Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Bursa transferurilor în LNMB: Craiova și Timișoara, schimbări majore și antrenori noi. Oradea și Clujul au ales continuitatea
Ovidiu BOICA
654 vizualizari
Bursa transferurilor în LNMB: Craiova și Timișoara, schimbări majore și antrenori noi. Oradea și Clujul au ales continuitatea
Întrecerea internă se anunță încă de pe acum una extrem de interesantă în noul sezon, nu numai prin prisma noului sistem competițional și al numărului mare de echipe. Dacă primele trei clasate au făcut puține schimbări la nivelul lotului, două echipe - SCM ”U” Craiova și SCM Timișoara - și-au întărit serios loturile și au antrenori noi. Lor li se alătură CSU Sibiu, care pare să aibă, anul acesta, un team cu care să revină după mult timp pe podiumul Ligii Naționale. În prima parte a acestui material vă vom prezenta mutările făcute de echipele din Oradea, Cluj, Timișoara, Craiova și de CSM Steaua. Peste o săptămână vom trece în revistă transferurile făcute de celelalte echipe din primele 8 (Piteștiul și Știința Dinamo), alături de cele ale formațiilor din Grupa B a Ligii Naționale, CS Cuza Sport Brăila, ABC Athletic Constanţa, CSO Voluntari și CSM Mediaş.

 

Până în momentul de față, campioana en-titre, CSM CSU Oradea, l-a luat pe fundașul naționalei României, Giordan Watson, de la ”U” BT Cluj, și pe Edward Petrescu, ultima dată la BC CSU Sibiu. În plus, sub comanda lui Cristi Achim a revenit Sean Barnette. Americanul este la al cincilea sezon în România, dintre care două petrecute la ”U” BT Cluj, iar ultima dată a evoluat la Tadamon Zouk, în exoticul campionat din Liban. Barnette a fost MVP-ul sezonului 2015/2016 al Ligii Naționale, la finalul căruia Oradea a cucerit titlul.

În schimb, din lotul Oradiei nu mai fac parte Andrei Mandache, Goran Gajovic și Martin Zeno. Cristi Achim îi are în lot, în momentul de față, pe Watson, Barnette, Petrescu, Kris Richard, Sean Denison, Vaidas Kariniauskas, Asturas Valeika, Muhamed Pasalic, Bobe Nicolescu, Mihai Gavrilă, Lazar Laszlo, Bogdan Țibîrnă și Tudor Fometescu.

 

Steaua, puține confirmări

Vicecampioana Steaua CSM EximBank e mai degrabă pe minus decât pe plus. Gruparea bucureșteană are o singură certitudine la capitolul venirilor, pe Radu Vîrnă, de la SCM ”U” Craiova. În schimb, pe lângă managerul Ionuț Georgescu, ajuns la BC CSU Sibiu, i-a pierdut pe Luka Lapornik, plecat la Krka Novo Mesto, adversarul din amicale al ”galben-albaștrilor”, în cantonamentul de la Zlatibor, Jason Boone (SCM ”U” Craiova), Brandon Taylor (Bergamo), precum și pe Randal Falker, ajuns sub comanda lui Dan Fleșeriu. 

Steaua îi păstrează însă pe Marius Runkauskas și Dragan Zekovic, doi dintre jucătorii săi de bază în sezonul precedent.

 

Vlad Moldoveanu și Dykes revin sub Feleac

Pe lângă Watson, ajuns la Oradea în vara asta, ”U” BT Cluj s-a mai despărțit de Miha Lapornik, ajuns la Olimpija Ljubljana, și de Ousmane Barro.

Gruparea din orașul de la poalele Feleacului și-a completat lotul cu bulgarul Stanimir Marinov, un fundaș din naționala țării sale, doi pivoți interesanți, Jason Washburn (Yokohama B-Corsairs) și Tony Easley (Treviglo) și Pedja Stamenkovic (KB Kosice).

Easley a fost adus pentru a-l înlocui pe Barro, care a plecat în campionatul Bulgariei. Americanul a început sezonul precedent la Tigers Tubingen, actuala echipă a lui Tyler Laser, iar în iarnă s-a transferat la Treviglo, în Italia.

Celălalt pivot american transferat de ”U” BT în vara asta, Jason Washburn, are dublă cetățenie, fiind coleg în naționala Bulgariei cu Marinov. Washburn are o statură impresionantă, 2,13 metri și 110 kg.

În plus, Vlad Moldoveanu, liderul naționalei României, și Kyndall Dykes (GSA Udine) s-au întors sub comanda lui Mihai Silvășan. Cu ei în echipă, ”U” BT Cluj a câștigat, în 2017, titlul național.

Din vechiul lot, ”U” BT i-a mai păstrat pe Nandor Kuti, Aleksandar Rasic, Rolland Torok, Andrei Mureșan, Andrei Calnicenco, David Vida și Anders Teir.

 

Timișoara, ambiții mari. S-a întors Perisic

Bine s-a mișcat pe piața transferurilor și BC SCM Timișoara. Bănățenii l-au pierdut pe antrenorul Tudor Costescu, ajuns între timp la naționala mare a României. Locul lui a fost luat de o mai veche cunoștință, Miodrag Perisic, care a pregătit-o în trecut și pe BC CSU Sibiu. Perisic se reîntâlnește la Timișoara cu Octavian Popa Calotă, fundașul fiind păstrat în lot, alături de Milos Komatina.

Perisic nu a fost însă prima opțiune pentru șefii Timișoarei. Dragan Petricevic, un alt tehnician care are în CV și Sibiul, a fost antrenor al ”leilor” pentru... trei zile.

Lucas Tohătan și Mladen Jeremic, în schimb, au... schimbat aerul, dar n-au ajuns prea departe. Tohătan, component al echipei naționale, a venit la Sibiu, iar Jeremic a mers la Pitești.

Dar, să vedem ce jucători a luat Timișoara în vara asta. Primul adus a fost Brandon Randolph, un fundaș american de 23 de ani aflat la prima experiență pe bătrânul continent. Randolph a strâns 124 de meciuri în NCAA pentru Xavier și Utah Valley.

La prima experiență în România e și Sherwood Brown (27 ani). El joacă pozițiile 2/3 și vine de la echipa saudită Al Ittihad.

Marko Stojadinovic, o extremă de forță, a lăsat în urmă gruparea Borak Cacak din Serbia pentru a ajunge la Timișoara. Are 29 de ani și 2,04 metri. Tot de la Borak, echipă pe care CSU Sibiu a întâlnit-o într-un amical la Zlatibor, acum câteva zile, a venit la Timișoara și Nikola Pesakovic.

Bomboana de pe tort a fost înregimentarea lui Cătălin Baciu. Pivotul de 2,14 metri își trece în palmares a treia echipă din România, după ce a mai evoluat la ”U” BT Cluj și CSM Steaua.

Gruparea bănățeană s-a îngrijit să-și completeze lotul și cu jucători sub vârstă. Alături de Dragoș Diculescu (CSM Steaua) și Alexandru Coconea (Știința București), în lotul Timișoarei mai sunt Mihai Ursan, Cristian Mocrișchi, Bogdan Penciu (internațional U18) și Robert Schipor.

 

Craiova reintră în ”era Todorov”

Craiova a schimbat antrenorul, locul lui Barni Szaszgaspar fiind luat de Aleksandar Todorov, macedoneanul care a pregătit echipa, pentru o scurtă perioadă, și în ediția precedentă de campionat. Todorov, care s-a ocupat de destinul Craiovei aproximativ o lună, perioadă în care israelianul Rami Hadar a avut probleme cu permisul de ședere în țara noastră, revine în Bănie după ce a luat titlul în Bulgaria, ca ”secund”, cu Levski Lukoil Sofia.

La Craiova a ajuns fundașul american Aaron Walton-Moss, 27 ani, 1,85 metri, un baschetbalist cu statistici impresionante în campionatele din Islanda, la Hottur Egilsstadir  (medii de 23,5 puncte, 12,3 recuperări și 8,9 pase decisive) și Kosovo, la KB Bashkimi Prizren (17,6 puncte, 9,1 recuperări și 8,2 pase decisive).

Ria'n Holland, un american de 24 de ani, este al doilea fundaș achiziționat de Craiova. El e la prima experiență în Europa.

Amedeo Casale, un alt jucător ajuns sub comanda lui Todorov, este românul cu cele mai multe puncte marcate în Liga Națională, anul trecut (434). El ajunge în Bănie de la Dinamo și completează rândul jucătorilor sub 23 de ani, din care mai fac parte Camil Berculescu, fost la ”U” BT Cluj, Sebastian Ionescu și Ionuț Berceanu. Berculescu a făcut parte din lotul naționalei României care a participat la Europeanul U20.

Craiova a dat alte două lovituri pe piața transferurilor prin înregimentarea lui Porter Troupe, care a evoluat ultima dată la BCM ”U” FC Argeș, și Gajovic, care tocmai a cucerit tilul național cu Oradea.

Pentru pozițiile 3/4, echipa din Bănie l-a transferat și pe Kammeon Holsey, un american care a jucat în Franța, la Quimper UJAP, și în Liban (Byblos). În plus, la Craiova ar putea ajunge și Igor Mijajlovic, un baschetbalist iubit la Sibiu, dar care a jucat ultima dată la Timișoara.

 

- va urma -


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia