Tribuna
O nouă planetă locuibilă, descoperită la 31 de ani lumină! "Am putea răspunde la o întrebare veche de când lumea, aceea dacă suntem singuri în Univers!"
O nouă planetă locuibilă, descoperită la 31 de ani lumină!
Cercetătorii care au descoperit-o au anunţat într-un comunicat de presă că exoplaneta ar putea oferi "condiţii similare Terrei"

La "doar" 31 de ani lumină de Terra locuieşte o planetă despre care astronomii spun că ar putea fi locuibilă. Pentru oameni. Nu-i tocmai "după colţ", e de două ori cât Pământul şi e de cinci ori mai aproape de steaua sa decât Terra. Socotelile astronomilor arată că planeta primeşte aproximativ aceeaşi cantitate de energie pe care şi Marte o primeşte de la Soare şi că steaua este de trei ori mai mică şi cu 40% mai rece în com­paraţie cu Pământul.

Denumită GJ 357d, exoplaneta orbitează o mică stea, GJ 357, cu mult mai redusă în dimensiuni decât Soarele nostru, la fiecare 55,7 zile. Fără o atmosferă, ar fi o planetă glacială, cu o temperatură de -53 grade Celsius, însă o at­mos­feră densă ar încălzi lucrurile sufi­cient pentru a permite exis­tenţa apei în formă lichidă.

Cercetătorii care au descoperit-o au anunţat într-un comunicat de presă că exoplaneta ar putea oferi "condiţii similare Terrei".

"Cu o atmosferă densă, planeta GJ 357d ar putea conţine apă în stare lichidă la suprafaţă, similar Terrei, şi am putea detecta urme ale vieţii cu ajutorul telescoapelor", a spus Lisa Kaltenegger, director al Carl Sagan Institute de la Uni­versitatea Cornell din New York, citată de Mediafax.

"Dacă GJ 357d ar conţine forme de viaţă, s-ar plasa în fruntea listei pentru misiuni şi am putea răs­punde la o întrebare veche de când lumea, aceea dacă suntem singuri în Univers", a precizat Kaltenegger.

Fără o atmosferă, planeta ar avea o temperatură medie de minus 64 de grade Celsius, potrivit NASA, fapt care ar însemna că este mai degrabă plină de gheaţă decât locuibilă.

Echipa lui Kaltenegger a desco­perit, la începutul anului 2019, cu ajutorul Satelitului de monitorizare a exoplanetelor în tranziţie (Tran­siting Exoplanet Survey Satellite, TESS), aparţinând NASA, o altă exoplanetă, GJ 357 b, "o Terra fierbinte", orbitând steaua pitică.

Alte două exoplanete orbitând această stea au fost descoperite ulterior, inclusiv "super-Terra"                   GJ 357d.

Kaltenegger a declarat pentru NBC News că, în 2021 şi 2025, vor fi instalate două telescoape spaţiale cu care cercetătorii vor putea stabili dacă există forme de viaţă pe această planetă.

 

NASA: Planete locuibile, cât Terra, descoperite la 40 de ani lumină de Soare

 

20 februarie 2017 era data la care NASA făcea acest anunţ istoric, cu privire la descoperirea a şapte planete locuibile, de mări­mea Pământului,  într-un singur sistem solar, denumit Trappist - 1, aflat la o distanţă de 40 de ani lumină de Soare. Dezvăluirea a fost făcută de NASA într-o conferinţă de presă, difuzată pe site-ul oficial al Agenţiei Spaţiale americane, potrivit digi24.

Cele şapte planete au fost "zărite" cu ajutorul telescopului Spitzer şi al altor telescoape te­restre, iar descoperirea a repre­zentat, atunci, un vârf în domeniul cercetării spaţiale. Era pentru prima dată când a fost identificat un sistem solar în care toate cele şapte exoplanete au dimensiuni comparabile cu Terra. Savanţii de la NASA nu au exclus posibilitatea ca toate să conţină apă în stare lichidă.

Trei dintre ele se află în zona locuibilă din jurul stelei lor, în care viaţa este posibilă.

Cele şapte exoplanete care alcătuiesc acest sistem stelar orbitează în jurul stelei Trappist-1, o stea rece cu densitate scăzută, aflată la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de Terra, în constelaţia Vărsătorului.

Cercetătorii de la NASA şi-au publicat descoperirea în revista "Nature" şi au arătat că proximi­tatea acestui sistem stelar şi mări­mea considerabilă a celor şapte exoplanete în raport cu dimensiu­nea stelei Trappist-1 fac din noua formaţiune cerească "o ţintă per­fectă pentru cercetare". Savanţii speră să scaneze în viitorul apro­piat atmosferele celor şapte exo­planete pentru a descoperi even­tuale "amprente" ale vieţii, rela­tează Reuters.

”Cred că am făcut un pas crucial înainte, pentru a afla dacă există viaţă şi în alte părţi din Univers”, a declarat Amaury Triaud, astronom la Universitatea Cambridge în această conferinţă de presă.

Interesul savanţilor s-a îndreptat spre depistarea unor planete telu­rice cu dimensiuni similare cu Terra, cu temperaturi potrivite, pentru ca apa, dacă există, să se afle în stare lichidă - o condiţie considerată esen­­ţială pentru existenţa vieţii.

Întrucât diametrul stelei Trappist-1 reprezintă aproximativ 8% din cel al Soarelui, planetele din jurul ei, de dimensiunea Terrei, par foarte mari atunci când trec prin faţa stelei lor.

Studiată cu telescoapele de pe Pământ, mişcarea acestor planete blochează cu regularitate lumina emisă de steaua lor. Cercetătorii reuşesc să determine dimensiunile şi structurile planetelor prin analiza acelor scăderi de intensitate luminoasă.

"Cele şapte planete circulă, toa­te, foarte aproape de steaua lor, iar acest detaliu seamănă foarte mult cu lunile din jurul lui Jupiter", a explicat Michaël Gillon, coordo­natorul studiului, cercetător la Uni­versitatea Liege din Belgia, citat de BBC.

"Totuşi, steaua este atât de mică şi de rece, încât cele şapte planete au valori temperate de căldură, fapt ce înseamnă că acolo ar putea exista apă lichidă - şi poate chiar viaţă, la suprafaţă", a adăugat profesorul belgian.

Amaury Triaud, coautor al stu­diului, a arătat că echipa care a făcut descoperirea a introdus noţiunea de "planete temperate", pentru a lărgi definiţia asociată potenţialului locuibil al unor corpuri cereşti, potrivit BBC.

Întrucât Trappist-1 este o stea atât de mică şi de rece, zona ei locuibilă este foarte apropiată de stea. Trei dintre cele şapte planete ale sale se află în zona în care este posibilă prezenţa apei în stare lichidă, relatează Reuters.

Chiar dacă cele şapte exoplanete nu întreţin viaţa în prezent, siste­mul stelar din care fac parte ar putea evolua în viitor.

Vârsta stelei Trappist - 1 este estimată la cel puţin 500 de milioane de ani, iar speranţa de viaţă la 10 trilioane de ani. Com­parativ, Soarele a ajuns la jumăate din speranţa de viaţ[, estimată la 10 miliarde de ani.

Peste câteva miliarde de ani, când Soarele va rămâne fără com­bustibil şi Sistemul Solar din care face parte Terra nu va mai exista, Trappist-1 va fi încă o stea foarte tânără, a precizat astronomul Ignas Snellen de la Observatorul Leiden din Olanda.

"Trappist-1 îşi arde hidrogenul atât de încet, încât această stea va trăi pentru încă alte 10 trilioane de ani. Iar acest interval reprezintă o perioadă suficient de mare de timp pentru ca viaţa să evolueze pe planetele sale", a adăugat sa­vantul olandez.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia