logo
Avrigeanul Tudy Oprea, după participarea la ”Absa Cape Epic”: ”Peste 30 de ore de pedalat în condiţii extrem de dificile”
Dan FRÂNCU
1104 vizualizari
Avrigeanul Tudy Oprea, după participarea la ”Absa Cape Epic”: ”Peste 30 de ore de pedalat în condiţii extrem de dificile”
"Absa Cape Epic” (Africa de Sud), cunoscută şi recunoscută drept cea mai dificilă competiţie de mountain bike din lume (concursul mai este supranumit şi "Turul Franţei la mountain bike”), a avut în această primăvară cea de-a XIV-a ediţie. În perioada 19-26 martie, peste 1.300 de ciclişti din întreaga lume, împărţiţi în echipe de doi şi în categorii (după sex - bărbaţi, femei, mixt şi după vârstă) şi vârste, au avut de răspuns la provocarea de a parcurge o distanţă de aproximativ 700 de kilometri, pe un teren foarte divers, cu o diferenţă de nivel de aproximativ 15.400 metri. De la ziua prologului şi în fiecare dintre etapele zilnice următoare, "Absa Cape Epic” a fost o adevărată încercare pentru fizicul, psihicul şi bicicleta fiecărui participant, încât chiar şi numai încheierea fiecărei curse fiind considerată o realizare remarcabilă, o adevărată victorie. Pentru prima dată în istoria competiţiei, la start s-au aflat şi doi sportivi români: avrigeanul Tudor Oprea şi Lucian Logigan, componenţii echipei Scott Geiger Team.
După dura competiţie, echipa românească a reuşit clasarea pe locul 31 din cele 224 de echipe de la categoria lor, ce au reuşit să încheie toate etapele. (În clasamentul publicat pe pagina de internet a Uniunii Cicliste Internaţionale după concursul din Africa de Sud, cei doi români apar pe locul 29.) În cele 8 zile de concurs, Tudi şi Luci au pedalat 31 de ore, 25 de minute şi 50,3 secunde, timpul total obţinut fiind mai mare cu 4 ore, 50 de minute şi 43,8 secunde faţă de cel al câştigătorilor (elveţienii Nino Schurter şi Matthias Stirnemann - SCOTT - SRAM MTB Racing).
La doar câteva zile după întoarcerea din Africa de Sud, am stat de vorbă cu Tudi Oprea, care ne-a împărtăşit cu drag câteva din gândurile sale după frumoasa experienţă şi aventură trăite la “Absa Cape Epic”.
 
- Înainte de plecarea voastră, am scris despre faptul că urmează să participaţi la competiţia care e considerată, de voi şi de mulţi alţii, “cea mai grea din lume”. Tudi, cum a fost la “Absa Cape Epic”?
- A fost, în mare parte, conform aşteptărilor. A fost o competiţie grea, o competiţie foarte bine organizată şi mi-a plăcut la final totul. Rezultatul poate nu este chiar aşa cum ni l-am fi dorit (noi speram la o clasare mai bună), dar asta este. Am obţinut şi câteva puncte UCI, e bine. Practic, noi ne-am făcut nişte planuri în funcţie de ce-am studiat după cursele din anii precedenţi, clasamente… Nu aveam nicio idee foarte clară despre cum va fi acolo, despre cum putem evolua, urca sau coborî în clasament. Probabil că am fost puţin prea optimişti cu clasarea, dar, pe de altă parte, după informaţiile primite de la organizatori, a fost probabil cel mai greu şi dificil an de când se ţine concursul ăsta (s-a luat chiar şi decizia de a scurta traseul etapei a doua, fapt petrecut în premieră la acest concurs), a fost foarte cald, condiţiile de concurs fiind extrem de dificile, toate acestea influenţând participarea noastră. În plus, noi ne-am orientat după anii trecuţi, participanţi, echipe de nivelul nostru sau mai bune ca noi şi am ajuns la concluzia că în acest an a fost cea mai valoroasă participare dintre toate ediţiile, şi această situaţie influenţând clasarea finală. Consider că, în general, am mers destul de bine dar, probabil dacă am merge la un alt concurs de genul ăsta, ne-am pregătit puţin diferit, atât fizic cât şi strategic, logistic, dacă vrem să avem un rezultat mai bun. În mod deosebit, în cea de-a doua parte a concursului s-a văzut clar că au existat echipe special pregătite pentru o asemenea competiţie. Noi am mers bine în prima jumătate de concurs, după care am mers oarecum constant dar un pic mai jos faţă de nivel…
 
- Ai pomenit ceva de puncte. Ce înseamnă aceste puncte obţinute aici?
- Pentru cel care, dintre noi doi, va participa la competiţii internaţionale organizate ulterior, e un avantaj, pentru că e mai sus în clasamentul internaţional şi la startul concursurilor va fi mai bine poziţionat, pe grila de start. În rest, nu prea contează în acest moment deoarece pentru Jocurile Olimpice, de exemplu, încă nu a început campania de calificare, de strângere de puncte.
 
- Ce-mi poţi spune despre participanţi, competitorii voştri?
- Din câte ştiu eu, au fost reprezentate 47 de ţări din toate continentele. De obicei, la acest concurs pot participa 600 de echipe, dar acum nu ştiu exact câte au fost, poate au fost peste 600. De încheiat competiţia, au încheiat doar aproximativ 500. Nu am situaţii foarte exacte. Au existat echipe de bărbaţi, master (peste 40 de ani), grand master (peste 50 de ani), mixt (un bărbat şi o femeie) şi feminin.
 
- Am înţeles că la “Absa Cape Epic 2017” ar mai fi trebuit să participe şi o altă echipă din România (BikeXpert Racing). Ce s-a întâmplat de nu au mai ajuns?
- Da, au fost înscrişi, plătiseră totul, aveau aranjate toate lucrurile. Nu este o echipă de acelaşi nivel cu noi, reprezintă unul dintre cluburile bune din România, dar cei doi nu sunt licenţiaţi UCI. Unul dintre sportivi a avut un accident înainte de plecarea spre Africa de Sud şi au fost nevoiţi să renunţe.
 
- Crezi că o altă prezenţă românească acolo v-ar fi fost, în vreun fel, de ajutor?
- ţinând cont de rezultatele lor de până acum, dar şi pentru că nu prea au nicio legătură cu noi, concurează la un alt nivel, nu cred că ne-ar fi putut ajuta sau impulsiona cumva. Noi am mers acolo, am concurat şi pentru pasiune dar şi pentru un rezultat bun. Pentru ei ar fi fost doar o participare şi încercarea de a termina competiţia, pentru palmares.
 
- Cât de mult crezi că a contat pentru voi, ca sportivi, participarea la “Absa Cape Epic”?
- Competiţia asta este una unde îşi doresc să participe cei mai mulţi dintre cei ce practică mountain bike. E vorba de notorietate, de competiţie de înalt nivel. Pentru noi a fost o chestie faină, deosebită… Pentru mine, personal, a fost un reper de final de carieră foarte frumos, nici nu cred că se putea ceva mai potrivit… Pentru echipă, cred că a fost o imagine şi o experienţă foarte bună, o bună promovare pentru acest sport. Am dat un plus de notorietate acestei discipline sportive şi cred că a fost o chestie deosebit de benefică atât pentru noi, cât şi pentru alţii.
 
- Te-ai mai duce a doua oară?
- Dacă aş mai face sport în continuare, cu siguranţă m-aş duce! O participare la “Absa Cape Epic” nu depinde doar de cum te şimţi din punct de vedere fizic, de cât eşti de pregătit. Depinde foarte mult şi de partea financiară. Au fost acolo echipe ce au stat săptămâni întregi înainte în Africa de Sud, ştiau condiţiile meteorologice, s-au aclimatizat, ştiau la ce să se aştepte… Asta înseamnă şi o foarte mare cheltuială. Pentru multe dintre echipe este extrem de importantă această participare, chiar dacă nu câştigă. Au mers acolo şi au investit foarte mult în participarea la “Absa Cape Epic”. E o chstiune ce nu ţine doar de dorinţă, pregătire şi voinţă, ci şi de cât de mult poate conta ca imagine şi ca promovare, cât de mult sunt interesaţi sponsorii de genul acesta de promovare şi cât de mult îşi doresc să finanţeze asemenea cheltuieli.
 
- Cum aţi fost primiţi şi percepuţi în Africa? A avut vreo importanţă faptul că veniţi din România, o ţară reprezentată în premieră la acest concurs?
- Aici nu contează că participi în premieră. Peste tot pe unde am trecut şi s-a spus ceva de noi, lumea era entuziasmată, ne-a primit foarte bine. Poate a contat şi faptul că am avut nişte echipamente mai deosebite (cu inserţii gen animal print – girafă), ce au fost foarte apreciate, ne-au scos în evidenţă… În special la punctele de alimentare, unde erau şi spectatori, se vorbea la staţia de amplificare despre noi, iar reacţiile au fost foarte frumoase.
 
- A fost greu, cât de mare a fost efortul pentru a face faţă la această competiţie?
- A fost un efort foarte susţinut şi nu pot să zic că a fost foarte uşor să terminăm concursul. Mai ales că noi ne-am dus acolo să contăm, să ne luptăm, cât de cât. Dacă am fi mers doar să ne plimbăm şi să terminăm, probabil că era puţin altfel, era mai “turistică” treaba şi ne simţeam mai bine la final, psihic şi fizic. Au fost etape cu probleme, când cu unul, când cu celălalt, dar e bine că am încheiat aşa.
 
- Există termen de comparaţie între “Absa Cape Epic” şi competiţiile organizate în acest moment în România?
- Dacă comparăm o zi, o etapă de acolo, cu ce se întâmplă în România, pot spune că sunt competiţii care se aseamănă. Acolo însă e un alt nivel logistic, mult mai multe lucruri se întâmplă acolo, sunt puse la punct. În România nu există o competiţie cu atâtea etape, cu atâtea zile de concurs, dar eu zic că se poate compara cu unele concursuri de la noi, atât în ceea ce priveşte traseele cât şi organizarea. Acest tip de activitate s-ar putea organiza fără probleme şi la noi atâta timp cât vorbim de acelaşi nivel de competiţie. Adică, dacă noi vrem să organizăm o competiţie şi avem resursele necesare, putem fi la nivelul lor, nu-i o problemă. E drept că acolo e vorba şi de multă experienţă, au foarte mulţi oameni implicaţi, lucru care contează enorm (dacă noi organizăm un concurs cu 50 de oameni, ei îl organizează cu 2.000 de oameni), de sponsori, de taxă de înscriere etc.
 
Cheltuieli de 10.000 de euro

- Cât de scumpă a fost participarea?
- În linii mari, ne-a costat cam 10.000 de euro, din care aproape jumătate a fost taxa de înscriere. Aici sunt incluse vizele, biletele de avion, închirierea maşinii, cazarea dinainte şi de după concurs, toate celelalte cheltuieli. E important de ştiut că am fost doar noi doi şi am încercat să ne gospodărim cât mai economicos cu putinţă. 
 
- Una peste alta, consideri că a fost o experienţă fericită şi participând ţi-ai împlinit un vis?
- Da, suntem foarte mulţumiţi şi de rezultat, nu avem niciun fel de regret că s-ar fi putut mai bine ori că de ce n-am mers nu ştiu când altfel… Consider că a fost un succes pentru noi, luând în calcul toate aspectele (rezultat, participare efectivă, notorietatea, promovarea pe care ne-am făcut-o etc).comentarii
1 comentarii

Te rog sa corectezi!Nicaieri,pe pamant, nu exista vreun traseu cu diferenta de nivel de 15400 de metri care poate fi parcurs cu bicicleta!
@Dan FRANCU
04.04.2017 10:41
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia