logo
Lumea ca bâlci: "Mi-am găsit libertatea prin iubire"
N. I. DOBRA
608 vizualizari
Lumea ca bâlci:

Michel Vaujour este unul dintre cei mai cunoscuţi delincvenţi din Franţa, din cei 67 de ani ai lui, 27 petrecându-i (vorba vine!) în puşcărie, iar din aceştia, 17 în izolare totală, într-o celulă de 9 metri pătraţi. Recent, el a publicat cartea autobiografică "L'amour m'a sauvé du naufrage" (Iubirea m-a salvat de naufragiu), din care voi rezuma câteva pasaje.

S-a născut la 16 ianuarie 1951 ca fiu al unor funcţionari. La patru ani, părinţii divorţând, a fost încredinţat unei mătuşi, numai că, ghinion, aceasta a murit când Michel n-avea decât 8 ani, aşa că a fost preluat de părinţi, răbdând bătăile tatălui beţiv. La 18 ani s-a desprins de ai lui, s-a angajat necalificat la o fabrică, i-a făcut un copil unei "colege", a furat o maşină ca să scape de urmărirea poliţiei după un furt, şi-a primit întâia condamnare de doi ani şi şase luni închisoare.

A fost liberat în 1972. S-a angajat muncitor în port, dar a fost arestat, fiind depistat conducând o maşină fără a poseda carnet. A reuşit să evadeze înainte de proces. Nu s-a potolit şi a fost, din nou, arestat în timpul unui jaf. Condamnat la patru ani de puşcărie, a reuşit iarăşi să evadeze din închisoarea din Chalon, fi­ind ajutat de complici din exterior. Prins, a reuşit să scape din sala tribunalului luând ostatic un judecă­tor, ameninţând cu un pistol pe care şi-l confecţionase din săpun înnegrit cu cremă de ghete! Asta s-a în­tâmplat în 1979. Dat în urmărire generală, a fost ares­tat în 1981. A zăcut acolo până în 26 mai 1986, când a evadat din curtea închisorii cu ajutorul unui elicopter pilotat de soţia lui, Nadine, care, sub un nume fals, urmase cursuri tocmai cu acest scop. Ea i-a coborât o funie cu o husă în care se afla un pistol automat. Ţinându-i la respect pe gardieni, s-a agăţat de o "patină" a elicopterului şi... dus a fost. Nu s-a potolit şi, după câteva luni, a fost din nou arestat în timpul unui jaf cu schimb de focuri între infractori şi poliţişti. El a fost grav rănit cu un glonţ în cap. A stat mai multe luni în comă, iar la trezire a aflat că e parali­zat. N-a renunţat la viaţă, începând să facă exerciţii de yoga şi cufundându-se în meditaţie. Nici nu avea ce face, singur, izolat într-o celulă de maximă siguranţă.

Hemiplegic, el şi-a revenit total prin propriile forţe şi prin voinţă, cu dorinţa de-a se face bine şi de-a... evada! Cea care l-a determinat să renunţe la existenţa de până atunci a fost Jamila, o studentă în Drept care îşi făcuse un obicei în a frecventa închisorile. De origine algeriană, dorea să devină magistrat. Aflând de acest "irecuperabil" Michel Vaujour, l-a cău­tat. El avea, în 1991, 39 de ani, ea, 21. Vizitându-i pe deţinuţi şi ascultându-le istoriile, reale sau in­ventate, Jamila se pregătea pentru profesiunea pe care dorea s-o urmeze. După mai multe întâlniri la vorbitor, între cei doi s-a înfiripat o prietenie încât Jamila i-a organizat chiar o nouă evadare! Aceasta a eşuat şi... studenta în Drept a fost, ea însăşi, condamnată la şapte ani de închisoare, din care a făcut cinci. Cei doi puşcăriaşi s-au căsătorit în închisoare în 1999. În 2003, după nenumărate petiţii pe la toate forurile na­ţionale şi internaţionale responsabile cu drepturile omului, Michel a fost eliberat, deşi mai avea de ispă­şit 17 ani de puşcărie. Avea în buzunar 3,27 euro. Noroc că a fost abordat de un realizator de film, care i-a propus colaborarea. În 11 septembrie 2004, după ce şi Jamila a fost liberată, cei doi s-au căsătorit şi religios, pentru ea Michel convertindu-se la islamism.

În prezent, cei doi trăiesc o viaţă liniştită, având o editură care publică broşuri pentru municipalitate. Uneori, Michel este angajat consultant de regizorii care fac filme poliţiste, el însuşi scriind scenarii.

O poveste după care s-ar putea realiza un bun film de aventuri.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia