Tribuna
Mama şi fiica, în faţa oglinzii. Cum să descoperim arta machiajului fără lupte şi stress
Liuba STARII
2885 vizualizari
Mama şi fiica, în faţa oglinzii. Cum să descoperim arta machiajului fără lupte şi stress
Cine este modelul nostru de feminitate, rafinament şi eleganţă? Cine ne inspiră şi ne evocă dorinţa şi necesitatea de a fi îngrijită şi aranjată? Cu siguranţă, majoritatea dintre noi va avea acelaşi răspuns, şi anume "mama”. Ea este acel om de la care "furăm” un ruj şi îl aplicăm pe furiş ca să fim mai atrăgătoare şi de la care dorim să aflăm toate secretele frumuseţii.

 

E important ca mama să ne fie nu doar un părinte autoritar, ci o prietenă bună, care ne însoţeşte la cumpărături, e la curent cu tendinţele actuale şi chiar ne poate recomanda în ce să ne îmbrăcăm şi cum să ne machiem atunci când vrem să-l cucerim pe “prinţul” din visurile noastre sau să ieşim în evidenţă. Cu toate că putem să accesăm un milion de pagini şi să aflăm răspunsuri necesare  de la mai mulţi experţi în domeniu, totuşi, mama rămâne cea mai sigură sursă, care ne doreşte doar binele şi care ştie cât de tandre şi deosebite suntem.

În fiecare dintre noi, la o anumită vârstă, s-a trezit curiozitatea pentru ritualurile frumuseţii. Cum să aplic fardul? Ce efect are o mască? Cum să scap de coşurile alea nenorocite? Sunt nişte întrebări inevitabile, cu care se confruntă fiecare adolescentă şi tu, ca mamă, trebuie s-o ajuţi şi s-o însoţeşti în lumea machiajului, care e atât de necunoscută, dar atât de tentantă  pentru ea.

Secretele frumuseţii se învaţă de la mame

 

Pare stresant şi dificil să accepţi că fiica ta, acea puştoiacă ce se juca cu păpuşi şi “înota” în pantofii tăi a crescut şi tinde să descopere diferite produse cosmetice, menite, după părerea ei, să facă magie cu chipul ei. Acceptă situaţia şi nu încerca s-o convingi că e prea tânără şi nu are nevoie de aşa ceva. De altfel, asta va fi prima şi ultima dată când ea ţi se va adresa. Tot ce trebuie să faci, pentru început, este să o înţelegi şi să o ghidezi în căutarea propriei feminităţi.

“Frumuseţea e ceea ce te face să zâmbeşti, nu ceea ce îi face pe alţii să zâmbească. Tu eşti cea care decide dacă eşti frumoasă şi atrăgătoare astăzi”- este primul sfat pe care trebuie să i-l oferi. Astfel, ea va înţelege că, în primul rând, îngrijirea personală este o formă de autorespect şi necesită nu doar implicarea pensulelor şi a pudrei, ci crearea unei stări de spirit. Poţi să-i faci o scurtă introducere, în care o să-i povesteşti câte ceva din experienţa ta şi cum reuşeai să înlocuieşti produsele mult dorite cu cele pe care le găseai pe piaţă. După “o seară introductivă” la o ceaşcă de cafea, puteţi trece direct la subiect.

Un ten curat şi îngrijit are nevoie de mai puţin machiaj

Primul pas este acela de a-ţi învăţa fetiţa să-şi cureţe şi să-şi hidrateze tenul cu produsele potrivite tipului ei. Deseori, veţi întâlni un  ten gras şi acneic, care este  specific adolescenţilor. Cea mai bună soluţie va fi să vă adresaţi unui medic-dermatolog, cu ajutorul căruia veţi determina tipul de ten şi produsele potrivite pentru îngrijirea lui. Pielea adolescentului este foarte capricioasă, dar, respectând câteva reguli, “surprizele” şi dificultăţile ei pot fi stăpânite. Astfel, curăţarea tenului seara, înainte de somn, este pasul peste care fiica ta nu trebuie să sară niciodată. Nimic nu este mai greşit decât să meargă la culcare cu tenul încărcat de produse, sebum şi praf, indiferent dacă este machiaj pe faţă sau nu. Nu doar că acest lucru favorizează apariţia coşurilor sau întreţine un mediu bacterian favorabil acneei, dar şi îmbătrâneşte pielea prematur. Pentru tenul cu probleme, trebuie să-i alegeţi un produs delicat de curăţare, fără alcool, preferabil fără ingrediente iritante şi fără parfum. Nu contează preţul produselor, ci compoziţia lor, atrageţi atenţia la ingrediente, care curăţă în profunzime şi nu agresează tenul problematic (gluconolacton, acid lactic, aloe, acidul salicilic).

De pe raftul adolescentei nu pot să lipsească un demachiant bun, o loţiune tonică de echilibrare a pH-ului, o cremă hidratantă uşoară şi o cremă de protecţie solară. Curăţarea şi tonifierea corectă reprezintă, de fapt, regula de aur a obţinerii unui ten sănătos, cu un pH echilibrat. La această vârstă, tenul are nevoie de un demachiant care acţionează la suprafaţa epidermei şi care conţine ingrediente anti-inflamatoare care ajută la purificarea, curăţarea eficientă şi calmarea pielii. De asemenea, trebuie s-o înveţi să aibă grija de echipamentul ei (pensule, bureţi etc). Acestea necesită curăţare şi dezinfectare cel puţin o dată pe săptămână.

Machiajul ca filosofie

La momentul actual, putem întâlni pe stradă o mulţime de domnişoare care exagerează cu make-up şi se ascund sub acoperirea maximă oferită de un machiaj strident. Dacă nu doreşti ca odrasla ta să fie una dintre ele, încearcă s-o îndemni să fie cât mai echilibrată atunci când foloseşte produsele cosmetice, astfel încât acestea să accentueze doar frumuseţea trăsăturilor ei naturale.

“Consultă revistele pentru adolescenţi împreună cu fiica ta şi arataţi-vă reciproc ce look v-ar plăcea amândurora ca aceasta să poarte la şcoală sau la o petrecere. Este bine să stabileşti limite şi să nu-ţi laşi fetiţa să ia controlul absolut asupra stilului de machiaj pe care îl poartă. Dacă la 12 ani este mai mult decât suficient ca aceasta să poarte un luciu de buze şi puţin rimel, atunci la 14-15 ani i se va părea prea puţin. Spune-i că, odată cu înaintarea în vârstă, îi vei cumpăra şi alte produse adiţionale pentru executarea machiajului, dar introdu-le cu grija în portfardul acesteia. Spre exemplu, la 14 ani poate începe să poarte eyeliner şi blush ziua şi fard de pleoape şi mai multe straturi de mascara seara”, spune Bianca Drumea, professional make-up artist, consultant de frumuseţe.

Dacă consideri că nu poţi să răspunzi la toate întrebările fiicei tale, nu te stresa, împrospătează-ţi cunoştinţele la profesionişti. Programaţi-vă la un make-up artist, pentru a învăţa câteva tehnici de machiaj, potrivite pentru vârsta ei. La fel trebuie să procedaţi şi în cazul sprâncenelor. Nu apucaţi de pensetă, pentru că riscaţi să distrugeţi forma naturală şi să le transformaţi în două fire.

Ultimul sfat va fi să vă bucuraţi ambele de anii dulci ai adolescenţei şi să savuraţi momentele maturizării împreună. Asta pentru că ea încă nu le-a avut, iar tu le retrăieşti!

Foto: Elena Sonyk, Anastasia Runova


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia