Tribuna
Lumea ca bâlci: "Majestatea Sa Devi" - un rege într-o republică
N. I. DOBRA
1007 vizualizari
Lumea ca bâlci:

Benin este un stat african cu o suprafaţă de 112.620 kmp şi o populaţie de circa 10 milioane de locuitori, fostă colonie franceză, obţinând independenţa în 1960. Este republică prezidenţială, având capitala la Porto Novo (224.000 locuitori), dar cel mai mare oraş este Cotonou (670.000 locuitori). Ca majoritatea ţărilor africane, Beninul nu face excepţie de la sărăcie (trăiesc din agricultură şi creşterea vitelor, oilor), analfabetism, violenţă, ritualuri.

De ce vi le spun toate astea, pentru că reporterii de la revista Paris Match au descoperit un ins pe nume Devi Ehoun Zinsou, ieşit din comun prin existenţa lui. A fost ţăran ca toţi consătenii lui din zona Djakotomey, lucrând pământul, crescând găini şi capre pentru a-şi hrăni familia alcătuită din 21 de neveste şi circa (!) 60 de copii, cea mai tânără nevastă având 22 de ani, cea mai bătrână, către 50 de ani. La 62 de ani, cu ţinuta lui impozantă, impune respect, mai ales că a fost un fel de Rambo în regiune.

Toată istoria lui a început când una din bandele de răufăcători care îi jefuiau periodic pe ţărani, luându-le din puţinul pe care-l aveau, i-au ucis fratele geamăn. Atunci, a decis că, dacă oficialităţile nu reuşesc să menţină ordinea, o va face el: şi-a alcătuit o "armată" de tineri şi, cu sprijinul comercianţilor, care au contribuit cu bani, a dotat-o cu arme şi echipament, începând să-i vâneze pe răufăcători. Asta, la începutul anilor '90. Nu doar că îi prindea, dar îi şi preda autorităţilor, care, din lipsă de mijloace şi, probabil, corupte, le dădeau drumul. Atunci, "colonelul civil" Devi (cum se autointitulase) a început să-i şi pedepsească pe jefuitori: după o judecată sumară, îi stropea cu benzină şi le dădea foc!

"Specialist" şi în practici religioase, etalând pe piept tot felul de amulete făcătoare de minuni, i s-a dus vestea că este invincibil şi tâlharii i-au luat frica. În schimb, autorităţile, auzind că ucide oameni, l-au arestat şi l-au condamnat pentru ucidere în 2002. A stat în închisoare un an şi jumătate, după care, la presiunea susţinătorilor lui, care au strâns şi bani pentru cauţiune, a fost eliberat, cu condiţia să-şi desfiinţeze "poliţia" personală. A acceptat, numai că, în 2011, i s-a organizat de duşmani o ambuscadă şi a fost luat prizonier. El declară că a scăpat din mâna duşmanilor datorită puterilor miraculoase ale amuletelor lui. Faptele lui au devenit de notorietate naţională şi a fost ales în fruntea unei asociaţii pentru apărarea ţăranilor, luându-şi titlu de "rege". Nu are palat, nu are servitorii, doar o... sală a tronului într-o cocioabă, unde primeşte, în unele zile, plângeri. Femeile lui şi copiii locuiesc separat, fiecare având coliba sa. El îşi are tabieturi şi îşi vizitează nevestele în funcţie de preferinţe! Declară că nu este obosit şi le poate satisface pe toate datorită unor băuturi revigorante şi afrodisiace.

Jurnaliştii l-au întrebat cum reuşeşte să hrănească acest "trib" de aproape 100 de femei şi copii? "Pământul este darnic şi, dacă îl lucrezi, îţi oferă recolte bune de porumb, manioc, legume, am o turmă mare de porci. Are cine să lucreze, dar mă mândresc cu faptul că toţi copiii mei merg la şcoală. Nu vreau să rămână analfabeţi cum am fost eu până la o vârstă înaintată. Pe care îl ajută mintea vreau să-l dau şi la studii superioare. Şi, încă ceva: pe băieţi îi sfătuiesc să nu îşi ia mai mult de două neveste. Eu ştiu cât de greu se întreţine o familie numeroasă". La masa principală a zilei, copiii cei mici sunt serviţi de cei mai răsăriţi cu: orez, legume, peşte şi suc la desert.

În pofida renumelui său, regele din Djakotomey trăieşte modest, nu mult deosebit faţă de restul ţăranilor din rândul cărora se trage. Are, într-adevăr, un 4 x 4 vechi, cu care se deplasează, şofer fiindu-i unul dintre fii, Camille (8 ani), desemnat ca fiind prinţul moştenitor al tronului! Întrebat cum de l-a ales tocmai pe acesta dintre atâţia băieţi, "suveranul" a răspuns: "În ziua în care s-a născut, am simţit că el este destinat să îmi urmeze. Are talent, putere, se comportă cum trebuie". Camille îşi însoţeşte tatăl peste tot. Pentru a evita discordia dintre fraţi, "regele Devi" le-a spus că acesta este "prinţul moştenitor".

Preşedintele ţării, atâta vreme cât în regiune este linişte şi pace, nu are nimic împotriva... regelui, Majestatea Sa Devi Ehoun Zinsou, care şi-a instalat şi o statuie în sat, în postură de "colonel", pe vremea când vâna răufăcători...

O altă lume, pe care "civilizaţia noastră" nu va reuşi s-o schimbe niciodată.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia