: ”Din 2010 mi-am dorit să fac pelerinajul ăsta”
Alpinistul Teodor Tulpan s-a întors recent din Spania, după un pelerinaj în scop turistic, nu religios, de trei săptămâni la mormântul apostolului Iacob. Sibianul a vorbit, în exclusivitate pentru, despre aventura iberică. Tulpan a parcurs peste 1.500 de kilometri pe bicicletă, împreună cu doi prieteni, Vasi și Sofia. ”Vasi e stabilit de 12 ani în Barcelona, cu el am avut noroc că știa limba; ne-a ajutat mult”, și-a început povestea alpinistul.
 
 
”Sunt trei Camino renumite, cel francez, Camino Norte și cel portughez. ”Camino” înseamnă drum. Camino de Santiago este drumul apostolului Iacob. Punctul terminus al acestui pelerinaj este Santiago de Compostela, unde e îngropat unul din discipolii lui Iisus. Este o catedrală destul de mare acolo, orașul e frumos, aerisit... Mulți fac traseul pe jos. E foarte lung. Cei care merg pe jos fac o lună, o lună și ceva, merg cam 30 de kilometri pe zi. Noi, adică eu și cei doi prieteni, Sofia și Vasi, l-am făcut în două săptămâni cu bicicletele. Am rulat cam 750 de kilometri la dus și tot atâția la întoarcere. Dar, a meritat!”, a susținut Tulpan.
 

Alpinistul a mai adăugat că de mai mulți ani și-a propus să plece în acest pelerinaj, dar de fiecare dată a intervenit câte o problemă: ”De prin 2010 tot voiam să merg. S-a tot ivit câte ceva, fie legat de concediu, fie de bani”...
 
 
Pe urmele cavalerilor teutoni, cu ochii după... ”scoici”

Teodor Tulpan a povestit că acest pelerinaj, drumul lui Iacob, e vechi de mai bine de o mie de ani. În trecut, pelerinii erau însoțiți și apărați de diversele pericole ce apăreau pe parcurs chiar de către cavalerii teutoni. De la aceștia vine și semnul care marchează întreg traseul drumului lui Iacob, o scoică ce are inscripționat în centrul ei crucea cavalerilor teutoni.
 
  • ”Înainte de a porni în pelerinaj, ți se dă un pașaport de pelerin, pe care pui ștampile în fiecare loc pe care-l străbați. Ca să obții un certificat de pelerin, trebuie să faci minim 100 de kilometri pe jos până la final sau 200 cu bicicleta. Se mai poate și cu calul, ori măgarul, dar e mai complicat. Pe vremuri, nobilii așa făceau. Cavalerii teutoni aveau rolul de a apăra pelerinii. De aceea emblema, la pelerini, e acea scoică, după pelerina pe care o purtau teutonii, cu acea glugă. O perioadă, pe timp de războaie sau după plecarea cavalerilor teutoni la Ierusalim, n-a mai fost nimeni să-i apere pe pelerini. Au început atacurile, au fost jafuri... O perioadă, câteva zeci de ani, pelerinajul s-a întrerupt. Mergi mult prin păduri, pe malul apelor, prin locuri pustii. Era periculos!”, a mai spus Tulpan.

 

Cum a revigorat Paulo Coelho drumul lui Iacob

Pelerinajul pe drumul lui Iacob a înflorit din nou după ce scriitorul Paulo Coelho a scris romanul ”El Camino a Santiago”, iar circuitul a intrat în patrimoniul UNESCO.
  • ”În ultimii 30 de ani, pelerinajul a luat amploare, mai ales după ce a scris Paulo Coelho un volum în care a vorbit depsre Camino de Santiago. În plus, drumul lui Iacob a intrat în patrimoniul UNESCO. S-au investit bani, dar cu cap, iar acum turul le aduce în vistierie mult mai mulți bani. E ceva în genul unor trasee de la noi, cum ar fi turul Mamarumerușui, sau al Bucovinei, în nordul țării”, a adăugat sibianul.

 

Au înnoptat într-o biserică

Teodor Tulpan a mai spus că a petrecut una dintre nopțile din timpul pelerinajului într-o biserică, la o mânăstire. De altfel, alpinistul a adăugat că, deși nu au făcut rezervări din vreme, la fiecare popas au găsit locuri de cazare, la prețuri rezonabile.
  • ”Asta este diferența dintre ei și noi. La ei găsești o groază de unități de cazare... Nu a fost nevoie să sunăm dinainte, să facem rezervări. Dacă nu găseam în locul X, cu siguranță găseam la câțiva kilometri distanță, să zicem ca de aici, de la Sibiu, la Cristian. Cum eram cu bicicletele, ne era ușor să ne deplasăm. Am dormit inclusiv într-o biserică, unde încăpeau cam 120 de oameni. În acea biserică nu se mai țineau slujbe curent. Au amenajat frumos, cu niște placaje, să nu se vadă... În sala mare se mai puteau ține slujbe. Erau compartimente cu câte 6 paturi fiecare, fără uși, fără tavan, auzeai sforăielile celorlalți... Cu WC-uri, cu dușuri, tot ce trebuie... Cazarea era undeva între 8 și 10 euro, nu mai mult. Bineînțeles că puteai merge și la mai scump, dar la 8-10 euro aveai condiții suficient de bune. Mâncarea, la fel! Unde ne cazam serveam și micul dejun, înaintea plecării la drum. Ne încadram cu totul la 20-25 de euro pe zi. A, și încă ceva! Am văzut recent un tip care călătorește și face reportaje de prin diverse locuri. Se plângea că i-a fost atât de greu, pentru că n-ar fi găsit apă potabilă pe traseu. Nimic mai fals! Din kilometru în kilometru erau țâșnitori, apăsai pe buton și curgea apa. Nu trebuia să pleci la drum cu cine știe ce provizii. Probabil, respectivul a vrut să facă pe grozavul...”, a completat Tulpan, adăugând că întreaga aventură l-a costat pânp în 600 de euro: ”În principiu, cam 5-600 de euro, cu avion cu tot, ceea ce e rezonabil, pentru trei săptămâni”.

 

O ideea de afaceri. Cu cireșe!

Capriciile vremii nu afectează, aproape an de an, numai țara noastră, iar de suferit au și vegetația din alte zone. De exemplu, Spania, chiar dacă în peninsula iberică clima este cu totul diferită de cea din România!
 
  • ”La un moment dat, când rulam prin pădure, printre copaci înalți, ne-am mirat să vedem că frunzele erau maro, chircite. Ne miram, nu știam ce s-a putut întâmpla. În aprilie a venit un val de frig, ca la noi... În ianuarie, februarie și martie a fost cald, apoi a venit înghețul. Tot a nenorocit!”, a mai spus Tulpan.
Alpinistul a mai povestit cum i-a încolțit în minte o ideea de afaceri în momentul în care a cumpărat kilogramul de cireșe cu doi euro și jumătate, cam un sfert din prețul cerut în România: ”În alte zone am apucat să mâncăm cireșe. Am văzut că la noi e 50 de lei kilogramul, acolo am cumpărat cu doi euro și jumătate. Am zis că punem de-o afacere, să aducem cireșe în România...”.
 
 
Rătăciți în traseu

În ciuda faptului că traseul pe drumul lui Iacob este foarte bine marcat, sibianul și cei doi prieteni ai săi din acest pelerinaj s-au rătăcit la un moment dat.
 
  • ”Traseul, foarte bine marcat. Peste tot era ”scoica” în asfalt. Sau, găseai o bornă kilometrică, cu ”scoica” pe ea, pe fond albastru și cu o săgeată galbenă pe ea, îți indica încotro trebuie să mergi. Așa de bine era marcat... Noi ne-am pierdut de vreo două ori că ne-am luat după unii cu rucsace în spate. Ploua, n-am văzut... După vreo 100 de metri, mă uit pe jos, nicio bandă. Ne-am întors și am luat-o pe drumul cel bun”, a mai povestit sibianul.

 

Era să se accidenteze

Deși acest pelerinaj a presupus mult mai puține pericole decât o ascensiune pe vreun optmiar, Teo Tulpan era să aibă de suferit pe o banală coborâre cu bicicleta.
  • ”Am mers cu coburi pe portbagaj și ăia mai băteau... Pe o coborâre foarte faină mi-au intrat la spițe și am căzut, dar n-am pățit nimic. Nu m-am dat peste cap, dar am fost la limită”, rememorează, cu umor, alpinistul sibian. Acesta a mai adăugat că s-a bucurat de faptul că, în cele două săptămâni, cât a durat pelerinajul, toți cei trei au fost feriți de probleme cu... materialul de rulaj: ”Am avut noroc că n-am făcut nicio pană, sau nu am suferit vreo stricăciune la biciclete, pentru că ar fi fost nasol. Vă dați seama, unde găseai în traseu vreun magazin de biciclete? Poate la câteva sute de kilometri depărtare, cum ar fi de aici până la Cluj, să zicem...”.

 

A ajuns la... capătul Pământului

După Camino de Santiago, Teo Tulpan și ceilalți doi colegi de pelerinaj au dat o fugă până la Capo Finisterre, capătul Pământului, cum mai este cunoscut. Acesta nu este însă cel mai vestic punct de uscat al Europei.
 
  • ”Am mai mers până la capătul Pământului, la Finisterre. De fapt, cel mai vestic punct al Europei nu e în Spania, ci în Portugalia, Boca de Capo. De acolo începe Atlanticul. Dar, localnicii consideră Capo Finisterre drept capătul Pământului”.

 

Impresionat de Barcelona

Înainte de a părăsi Spania, cei trei au ajuns și în Barcelona. Pentru Teo Tulpan, a fost o premieră. Alpinistul a fost impresionat în special de Biserica ”Sagrada Familia”, casele lui Gaudi și piața de fructe.
 
  • ”Am zburat Zaragoza - Barcelona. Eu n-am mai fost în Barcelona. Am vizitat piața aceea de fructe, bazarul, Sagrada Familia, casele lui Gaudi, parcurile... Foarte fain! Oameni frumoși, ospitalieri, tot cu zâmbetul în obraji. Prietenul ăsta al meu cu care am fost în pelerinaj a zis că, în Spania, sunt 360 de zile pe an cu soare. Cum să nu fie toată lumea fericită, zâmbitoare, optimistă, când nimic nu te tulbură?”, a încheiat povestirea alpinistul sibian.

 

Urmează Mont Blanc și Iranul

Teo Tulpan se întoarce la ascensiune și, la sfârșitul lunii iulie, va încerca să mai cucerească o dată Mont Blanc-ul, vârful de aproape 5.000 de metri. Apoi, în toamnă, va pleca pentru o nouă expediție în Iran, chiar dacă situația socială din țara asiatică nu e una de invidiat în această perioadă. 
 
 
[image=103720]
 
Sursa foto: Facebookcomentarii
2 comentarii

Pur LSD, MDMA, pilule de partid, extaz - pastile xtc, JWH-018, ketamin? hcl, MDPV, pulbere de metadon?, pulbere de oxicodon?, A-pvp

E-mail (jamescaroll20@gmail.com)
(Skype: james_carol)

Ecstasy -xtc pilule, MDMA, JWH-018, ketamin? hcl, MDPV, metadon? pulbere, pulbere de oxicodon?, A-pvp, pudr? de cocain?, MDPV, APVP, MDIA, 2C-I, 2C-E, 2C-P, 2C-B , Pelleturi de 5-MeO-DALT, 3,4-CTMP

R?SPUNSURI DE R?SPUNSURI ?I REDUCERI SUNT DISPONIBILE) ORDINEAZ?
Pur LSD, MDMA, pilule de partid, extaz - pastile xtc, JWH-018, ketamin? hcl, MDPV, pulbere de metadon?, pulbere de oxicodon?, A-pvp
11.06.2017 23:14
93.115.93.226
drumul lui Jakob este parcurs pe post de penitenta,per pedes are eficienta cea mai mare,tipul din articol,intr-o poza la furat de cirese,are nevoie de mai multe pelerinaje daca vrea sa-si imbunatateasca profilul moral
popa prostu
21.06.2017 18:58
109.166.138.247
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia