Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Lumea ca bâlci: Prietenii noştri... şobolanii
N. I. DOBRA
728 vizualizari
Lumea ca bâlci: Prietenii noştri... şobolanii

În timpul războiului mondial, ruşii au avut ideea dresării câinilor pentru ca, încărcaţi cu exploziv, să se repeadă asupra tancurilor germane, scoţându-le din luptă. Mai nou, cercetătorii şi-au extins aria de ac­ţiune, folosind instinctele naturale ale animalelor în luptele care se duc pe toate fronturile, fără să avem de-a face cu un adevărat război mondial. Dacă iei harta lumii şi-o cercetezi, vei observa că există nu­meroase zone de conflict în Africa, în Orientul Mijlo­ciu, în America de Sud, în Asia... În vreme ce unii oa­meni de ştiinţă caută soluţii ingenioase pentru înzestrarea luptătorilor (vezi dronele, care înlocuiesc tot mai mult avioanele, la un cost infinit mai mic şi putând fi dirijate de la distanţă spre obiective pre­cis stabilite), alţii s-au gândit să utilizeze instin­ctele naturale ale unor animale împotriva duşmanilor. Bineînţeles că, pe locul întâi sunt câinii, folosiţi de poliţie, de jandarmerie, de grăniceri, de vameşi pentru căutarea şi descoperirea drogurilor etc. Mai nou, împotriva dronelor, confecţionate din plastic, pe care niciun radar nu le poate detecta, dar care pot produce adevărate dezastre în tabăra inamică, sunt folosiţi... vulturii. Aceştia pot zbura la mare altitudine cu o vi­teză de până la 70 km/h şi pot coborî în picaj asupra prăzii de la sol cu 250 km/h. Ei bine, aceştia pot fi dresaţi încât în loc să se repeadă asupra unui iepure, unei vulpi sau unei căprioare, să atace o asemenea dronă purtătoare de aparate de cercetare sau de material explo­zibil. În Franţa există o bază militară în care sunt dresaţi aceşti vulturi. Colonelul Cedric Gaudilliere, comandantul acesteia, declara: "După ani de experimente, astăzi constatăm că vulturul regal este nu doar cel mai bun mijloc de interceptare cunoscut, dar şi singu­rul cu adevărat eficace. Un animal solitar, sălbatic, dresat după vechile metode ale dresorilor de şoimi din Evul Mediu. Noi trebuie să punem în valoare calităţile acestui "vânător" prin excelenţă: forţa, viteza, privirea ageră, putând vedea "adversarul" la o distanţă de 5 ki­lometri, în vreme ce radarele nu-l percep".
Un alt animal detestat de om, şobolanul, poate deveni util în anumite împrejurări. În Africa, un ONG belgian s-a profilat pe creşterea unui soi de şobolani, care ajunge până la greutatea de un kilogram, dresat pentru a detecta minele ascunse în pământ, de care pământul african este împânzit, provocând moartea sau mutilarea a mii de oameni anual. Şobolanii dresaţi la ONG Apopo s-au arătat de zece ori mai eficienţi decât aparatele de deminare. În plus, ei pot avea acces în cele mai inaccesibile locuri pentru om. S-a stabilit că şobolanii au locul al doilea - după elefanţi - în privinţa fineţii mirosului. În Angola şi Mozambic, cu ajutorul acestor şobolani, a fost deminată o suprafaţă de 22 milioane de metri pătraţi minată. Şobolanii nu sunt dresaţi precum la circ, doar sunt învăţaţi să-şi folosescă mirosul pentru a descoperi explozibilul şi a-l semnala, făsă să fie nevoit să moară. La gâtul şobolanului este ataşat un GPS, care dă semnalul când a găsit o mină sau o bombă plasată într-un aeroport. Singura problemă încă nerezolvată este cea a revenirii din "misiune” a şobolanilor, unii fiind tentaţi să... dezerteze. De aceea, ei trebuie stimulaţi, când se întorc, cu hrana care le place mai mult...
Mie mi se face pielea găinii doar când văd un şoricel, darmite să mă trezesc cu un ditamai şobolanul trimis să caute vreo bombă la mine în dormitor!

 

comentarii
1 comentarii

Dle Dobra, apropo de sobolani... daca nu ati citit pana acum romanul Changi de James Clavell, vi-l recomand...
gogu
16.11.2018 23:28
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia