Tribuna
Paradis din inima Deltei, scos la licitaţie: 350.000 de euro pentru insula Matiţa, preţ de pornire
Paradis din inima Deltei, scos la licitaţie: 350.000 de euro pentru insula Matiţa, preţ de pornire
... Cum? N-ai încă insula ta? Nu există aşa ceva! ... Pe bune?? Şi încă te-nghesui să rabzi toţi neghiobii până la "Steaguri", doar ca să aglomerezi Skala Potamia şi vara asta cu toţi ciudaţii Moldovei? Şi tragi un an întreg ca să îţi permiţi "luxul" ăsta? Hmm, io zic să nu mai stai pe gânduri şi să fugi la coadă. Lasă şi tu o sacoşă, ceva, să-ţi ţii rând, că nu găseşti insule de vânzare chiar pe toate gardurile. Ia uite deja ce mare-i coada ... Plus că aşa scapi şi de groaza care te ia-n braţe în avion. Şi-acum îţi simt licărul ăla din priviri când ţi se face stomacul ghem la decolare ...

Cine a visat să nu mai fie nevoit să zboare cu avionul până pe propria insulă, are, acum, ocazia, să-şi cumpere o insulă, aici, la noi. Mai exact în Delta Dunării unde insula Matiţa aşteaptă, cuminte şi răbdătoare, să-şi cunoască noul stăpân. Are aproape 6.300 de metri pătraţi şi a fost scoasă la licitaţie cu un preţ care porneşte de la 350.000 de euro.

  • Încă din anul 334 î. Hr., aici a funcţionat colonia greacă Achillea (denumită după Achile, eroul războiului Troian), fortificată de Alexandru Macedon. În hărţile medievale, apare ca cetate genoveză, fiind un punct important în activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunării.


După insula Ada de pe lacul Taşaul, scoasă la vânzare în 2011 de autorităţile din Năvodari, Matiţa este, în acest moment în vizorul investitorilor mai ales că peisajele pe care le adăposteşte pot aprinde oricând imaginaţia proprietarilor, dar şi a noilor turişti.
Parte a patrimoniului mondial al UNESCO din 1991, insula Matiţa este unda din cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din Europa.
Aflată aproape de lacurile Matiţa şi Babina, Matiţa este probabil singura insulă care poate fi cumpărată în acest moment în România.
De Tulcea o despart 44 de kilometri, iar administrativ vorbind aparţine de comuna Chilia Veche, una din cele mai vechi aşezări din Delta Dunării. Insula Matiţa se află în mijlocul triunghiului format de Chilia Veche, Sulina şi Mila 23.

"Încă din anul 334 î. Hr., aici a funcţionat colonia greacă Achillea (denumită după Achile, eroul războiului Troian), fortificată de Alexandru Macedon. În hărţile medievale, apare ca cetate genoveză, fiind un punct important în activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunării. În prezent, se mai observă doar şanţurile de apărare ale cetăţii şi intrarea de la bifurcaţia canalului Chilia – Batag şi Tătaru", au explicat reprezentanţii Casei de Licitaţii Artmark, societate care a scos insula la vânzare.
Licitaţia pentru cumpărarea proprietăţilor private porneşte de la preţul de 350.000 de euro, dar organizatorii estimează că se poate ajunge la o valoare de achiziţie de 500.000 de euro.
"Este probabil singura insulă ce poate fi achiziţionată în acest moment în România", se arată în textul anunţului licitaţiei. Pământul propriu-zis nu este vândut, ci doar construcţiile.
"Aflându-ne în inima Deltei, regimul asupra terenului de 6.280 de metri pătraţi este de drept de superficie, construcţiile fiind desigur în proprietate. Având în vedere frumuseţea locului, insula ar putea exploata potenţialul turistic şi interesul pescarilor pentru această parte a Deltei, fiind pregătită pentru a-şi relua funcţiunea de pensiune pe care a avut-o în trecut, cu unităţi de cazare şi cherhana", se arată în textul anunţului.
Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu, a declarat pentru „Adevărul“ că acea insulă este, în realitate, „o limbă de pământ pe care exista o cherhana veche. Această cherhana, prin anii ‘90, a fost transformată în pensiune, a fost concesionată, activele au fost transferate, deci sunt o proprietate privată. Probabil că acum e la al treilea proprietar. Se vinde de la unul la altul. În niciun caz nu se vinde insula“. Referitor la dreptul de proprietate asupra terenului respectiv, în suprafaţă de 6.280 de metri pătraţi, guvernatorul spune că este „un drept de superficie acolo. Pământul este al statului român, clădirile sunt ale lor“.
Insula de 6.280 mp are o formă alungită, asemănătoare unui bumerang, şi o "încarcă" nu mai puţin de 8 construcţii, cu o suprafaţă construită desfăşurată care depăşeşte 1.300 mp: unităţi de cazare, o cherhana, clădiri tehnice şi administrative.
Pitoresc şi sălbatic, locul nu a cunoscut încă frenezia aglomerărilor cu turişti agitaţi şi fabrica lor de zgomote, reuşind să rămână o oază de linişte unde relaxarea are şanse mari să se simtă ca acasă. Sau ca peştele în farfuriile unor turişti dornici să simtă o cherhana autentică şi să-şi satisfacă toate poftele cu ea. Ori pentru asta e suficient ca noul proprietar să nu fie alt bişniţar deghizat în investitor, ci un stăpân în stare să priceapă că ambiţia nu are nicio şansă dacă la mijloc nu-i şi-un dram de pricepere. De starea avansată de împătimire nu mai pomenesc.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia