logo
Luiza Zavloschi sau despre cum o învățătoare din Vaslui a devenit prima femeie primar din țară
Andra MARINESCU
3639 vizualizari
Luiza Zavloschi sau despre cum o învățătoare din Vaslui a devenit prima femeie primar din țară
Vasluiul a adus în istoria României o premieră. Localitatea Buda a dat, în anul 1930, prima femeie primar din țară. Luiza Zavloschi, învățătoare model și o persoană cinstită și ambițioasă, a fost împinsă de țăranii fruntași să candideze la primărie, contra celui care reprezenta partidul de guvernământ, de care erau foarte nemulțumiți. Și a învins. A dus în fruntea Primăriei Buda două mandate, timp în care a dovedit sârguință și pricepere, iar oamenii au admirat-o pentru buna administrare a localității, căreia i-a refăcut toate drumurile și clădirile publice.

Era o fată simplă, ce provenea dintr-o familie de țărani gospodari. S-a născut pe 20 iulie 1883, a făcut școala și gimnaziul în Buda, localitatea natală, acolo unde și-a petrecut cei mai frumoși ani. Cei ai copilăriei. Pentru ca viața să își urmeze cursul, a mers mai departe, la Școala Normală de Învățătoare "Mihail Sturza" din Iași. După ce s-a văzut cu diploma de absolvire în mână, s-a întors lângă părinți, acasă, și s-a așezat la catedră, ca învățătoare. În anul 1906, când avea deja 23 de ani, și-a găsit perechea. Așa, s-a căsătorit cu Constantin Zavloschi, cu care a avut șapte copii. Ca învățătoare, Luiza a fost un exemplu. Toți cei care o cunoșteau îi apreciau intreresul față de copiii pe care îi învăța și față de familia sa, știind să îmbine perfect cele două meserii: cea de cadru didactic și cea de părinte.


La 47 de ani, în fruntea Primăriei


Pentru că încercările vieții sunt multe, Luiza a dat și peste provocarea de a fi primar al localității natale. În primăvara anului 1930, când avea 47 de ani, țăranii, consătenii ei, au insistat să îi ceară să candideze la Primărie, contra reprezentantului partidului de guvernământ pe care nu îl vroiau și de care erau nemulțumiți. Primul concurs pentru preluarea funcției de primar a fost câștigat. Atunci, a fost mare zarvă. Potrivit Enciclopediei României, în ediția din 3 martie a ziarului "Dimineața", o pagină întreagă a fost dedicată neobișnuitului eveniment care a devenit o premieră pentru Romnânia: "Și aici, în ținutul ăsta așa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolați de frământările care macină zilnic baloturi întregi de hârtie și răgușesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar". Totuși, au existat, de cealaltă parte, păreri împotriva Luizei. "Din toată România tocmai în fundul judeșului Vaslui s-au găsit niște țărani luminați care să își atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunității", scria ziarul "Universul".


Planuri pentru o prosperitate


Cum a preluat conducerea, a luat și primele măsuri. Așa, a inițiat un plan pentru ameliorarea situației în care se afla Buda, a găsit un local unde poate fi găduită Primăria, a alcătuit Consiliul Comunal, a organizat, în premieră, evidențele stării civile și a instalat un post telefonic, primii pași spre modernizarea unui loc izolat, uitat de lume. A refăcut drumurile și clădirile publice și s-a ales, apoi, cu încă un mandat de primar al comunei Buda, județul Vaslui. Răbdarea sa și preocuparea pentru comună au fost motivele pentru care Luiza a fost realeasă primar. Acea perioadă a adus și un plus de avuție, comuna mărindu-se cu încă un sat, Rafailă.
Când a terminat și al doilea mandat, Luiza s-a retras din funcție. Nu a vrut să mai candideze, deoarece avea probleme de sănătate și vroia să se liniștească alături de familia sa numeroasă. Atunci, sătenii au fost supărați, dar au înțeles decizia femeii care a pus comuna "pe picioare".


Mândrie pentru cei din Buda


Luiza Zavloschi a murit în 1967, fiind înmormântată în cimitirul din localitate. Pe crucea de piatră, sunt cuvinte de mândrie: "Prima femeie primar din România Mare".  Femeia a fost dată uitării o perioadă, dar, aleator, istoricul vasluian Dan Ravaru a descoperit această premieră și a readus-o în atenția multora. Astfel că, din anul 2000, de Ziua Satului Buda se desfășoară manifestări dediate primei femei primar din România, la care participă rudele Luizei Zavloschi. Pentru a-i păstra memoria vie, și școala din Buda îi poartă numele. Astăzi, Buda este un sat al comunei Oșești, alături de Pădureni, Vâlcele și Oșești, în județul Vaslui.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turul ciclist

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia