logo
Amintiri cu ”nea Vio”. Viorel Hizo, Dorinel Munteanu, Tîlvan, Luci Cotora, Zotincă...
Ovidiu BOICA
14470 vizualizari
Amintiri cu ”nea Vio”. Viorel Hizo, Dorinel Munteanu, Tîlvan, Luci Cotora, Zotincă...

Unul dintre componenții echipei care a adus atât de multe bucurii suporterilor sibieni în anii '90, când îmbrăca tricoul echipei FC Inter, Viorel Jurcă, a încetat din viață. În vârstă de 60 de ani, Jurcă s-a stins în urma unui infarct, sâmbătă dimineață.
Viorel Jurcă a jucat pentru FC Inter între anii 1988 și 1992. Înainte, el a mai trecut pe la Steaua și FC Argeș. După ce s-a retras din activitate a pregătit mai multe echipe de seniori și juniori, din postura de antrenor principal sau secund. Printre cei cu care a avut o colaborare foarte bună s-au numărat Viorel Hizo, actualul antrenor al naționalei U15 a României, Adrian Văsîi, Dorinel Munteanu, Gică Mihali, Lucian Cotora, Ovidiu Tîlvan, Dorin Zotincă, Jan Gavrilă, Marian Mărgărit.
Vestea decesului fostului fotbalist i-a întristat pe cei care l-au cunoscut în toţi aceşti ani, iar cuvintele frumoase şi amintirile plăcute nu au întârziat să apară.
 
Hizo: "Ne-a părăsit prea devreme. Era mai tânăr cu 10 ani decât mine"
Pentru Viorel Hizo, legendarul antrenor sibian, care l-a pregătit pe Viorel Jurcă în perioada în care acesta a îmbrăcat tricoul Interului, vestea decesului fostului fotbalist a picat ca un trăsnet. "Nu îmi revin! Era mai tânăr cu 10 ani decât mine!", spune Hizo, fixând cu privirea un tablou cu echipa sibiană din anii '90.
  • "Vestea că Viorel Jurcă a murit a căzut ca un trăznet pentru noi toţi, cei care l-am cunoscut şi am lucrat împreună. Nu îmi vine să cred că s-a întâmplat asta! Viorel ne-a părăsit prea devreme. A fost unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti ai Sibiului, alături de Mircea Gabel, Relu Munteanu sau Văcaru. A fost un privilegiu că am avut ocazia să antrenez un asemenea jucător. Amintirea lui va rămâne veşnică în memoria noastră, a tururor. Sincere condoleanţe familiei", a mai spus Hizo.
 
 
Dorinel Munteanu: "Şi-a pus amprenta asupra ascensiunii mele"
 
Pe Dorinel Munteanu, fost component al Generaţiei de Aur, care a ajuns la FC Inter imediat după Revoluţie, vestea decesului lui Viorel Jurcă l-a prins la Bucureşti.
  • "Doamne fereşte! Este o veste foarte tristă. Eu am venit la FC Inter imediat după Revoluţie, eram tânăr. Nea Vio m-a susţinut. Era un caracter deosebit. Doamne, nu îmi vine să cred. Pot spune că a făcut parte din ascensiunea mea ca fotbalist, şi-a pus amprenta. M-a susţinut foarte mult. Eram un copil. El m-a protejat, m-a ajutat tot timpul. Era un model pentru noi, cei tineri. Dumnezeu să-l ierte!", a spus "Munti".
 
 
Cum l-a ajutat pe Tîlvan într-un meci cu ASA-ul
 
Amintiri frumoase legate de regretatul Viorel Jurcă are şi Ovidiu Tîlvan. Fundaşul a rememorat un meci cu ASA-ul de la începutul anilor '90.
  • "Este o mare pierdere. Nea Vio era un om sufletist, aveai de învăţat de la el numai lucruri bune, atât în teren, cât şi în afara lui. Îmi aduc aminte unul din primele mele meciuri în Divizia A. Jucam cu ASA-ul, care îi avea în atac pe Ovidiu Maier - era până să vină la Sibiu - şi Cioloboc. Eu jucam pe postul meu obişnuit, de fundaş stânga. Vreo 10 minute m-au driblat ăştia doi de m-au rupt, nu mai ştiam pe unde e mingea. A venit nea Vio la mine şi mi-a spus: "Ia treci tu mijlocaş central şi lasă-mă pe mine aici!" A făcut ordine, a băgat câteva alunecări de i-a urcat pe garduri, cum se spune. "Vezi, aşa se joacă fotbalul", mi-a zis după aia. Păcat! Dumnezeu să-l odihnească", a spus Ovidiu Tîlvan.
 
 
Dorin Zotincă: "Era un adevărat model"
 
Un alt fost internaţional sibian, Dorin Zotincă, l-a cunoscut pe Viorel Jurcă încă de pe vremea junioratului şi drumurile li s-au intersectat după aceea de multe ori.
  • "Eu am debutat în echipa mare a Interului la 18 ani, dar îl cunoşteam de ceva timp. Nea Vio era un jucător cu experienţă. Am avut multe de învăţat de la el, am căutat să "fur" cât mai multe, atât din comportamentul lui în vestiar, cât şi pe teren, ca procedee de lovire a mingii, spre exemplu. Era un model pentru noi toţi, cei mai tineri. Am lucrat împreună vreo 4-5 ani în acea perioadă. Ulterior, drumurile ni s-au mai intersectat, inclusiv prin anii 2000, la FC Sibiu. L-am admirat tot timpul. Era un om serios. Este o pierdere mare pentru fotbalul românesc", povesteşte Zotincă.
 
 
  • Lucian Cotora: "Nu m-a certat niciodată!
 
Fundaşul Lucian Cotora era coleg de linie la FC Inter cu regretatul fotbalist. În prezent antrenor al grupei de juniori A a Măgurii Cisnădie, Cotora şi-a adus aminte de perioada în care făcea pereche, în flancul drept, cu "nea Vio".
  • "Nu mi-a venit să cred când am auzit. Am rămas interzis! Ultima dată am vorbit cu Viorel în vară, pe "Voinţa". M-a sfătuit să îmi fac o grupă de copii. "Nici nu îţi vine să crezi ce satisfacţii ai când porneşti cu o grupă de copii!", mi-a spus. Era un om prea modest, deşi a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Sibiului. Ne cunoşteam de aproape 40 de ani. E dureros când pleacă dintre noi un astfel de om. Am numai amintiri plăcute. Eram colegi în bandă la FC Inter, eu jucam fundaş, el mijlocaş, în dreapta. Eu eram tânăr, lipsit de experienţă, faţă de el... Odată nu m-a înjurat, nu mă certa niciodată, chiar dacă o mai comiteam. Dumnezeu să-l odihnească!", afirmă, la rândul său, Lucian Cotora.
* * *

"Am jucat în echipă cu Viorel în anul promovării în Divizia A cu FC Inter. Era un fotbalist desăvârşit, dar mai ales un mare caracter. După aceea au fost nenumărate momente în care am lucrat împreună sau ne-am intersectat pe marginea "dreptunghiului verde". Fotbalul era viaţa lui! E o mare pierdere! Dumnezeu să-l ierte!".
                                                                                                            Vasilică Armenean
* * *
 
  • "E dureros! Am jucat mult timp împreună. Am câştigat Cupa Balcanică, în '92, cu FC Inter... N-am cuvinte. Păcat! Dumnezeu să-l ierte!".
                                                                                                                  Marian Mărgărit
comentarii
2 comentarii

a avut echipa buna inter sibiu a avut si momente frumoase si momente mai putin frumoase acel accident de autocar de acum 25 de ani cand s-a rasturnat peste ei bogdan banuta si radu gabriel nastase adica dar interesant este ca ei mai traiau atunci dar isi dadeau saracii ultima suflare inainte de a muri tractorul ajunsese prea tarziu sa ii poate salva si au murit pacat tineri fotbalisti si au avut asa un destin nenorocit atunci of asta este viata pacat ca este cum este viata asta nenorocita de iti pune piedici la tot pasul in fine ce a fost s-au dus saracii acolo sus la doamne doamne sa joace fotbal pacat ca oamenii buni se duc acolo sus iar cei care raman in viata sunt oamenii rai dar asta este in fine numai aduc discutia de morti si de toate alea asta este menirea chemarea omului pe pamant doar se naste merge la gradinita gimnaziu sau scoala generala ma rog apoi liceu facultate si apoi isi intalneste jumatatea se casatoreste are copii apoi ei cresc devin bunici traiesc cat mai traiesc si apoi moare si gata asta este tot oricum viata bate filmul ca viata nicidecum nu se aseamana cu ce vezi in seriale filme in anii 80 la inter sibiu erau antrenori viorel hizo constantin ardeleanu iar printre jucatori erau constantin cosma lucian ciobanu vasile armenean emil birsan gheorghe soarece dorinel munteanu gheorghe mihali lucian cotora marius sobius bogdan banuta radu gabriel nastase viorel jurca nicolae laurentiu iar in anii 90 viorel hizo stefan coidum iar printre jucatori marian miuta iosif cocsisan adrian blid florin cotora lucian cotora zoltan ritli victor glavan ovidiu talvan alexandru boar mihaita stanescu tudor chioar daniel terchila silvian dobre ioan andreicut flavius pogacean cristian sava radu niculescu lucian burchel catalin popa marian margarit robert kilin ionel fulga mihail majearu nicolae laurentiu florin cioroianu adrian vasii marius szeghedi cornel szeghedi dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace pe viorel jurca foarte bun jucator la vremea lui acum daca s-a dus la doamne doamne sa joace fotbal poate da pase si cu cei care acum sunt in ceruri in special cei cu care a fost colegi de echipa gheorghe soarece bogdan banuta si radu gabriel nastase in special ca asa sunt multi fosti fotbalisti si fosti antrenori in ceruri
anonim
14.12.2017 00:14
oricum eu sunt curios ce echipe de fotbal mai are acum orasul asta soimii sibiu s-a dus inter sibiu s-a dus fc sibiu s-a dus vointa sibiu s-a dus si asta acum doar hermannstadt mai reprezinta ce in fotbalul din orasul acesta ca in rest numai handbal volei baschet polo etc si cam atat e putin foarte putin la cat de frumos este orasul asta
anonim
14.12.2017 00:20
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia