logo
Designer în casa mea
Designer în casa mea
„Casă, dulce casă”, „nicăieri nu-i ca acasă”, „să vă simţiţi ca acasă”... destule sunt vorbele pe care le-au inventat oamenii pentru a defini căldura căminului şi importanţa pe care o are acest loc în viaţa noastră. Şi chiar dacă o casă e dulce fie şi numai pentru că e a noastră, de multe ori constatăm că apartamentul vecinului sau garsoniera mătuşii definesc mult mai bine spiritul de „acasă” decât locuinţa noastră. Nu sumele investite sunt definitorii întotdeauna, ci amănuntele care transformă o casă în acasă. Aşa că astăzi vorbim puţin despre aceste amănunte şi care sunt soluţiile la îndemână pentru a schimba aspectul căminului nostru fără a cheltui prea mulţi bani.
Spune o vorbă din bătrâni că femeia e sufletul casei. Poate că feministele nu sunt de acord, dar un lucru e sigur: atunci când trecem pragul locuinţei noastre e bine să ne simţim acasă. Nu creăm confort şi căldură doar pentru bărbatul de lângă noi, ci pentru noi înşine. Acasă trebuie să fie locul unde „ne încărcăm” bateriile, locul în care liniştea primează. În consecinţă vorbim astăzi despre câteva soluţii la care puteţi apela fără a avea nevoie de ajutorul cuiva.
În primul rând nu vă grăbiţi să schimbaţi ceva la întâmplare, mai bine faceţi o curăţenie generală şi realizaţi astfel şi un inventar al lucrurilor de care aveţi nevoie şi al celor care au stat ticsite în dulapuri. Acum, gândiţi-vă la un concept unitar de decorare şi apucaţi-vă de treabă.

Pereţi şi dulapuri

Să începem cu pereţii. Dacă nu vă permiteţi să zugrăviţi întreaga încăpere, puteţi zugrăvi doar un perete într-o culoare diferită de cea existentă deja. Puteţi alege o culoare de contrast, dar care să fie în armonie cu nuanţa obiectelor de mobilier. De exemplu, puteţi schimba culoarea unui perete din alb în galben sau dacă nu vreţi să vedeţi bidinele şi găleţi cu vopsea, orientaţi-vă spre tapet. Acesta a revenit în atenţia designerilor de interioare şi vă poate da o mână de ajutor, fie că alegeţi să tapetaţi un perete întreg sau doar porţiuni ale pereţilor.
Adeseori, pentru recondiţionarea uşilor sau ale dulapurilor vechi se poate folosi acelaşi tapet. Imaginaţi-vă de exemplu, un perete tapetat în motive florale discrete, iar pe peretele opus - un dulap, o comodă îmbrăcate în acelaşi tapet. Armonia camerei este asigurată, dar şi aerul înnoit.
Acelaşi mobilier poate primi o nouă viaţă dacă îl pictăm. Alegeţi culorile care se potrivesc încăperii, achiziţionaţi hârtie şi indigo şi vopsiţi mobilierul chiar voi. Nu doar pe cel din camera copilului, ci şi din dormitor sau camera de zi. Dacă nu eşti sigură pe tine când vine vorba de desen, desenează întâi pe hârtie, iar când ai obţinut imaginea dorită, pune indigoul pe mobilă, hârtia cu model deasupra şi trasează uşor conturul. Apoi, aplică culorile. De asemenea, dacă cel mic nu beneficiază de o cameră cu mobilă nouă, poţi aşează în rafturi oglinzi colorate.
Şi tot la capitolul mobilier, există soluţii şi pentru piesele mai mici, cum ar fi măsuţa de cafea: originalitatea şi imaginaţia sunt puse în valoare dacă foloseşti un ghiveci de mari dimensiuni şi o sticlă groasă, tăiată în cerc, sau dacă foloseşti o bucată lăcuită de trunchi de copac. Taburetul vechi, îmbrăcat într-un material (similar cu draperiile sau pernuţele decorative) şi o un blat de lemn, pot funcţiona şi ele ca o măsuţă de cafea.

Fotolii, canapele

Şi în cazul fotoliilor şi canapelelor, avem soluţii la îndemână. Dacă tot aţi făcut o curăţenie generală, cu siguranţă aţi găsit o fustă veche. Din materialul ei, în dungi sau cu motive florale, puteţi confecţiona feţe pentru pernuţe decorative. Dacă nu vreţi să plătiţi pe cineva să coase aceste feţe, faceţi-o chiar dumneavostră, Că tot e iarnă, puteţi alege o catifea pentru pernuţele decorative, iar cusătura poate fi făcută pe faţă, cu o aţă mai groasă (penea) în culoare contrastantă (verde şi crem, mov şi alb, albastru şi galben etc). Optaţi astfel să îndoiţi de două ori materialul şi coaseţi apoi în linii oblice.
Husa fotoliului e prea uzată? Cumpăraţi metrajul necesar pentru o alta şi pentru a avea armonia necesară, confecţionaţi din acelaşi material şi pernuţe pentru celălalt fotoliu.
Aceleaşi soluţii pot fi importate şi în dormitor, aşa că dacă tăblia veche a patului vă displace, confecţionaţi o husă şi adăugaţi câteva pernuţe decorative colorate. Pentru camera copilului, a adolescentului sau chiar pentru un dormitor matrimonial vesel, aveţi posibilitatea să confecţionaţi o cuvertură de pat multicoloră: tăiaţi triunghiuri, pătrate sau dreptunghiuri din vechi articole de îmbrăcăminte şi coaseţi-le împreună.

Decorative

Mulţi dintre noi ne plângem că nu avem destul spaţiu de depozitare, aşa că trebuie să ne gândim de două ori înainte de arunca la coş cutia de pantofi sau cutia monitorului. Cutiile de pantofi pot fi îmbrăcate în materiale sau în hârtie solidă, în armonie cu cromatica încăperii, şi pot funcţiona ca spaţii de depozitare pe rafturile bibliotecii. Mărunţişurile de pe birou, dosarele sau facturile şi chitanţele îşi pot găsi locul aici. Cutiile mari pot fi aşezate direct pe podea şi pot fi gazde bune pentru genţile ce nu mai au loc în dulap  sau pentru încălţămintea din sezonul cald. De asemnea, dacă mulţimea de mărunţişuri decorative vă sufocă, lăsaţi pe rafturi doar o parte dintre ele, iar pe celelalte depozitaţi-le. După câteva luni, rotiţi obiectele decorative.
Dacă v-aţi plicitist de clasicul tablou de familie, cu rame vechi de mari dimensiuni, nu disperaţi. Confecţionaţi chiar dvs. un original tablou de familie: îmbrăcaţi un carton în pânză albă şi lipiţi pe el, într-un colaj, fotografiile mai mici care nu vreţi să lipsească din tabloul de familie. Nu vă străduiţi să acoperiţi fiecare colţişor şi nici să lipiţi drept fotografiile. Puteţi construi tabloul din diverse unghiuri geometrice. Un alt tablou, fără ramă, de astă dată, poate fi făcut din tăieturi din ziare şi reviste. Astfel, din pagini alb-negru sau uşor îngălbenite, puteţi decupa fotografii sau porţiuni scrise şi le puteţi lipi apoi pe un carton pe care l-aţi tăiat iniţial în imaginea dorită (clepsidră, lalea etc). Pentru camera copilului puteţi opta pentru o ciupercuţă construită din imagini color, cu personaje din desene animate, de exemplu.
Imaginţia joacă un rol important şi atunci când vine vorba de abajurul vechi al veiozei din dormitor. Dacă aţi optat deja să tapetaţi un perete cu motive florale, pictaţi flori pe abajur.
Un colţ care rupe monotonia camerei poate fi soluţia cea mai la îndemână dacă nu sunteţi adepta pernuţelor decorative, a pereţilor zugrăviţi sau tapetaţi diferit. Ce aveţi de făcut? Procuraţi-vă nişte partituri şi un suport de flori de mari dimensiuni, împletit din material terxtil. Agăţaţi suportul în tavan în colţul camerei; în locul în care stă de obicei ghiveciul, puneţi un blat de lemn, tăiat în cerc. Veţi obţine astfel o măsuţă originală, iar decorul îl veţi completa prin lipirea partiturilor pe pereţi. La fel ca şi în cazul tabloului de familie, optaţi pentru suprapuneri de imagini, pe poziţionări oblice ale hârtiei. Dacă doriţi, pe parchet puteţi aşeza o carpetă din lână sau, toamna, puteţi face un covor de frunze uscate.
Nu vedeţi rostul mulţimii de ceainice cumpărate odinioară de părinţii dvs? Puteţi folosi un ceainic din porţelan sau unul din metal pe post de vază. Vechile sticle de vin sau de parfum pot constitui baza unor obiective decorative, dacă le umpleţi cu pietricele, scoici şi flori uscate. Şi pentru că a venit vorba de covor, puteţi prelungi viaţa covorului sau a mochetei uzate din dormitor, dacă le tăiaţi sub formă de carpete de mărimi diferite, le tiviţi cu un material în culoare constrastantă şi le aşezaţi pe podeaua dormitorului.
Bucătăria îşi poate spori aerrul primitor cu câteva decoraţiuni realizate chiar de voi. Tăiaţi, de exemplu, pe transversală o portocală şi tăiaţi în semicerc câteva felii de măr. Lăsaţi-le să se usuce şi apoi decoraţi cu ajutorul lor o coroniţă simplă de brad.
În camera copilului, ideile ţâşnesc în culori. Primul pe listă e vechiul cuier de tip copac. Tăiaţi din lungimea piciorului până când acesta are  înălţimea potrivită astfel încât cel mic să ajungă la braţele cuierului. Vopsiţi cuierul în culorile favorite ale copilului şi apoi confecţionaţi nişte săculeţi din haine vechi. Agăţaţi săculeţii de cuier şi aţi obţinut nu doar un spaţiu de depozitare, ci şi un copăcel multicolor în camera copilului. Un alt spaţiu de depozitare la fel de uşor de realizat: din vechea masă, decupaţi o placă în formă de omidă, elefant sau orice animal vă convine. Apoi, tot din haine vechi, confecţionaţi saci sub formă de ghiozdan şi lipiţi-i pe corpul de lemn al animalului. Nu uitaţi să pictaţi corpul animalului şi să-l fixaţi bine pe perete. Vechiul taburet, pomenit deja, poate funcţiona ca spaţiu de depozitare şi în camera copilului, singura diferenţă o face materialul ales pentru a da formă noii cutii. Şi tot în camera copilului sau, de ce nu, pe balcon, mai există o idee de amenajare: mingile de plajă, doar puţin umflate, pot fi ultilizate ca fotolii.
Nici baia nu trebuie uitată, aşa că dacă nu sunt bani pentru schimbarea faianţei, trebuie să avem în vedere autocolantul. Alegeţi-l pe cel mai potrivit băii dumneavoastră, degresaţi plăcile de faianţă şi lipiţi autocolantul. Pentru o notă aparte, nu folosiţi bucăţi mari de autocolant, ci decupaje de diferite dimensiuni. Iar designerii mai au o sugestie: vaza veche, lunguiaţă şi subţire poate deveni suport de hârtie, iar pentru un plus de atracţie nu ezitaţi să o umpleţi cu hârtie creponată, în culori diferite.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia