Tribuna
Astra film
Lumea ca bâlci: "Pentru mine nu este sfârşitul carierei, este sfârşitul vieţii"
N. I. DOBRA
1308 vizualizari
Lumea ca bâlci:

Aşa a declarat actorul francez Alain Delon, la Cannes, în seara Festivalului din acest an, când i-a fost decernat "Palme d'Or d'Honneur" pentru lunga şi prodigi­oasa carieră. În acel moment, o femeie din sala cu 2.000 de spectatori a urlat "Nu!". La 83 de ani, Alain Delon are încă admiratoare, care ar fi fericite să-i stea în preajmă.

"Viaţa mi-a oferit de toate - a mai spus actorul - mai bune şi mai rele, dar succesul şi notorietatea vi le datorez vouă, cei care aţi vizionat şi aţi aplaudat filmele în care am apărut. S-au spus şi scris multe despre persoana mea. Nu mă interesează decât ce se spune şi se scrie despre cariera mea". În 62 de ani de cari­eră, a jucat în 80 de filme, nu toate capodopere, dar multe dintre ele memorabile. N-a uitat s-o amintească pe Brigitte Auber (acum în vârstă de 91 de ani), care s-a îndrăgostit de el şi l-a dus pentru prima oară la Cannes în 1956, lansându-l în cinematografie. "Mă întor­sesem din Vietnam după patru ani de armată, nu ştiam încotro s-o apuc. Femeile roiau în jurul meu, unele cu 5-10 ani mai în vârstă. Puteam să ajung proxenet. Am avut noroc de regizori buni şi de parteneri de valoare de la care am avut ce învăţa. Din păcate, cei mai mulţi s-au prăpădit". A omis să spună că a avut ca partenere numai femei frumoase: de la Romy Schneider, Annie Girardot, Marie Laforet, Brigitte Bardot, Monica Vitti, Jane Fonda, la Lea Massari, Ann Margret, Michele Morgan, Senta Berger, Mireille Darc, Nathalie Delon, Ursula Andress, Catherine Deneuve, Ornella Mutti, Vanessa Paradis... Cu Romy Schneider, a convieţuit patru ani, perioadă în care Alain a avut un băiat, Christian Aaron, cu cântăreaţa Nico; în 1964 s-a căsătorit cu Nathalie Barthelemy, devenită Delon, cu care are un fiu, Anthony; în 1968 s-a înamorat de Mireille Darc, cu care a convieţuit 14 ani. În 1987 s-a cuplat cu modelul olandez Rosalie van Breemen (el avea 52 de ani, ea 21), cu care are doi copii: Anouchka (n. 1990) şi Alain-Fabien (n. 1994). Au divorţat în anul 2001.

Dintre filmele în care a jucat, de referinţă rămân: Rocco şi fraţii săi (1960), Ghepardul (1963), Samuraiul (1967), Clanul sicilienilor (1969), Borsalino (1970), Soarele roşu (1971), Scorpionul (1972), Teheran 43 (1981) etc.

Cei din generaţia mea îşi amintesc cu siguranţă de multcăutatele haine din blană de oaie, făcute la Orăştie, botezate chiar "Alain Delon", actorul purtând într-un film un asemenea palton. Erau uşoare, comode, călduroase, dar greu de ajuns la ele. (Eu însumi am purtat ani de zile, iarna, două, datorită amiciţiei cu "Genosse" Müller, director la ICRTI Sibiu, fie-i ţărâna uşoară.) Un parfum a purtat numele lui Delon, nişte ochelari de soare s-au vândut foarte bine, ceasuri purtate de el...

De-a lungul anilor, pe lângă multele succese şi sa­tisfacţii profesionale, a primit şi lovituri în viaţă: marea lui dragoste, Romy Schneider, s-a sinucis în 1982 la 43 de ani; în 1968, unul dintre bodyguarzii lui, sârbul Stevan Markovic, a fost găsit împuşcat într-un tomberon, iar Delon a fost anchetat ca suspect, fiindcă l-ar fi bănuit pe cel ucis că se culcă, în lipsa lui, cu Nathalie şi l-ar fi determinat pe un anume Marcantoni, un interlop, să-l execute; în 1969, în Italia, a fost condamnat la 4 luni de închisoare, cu suspenda­re, pentru că a bătut un fotoreporter care-l agasa; dintre copii, singura care îi este aproape e Anuchka, ea însoţindu-l şi la aniversarea de la Cannes, ceilalţi fiind mai ataşaţi de mamele lor.

În prezent - de fapt de mai multă vreme - Alain Delon locuieşte în Elveţia, destul de izolat de lume, prefe­rând compania câinilor lui.

E deprimant să trăieşti mult, să fii conştient ce-ai fost şi să vezi ce-ai ajuns, mai ales că ultimele filme în care a jucat, după 2010, au fost nişte eşecuri.

comentarii
1 comentarii

Romy Scheider s-a sinucis? Pe atunci se vorbea de o criza de inima ...
21.06.2019 18:19
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia