Tribuna
Astra film
Lumea ca bâlci
În Japonia, un nou împărat, o nouă eră
N. I. DOBRA
1612 vizualizari
În Japonia,  un nou împărat, o nouă eră

În Ţara Soarelui Răsare, în mod obişnuit, împăratul stă pe tron până moare, după care îi urmeză prinţul moştenitor. Ei, bine, suveranul Hirohito, urcat pe tron  în 7 ianuarie 1989, după 30 de ani, a abdicat, în 30 aprilie curent, la vârsta de 85 de ani, lăsând tronul fiului său Naruhito (n. 25 februarie 1960). Ceremonia  de înscăunare a fost transmisă la tv şi a durat exact şase minute, în ziua de 1 mai a.c., ora 10.30, la Tokyo, Naruhito devenind al 126-lea suveran al Japoniei. Urcând pe tron, noul împărat şi-a pierdut numele de familie, dreptul de vot şi libertatea de expresie, devenind "o figură deasupra norilor". El nu este ceea ce numim în mod obişnuit "şef de stat", ci "simbolul statului şi al unităţii naţiunii", cum stipulează Constituţia din  1947, când împăratul şi-a pierdut aura de semi-divinitate.
Cu abdicarea lui Akihito a fost o întreagă poveste, el exprimându-şi această dorinţă mai demult, dar opunându-se Guvernul. În 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur devastator, urmat de tsunami, care a provocat catastrofa nucleară de la Fukushima, murind 18.000 de oameni. În zilele următoare, împăratul a apărut la tv şi le-a vorbit japonezilor pentru prima dată de la încoronarea din 1989, consolându-i şi încurajându-i, aducând un omagiu celor morţi. Mai mult, împreună cu împărăteasa Michiko, a vizitat zonele afectate. Astfel şi-a câştigat o popularitate fără precedent. Profitând de aceasta, la 8 august 2016, a reapărut la tv, explicând poporului de ce vrea să abdice, luând prin surprindere guvernul, care a trebuit să treacă prin Dietă o lege care să-i permită abdicarea.
Naruhito este cel mai mare dintre cei trei copii ai împăratului Akihito, a studiat istoria la Universitatea Gakushuin din Tokyo şi la Oxford, în Anglia. Vorbeşte mai multe limbi, practică jogging-ul, tenisul, îi plac plimbările Iungi în natură, cântă la vioară.
Soţia lui, împărăteasa Masako (n.9 Xll 1963) este fiica fostului preşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie Hisashi Owada, şi ea cu studii la Harvard şi Oxford. A abandonat cariera în diplomaţie în momentul în care s-a căsătorit cu prinţul moştenitor, în 9 iunie 1993, după ce i-a refuzat cererea în două rânduri. Problema este că au o singură fiică, Aiko, devenită prinţesa Toshi, născută în 1 decembrie 2001, iar tradiţia japoneză impune ca moştenitorul tronului să fie bărbat. Doar că, aşa cum s-a putut vota o lege prin care Akihito a putut abdica, se mai poate da una, când va fi cazul, prin care prinţesa Toshi să-i urmeze pe tron tatălui său.
Ce mi se pare curios - în afară de multe alte ciudăţenii asiatice - este că, la schimbarea fiecărui împărat, în Japonia începe o nouă eră: în timpul Hirohito a fost era Showa (l926-1989), a urmat era Heise (l989-2019), iar acum a început era Reiwa, iar majoritatea niponilor urmează calendarul acesta tradiţional. Vă mai spun că, în 1 mai,  când a fost încoronat Naruhito, sute de cupluri s-au căsătorit, în prima zi, din primul an al noii ere! Sărbătoarea a ţinut zece zile, ceva neobişnuit pentru japonezi care, în medie, nu-şi iau decât cinci zile de concediu pe an, din cele 18 la care au dreptul conform legii!
O altă lume.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia