Tribuna
Cupa Mondială, o afacere... europeană!
Ovidiu BOICA
1796 vizualizari
Cupa Mondială, o afacere... europeană!
În semifinalele turneului final al Mondialului din Rusia au ajuns numai echipe de pe bătrânul continent. Franța - Belgia și Anglia - Croația sunt întâlnirile din penultimul act al competiției. Ultimele două non-europene, Uruguay și Brazilia, au plecat acasă după sferturi.
Patru echipe din Europa au mai rămas în luptă pentru Cupa Mondială, în urma semifinalelor care au avut loc în weekend. Franța, Belgia, Anglia și Croația sunt cu o mână pe trofeu. Pe fiecare dintre ele le mai despart 180 de minute de o performanță istorică. Ultimele două echipe de pe alt continent, Uruguay și Brazilia, ambele din America de Sud, au fost învinse în sferturi de ”cocoșii galici”, respectiv Belgia, cele două team-uri care se vor duela într-una din semifinale.
 
SFERTUL 1 / Franţa - Uruguay 2-0
Trupa lui Deschamps prinde viteză, după jocurile mai puțin convingătoare din grupe. În optimi, ”cocoșii” au trecut spectaculos de Argentina lui Messi, scor 4-3, la capătul unui joc care concurează pentru titlul de cel mai spectaculos duel de la Cupa Mondială. Acum, francezii nu le-au dat nicio șansă jucătorilor suferindului Tabarez. Franța a câștigat cu 2-0 și a ajuns pentru a șasea oară în penultimul act al Mondialului.

Varane a deschis scorul cu 5 minute înainte de pauză, reluând cu capul în plasă după o lovitură liberă executată de Griezmann. Același Griezmann a ieșit la rampă încă o dată la vreun sfert de oră de la reluare, dar o mare contribuție la golul doi a avut și nefericitul portar Muslera, care a scăpat mingea în plasă la șutul din marginea careului mare al francezului.
Victoria l-a făcut pe Deschamps să exclame, la final: ”Sunt mândru că sunt francez”. De cealaltă parte, Tabarez a replicat că nu are ce să le reproșeze jucătorilor săi.
S-au aflat față în față Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas - Kanté, Pogba, Tolisso (Nzonzi '80) - Mbappé (Dembele '88), Griezmann (Fekir '90+3) - Giroud pentru Franța, respectiv Muslera - Cáceres, Giménez, Godin, Laxalt - Torreira - Nández (Urretaviscaya '73), Bentancur (Rodriguez '59), Vecino - Luis Suárez, Stuani (Gomez '59).
 
SFERTUL 2 / Belgia - Brazilia 2-1
Unii i-ar spune surpriza din sferturi, dar după cum au decurs lucrurile pe teren, n-aș prea fi de acord. Belgienii și-au văzut interesul, au profitat mai întâi de o eroare a lui Fernandinho, care a înscris în propria poartă ('13), apoi Kevin De Bruyne l-a bătut pe Alisson cu o ”torpilă” la colțul lung, după o jumătate de oră de joc. După aceea, ”diavolii roșii” s-au retras în tranșee, mulțumindu-se să se apere și să declanșeze contraatacul ori de câte ori au avut ocazia. Nu s-au mai lipit la gol, dar au și apărat reduta cu strășnicie. La pauză a fost 2-0, iar la reluare atacurile sud-amricanilor au fost sterpe o bună bucată de timp. Abia cu un sfert de oră înainte de final Renato Augusto, abia intrat în teren, a reușit să reducă din diferență. Fotbaliștii ”cariocas”, în frunte cu dezamăgitorul Neymar, n-au reușit să ducă meciul în prelungiri, Belgia impunându-se meritat cu 2-1.

Brazilienii sunt la al patrulea Mondial la rând în care sunt eliminați de o echipă europeană. În 2006, călău le-au fost ”cocoșii galici”. Patru ani mai târziu, Olanda, iar în 2014, viitoarea campioană mondială, Germania, după acel de neuitat 7-1, chiar la Rio de Janeiro.
Brazilia: Alisson - Fagner, Silva, Miranda, F. Luis - Paulinho (Renato Augusto '73), Fernandinho - Willian (Firmino '46), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (Douglas Costa '58). Selecţioner: Tite. Belgia: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (Vermaelen '83) - De Bruyne, Lukaku (Tielemans '87), Hazard. Selecţioner: Roberto Martinez.
 
SFERTUL 3 / Anglia - Suedia 2-0
Beckham a câștigat pariul cu Ibrahimovici și suedezul va trebui să-i cumpere ”ceva de la Ikea, orice!”. Cele două vedete ale fotbalului mondial au avut un dialog spumos înaintea confruntării de sâmbătă seara, încheiat cu un pariu inedit. Dacă Suedia i-ar fi trimis acasă pe britanici, atunci Beckham ar fi fost nevoit să-l scoată la cină pe ”Ibracadabra”. Așa...
Englezii i-au trimis acasă pe ”băieții de la Ikea”, așa cum sunt porecliți nordicii, cu... ”Trenul Dragostei”. Nu pe șine, nu e mijloc de transport, ci o schemă aplicată la cornere de britanici (și nu numai). Jucătorii lui Southgate s-au așezat în șir indian, perpendicular pe linia de fund, la un corner bătut de Ashley Young, ca să nu poată fi luați în marcaj, iar câd mingea a ajuns în fața porții, au țâșnit care încotro, la deruta adversarilor. Meguire a pătruns pe un culoar apărut în defensivă Suediei și a înscris, cu capul: 1-0!

Sterling putea face 2-0 chiar înainte de pauză, dar a ratat. La reluare, suedezul Berg l-a făcut mare pe Pickford, goal-keeper-ul britanic. Anglia păstra avantajul minim, iar Dele Alli a adus definitiv liniștea, înălțându-se și trimițând în plasă din centrarea lui Lingard. Britanicii au obținut calificarea în semifinale, acolo unde nu mai jucaseră de 28 de ani. O mare contribuție la această performanță o are însă portarul Pickford, care a încasat numai un singur gol în 5 partide la acest Mondial, iar în meciul cu Suedia a avut trei parade de zile mari.
Suedia: Olsen - Krafth (Jansson ’85), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Larsson, Claesson, Ekdal, Forsberg (Olsson ’65) - Toivonen (Guidetti ’65), Berg. Anglia: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Lingard, Henderson (Dier ’85), Alli (Delph ’77), Young - Sterling (Rashford ‘90+1), Kane.
 
SFERTUL 4 / Rusia - Croația 2-2 (3-4 la penaltiuri)
Ultimul sfert al Mondialului din Rusia a avut partea lui de dramatism. După o calificare din optimi la loteria penaltiurilor, echipa gazdă și Croația s-au aflat față în față, la Soci.
Cele două echipe sau năpustit una asupra alteia și prima a lovit Rusia, Cerîșev executându-l pe Subasic cu un șut imparabil, de la 25 de metri, portarul neavând timp nici măcar să aplaude execuția. Croații au egalat la o fază în care apărarea rușilor a fost făcută șah-mat. Mandzukic a centrat perfect în fața porții, de unde Kramaric l-a executat sec pe Akinfeev. 1-1 după 45 de minute...

În repriza secundă, Perisic putea da lovitura, însă șutul său a întâlnit bara (60). Treptat, rușii au redus din turație, dar jucătorii lui Dalic n-au profitat de situație. Prelungiri...
Vida a făcut-o pe Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Croației, aflată în dreapta lui Infantino și Medvedev, premierul rus, să sară în sus de bucurie, reluând imparabil, cu capul, lângă bară, din assist-ul lui Modric. S-a terminat? Nici vorbă!
În ecuație a intrat Fernandes, brazilianul naturalizat al Rusiei, care a trimis meciul la penaltiuri. La loterie, norocul a fost de partea croaților, pe care îi așteaptă Anglia în semifinale.
Rusia: Akinfeev - Fernandes, Kutepov, Ignaşevici, Kudriaşov - Samedov (Erohin ’54), Kuziaev, Golovin (Dzagoev ‘102), Zobnin - Cerîşev (Smolov ’67), Dziuba (Gazinski ’79). Croaţia: Subasici - Vrsaljko (Corluka ’96), Vida, Lovren, Strinici (Pivarici ’74) - Rakitici, Modrici - Rebici, Kramarici (Kovacici ’88), Perisici (Brozovici ’63) - Mandzukici.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA