logo
Friptură de porc la cuptor, marinată cu iaurt şi usturoi

INGREDIENTE:

1,6 - 2 kg de carne de porc (piept cu coaste, ceafă) – bucată întreagă sau tăiată în două.

 

Marinada de iaurt cu usturoi:

150 gr. iaurt natur de calitate (cu min. 5% grăsime)

150 g smântână acrişoară cu min. 20% grăsime

3 căţei de usturoi (zdrobiţi)

zeamă de la 1/2 lămâie

două linguriţe rase de sare

o linguriţă piper negru proaspăt măcinat

o linguriţă boia dulce (paprika)

chimen seminţe

sare marină grunjoasă

puţin ulei de măsline sau de floarea-soarelui

3-4 morcovi

5-6 cartofi noi

10 căţei de usturoi întregi, cu tot cu coajă

 

MOD DE PREPARARE:

Într-un castron amestecaţi iaurtul cu smântâna şi usturoiul zdrobit. Stoarceţi şi zeama de la 1/2 lămâie şi adăugaţi restul condimentelor.

Cum se marinează carnea de porc: distribuiţi marinada de iaurt peste cele două bucăţi de carne, ungându-le bine pe toate părţile. Acoperiţi tava cu folie de plastic şi daţi la rece pentru şase ore (peste noapte). A doua zi scoateţi tava din frigider cu măcar trei ore înainte de a pune friptura la cuptor. Este foarte important ca aceasta să ajungă încet la temperatura camerei, pentru a nu avea un şoc termic.

Înainte de a băga tava la cuptor stropiţi carnea cu puţin ulei de măsline şi presăraţi suplimentar sare grunjoasă şi chimen.

Încingeţi cuptorul la 170 C şi introduceţi tava cu carnea marinată (cu tot cu iaurtul de pe ea) şi cu o ceaşcă de apă călduţă. Acoperiţi cu folie de aluminiu. Setaţi primul interval de coacere la o oră şi 30 de minute.

Între timp curăţaţi morcovii şi puneţi la înmuiat cartofii noi.

După primele 90 de minute scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi morcovii tăiaţi în bastoane groase. Săraţi lejer şi adăugaţi o ceaşcă de apă în tavă. Acoperiţi tava din nou cu folia de aluminiu şi măriţi temperatura la 190 C. Următorul interval de coacere este de 30 de minute. .

Adăugaţi cartofii noi în ultimele 30 de minute. Tot acum împrăştiaţi prin tavă şi căţeii întregi de usturoi, cu tot cu coaja lor. Creşteţi temperatura la 220 C şi îndepărtaţi complet folia de aluminiu. După 15 minute, întoarceţi bucăţile de carne ca să fie rumenite pe ambele părţi.

Poftă bună!

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia