Tribuna
Lumea ca bâlci
Omul cu vieţi paralele - Tudor Vornicu
N. I. DOBRA
8347 vizualizari

Scriitorul Corneliu Şerban mi-a lăsat în poarta redacţiei o carte scrisă de Annie Muscă despre Tudor Vornicu: "Crainic sportiv la Radio şi om de teren imediat după Al II-lea Război Mondial, gazetar la «Sportul Popular» cu Max Bănuş şi Emanuel Valeriu în primii ani ai republicii proletare, redactor la «Scânteia» şi corespondent Agerpres la Paris la începutul anilor 60, presupus ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe în aceiaşi ani şi om de televiziune până la sfârşitul vieţii, în aprilie 1989. Acesta a fost Tudor Vornicu - omul cu vieţi paralele - cu o existenţă asemenea unei legende hollywoodiene (...)". Personajul este, într-adevăr, fascinant, iar autoarea volumului (nu ştiu cum să-i zic: monografie sau biografie) nu cade în greşeala romanţării sau a apologiei, doar în unele pagini se simte o uşoară undă de simpatie de om şi de profesionist.
Tudor Vornicu s-a născut în 29 ianuarie 1926, în satul Angheleşti, comuna Rugineşti, Vrancea, tatăl fiind Nicolae Vornicu, învăţător în sat, şi mama, Sylvana Gianetti, fiica unui inginer italian pripăşit în România. A avut doi fraţi mai mici: Guido şi Sergiu, primul devenind profesor şi lector la Şcoala de Partid din Focşani, al doilea colonel la pompieri. Deşi a fost admis la două facultăţi, Tudor n-a terminat nici Academia Comercială, nici Filosofia. A devenit crainic sportiv la Radio, apoi redactor la "Sportul Popular", pentru ca, în 1956, să intre în redacţie la "Scânteia". (Perioada respectivă este tratată destul de sumar de autoare). Cert este că - dată fiind priceperea sau având alte "însărcinări" - în 1960 a fost trimis corespondent Agerpres la Paris...
Frecventând lumea sportului, Tudor a cunoscut-o pe Ella Soş (n. 1933, Beiuş), dintr-o înstărită familie româno-germană, practicantă a săriturii în înălţime, între primele trei din ţară (locul I fiind mereu al Iolandei Balaş). S-au căsătorit în 1952. Căsnicia lor a durat până în 1956, când Ella, sătulă de absenţele lui repetate (era la JO de la Melbourne), a înaintat şi a obţinut divorţul. A doua soţie avea să fie Lucia Radu (n. 30 ianuarie 1932), colegă în redacţia "Scânteii", cu care s-a însurat în 1958. N-a ţinut prea mult nici acest mariaj, divorţând de Lucia şi căsătorindu-se cu Mariana Vasilescu (n. 11 IV 1941) stewardesă, în 1963, cu aceasta având doi copii, Smaranda şi Bogdan... N-avea să fie ultima, la rând venind Sanda Balaban.
În martie 1965, venind Ceauşescu la putere, Tudor Vornicu este chemat acasă şi angajat în redacţia Actualităţi a Televiziunii, ca redactor-şef, apoi va trece la departamentul Divertisment, unde îşi va face un renume ca realizator, îndemnul lui faţă de subordonaţi fiind: "Pune osu'" ori "Sânge pe pereţi".
S-a prăpădit din cauza unei embolii pulmonare în 5 aprilie 1989 şi mulţi se întreabă care ar fi fost destinul lui în prezentul "democratic". Părerea mea este că, în 1990, ar fi fost dat afară, acuzat de toate nenorocirile, după care ar fi fost rugat frumos să revină, într-o televiziune fără busolă.
Cei cărora le face plăcere să scormonească în gunoaie au scris tot felul despre Tudor Vornicu, acum, când orice cretin care poate "cânta" la computer crede că îşi poate spune părerea. Astfel, în 2004, o oarecare Andreea Pora, vrând să-şi facă un nume, a publicat un articol în care zice: "Relaţiile sale - ale lui T. V. - cu Securitatea au început în 1956, anul în care a fost numit corespondent al ziarului Scânteia şi Agerpres la Paris şi au durat până în anul 1988, anul morţii (...)". Când vrei să acuzi, este bine să utilizezi măcar jumătate din fapte corect, or, duduia respectivă bate câmpii, pentru că Vornicu a plecat la Paris în 1960 şi a murit în 1989.
P.S. Am doar o îndoială şi-o nedumerire privind destinul lui Tudor Vornicu: a fost păstrat în "sistem" deşi a divorţat, s-a recăsătorit, a avut şi aventuri pasagere între căsnicii, ştiute de toată lumea... Eu am avut o singură sincopă de acest fel şi am fost surghiunit în 1982. I-adevărat că eram doar locotenent MAN... Lui Tudor Vornicu, la Paris, cunoştinţele îi ziceau "Mon colonel".
comentarii
1 comentarii

Banuiesc ca azi orice neica-nimeni care habar nu are de calitatea programelor si emisiunilor Televiziunii Romane din vremea lui Tudor Vornicu poate vorbi in nestire fara sa fie intrerupt de nimeni. Trebuie totusi sa existe macar o urma de informare corecta pentru cei care sunt prea tineri pentru a fi apucat acea epoca, asa ca: Daca in Romania mai exista oameni de varsta medie cu o cultura autentica solida, daca Romania nu a cedat cu totul subculturii, prostiei pline de sine si semidoctismului , i se datoreaza in mare masura lui Tudor Vornicu. Datorita lui Tudor Vornicu s-au difuzat in Romania comunista seriile de documentare stiintifice precum :"Cosmos - a personal voyage" a lui Karl Sagan, Calatoriile lui Jacques Yves Cousteau, documentarele despre OZN-uri si extrateresti ale lui Ion Hobana. Datorita lui Tudor Vornicu s-au putut vedea si asculta la Televiziunea Romana cantareti precum Nana Moskouri, Dalida, Jacques Brel, Charles Aznavour, Andy Williams, Tom Jones, Joan Baez, ABBA, Boney M etc . Datorita lui T.V. ( si, da, acronimul TVR devenise sinonim cu Tudor Vornicu Romania) am avut ciclul de documentare de calatorie al lui Aristide Buhoiu "Drumuri europene", interviurile Catincai Ralea,
irina
10.10.2012 16:42
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia