logo
Lumea ca bâlci: "Idolul" francezilor - un algerian poreclit Zizou
N. I. DOBRA
1003 vizualizari
Lumea ca bâlci:

Cât de schimbătoare e lumea şi, odată cu ea, şi oamenii se schimbă. Cu ani în urmă, vedetele şi idolii iubitorilor de fotbal din Franţa erau Kopa, Fontaine, Tigana, Giresse, Tresor, Blanc, Platini, marele Michel Platini, ajuns ştab în UEFA, inegalabilul, formidabilul Platini. Acum, toţi au fost daţi uitării, cel mai lăudat şi iubit în Franţa fiind Zinedine Zidane, născut la 23 iunie 1972 într-un cartier muncitoresc din Marsilia. Părinţii lui au ajuns în Franţa dintr-un sat berber din nordul Algeriei în 1953. Tatăl, Smail, a lucrat ca paznic la un depozit, iar mama, Malica, a fost casnică, având cinci copii de crescut, Zinedine Yazid Zidane fiind cel mai mic dintre ei. (În limba berberă, numele lui complet este Ezzin-ed-Din Yazid Zidan şi, cu siguranţă, e de religie musulmană.) Are un fizic potrivit: 1,85 m, 79 kg, nici pirpiriu, dar nici malac, cum sunt mulţi fotbalişti de azi, cu peste 1,90 m înălţime. Calităţi: tehnică, eleganţă, clarviziune, şut puternic, un conducător de joc (nr.10) autentic, făcându-l uitat, cum spuneam, pe Platini, fosta mândrie a francezilor, care, în ultima vreme s-au corcit cu africanii din fostele colonii. (Uitaţi-vă la componenţa lotului de la actualul turneu final al Campionatului Mondial, că nu-i deosebeşti de nigerieni sau senegalezi!) Pe baza sondajelor UEFA, "Zizou" a fost declarat cel mai bun fotbalist european din ultimii 50 de ani, deşi, pentru mine aceste sondaje şi ierarhii nu valorează nimic.
Curios lucru, deşi s-a născut în Marsilia, n-a jucat niciodată la Olimpique, cariera începând-o la Cannes, unde a jucat în perioada 1988-1992. Aici a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie Veronique, dansatoare, originară din Spania, căsătorindu-se în 1994. Au patru fii: Enzo - 23 de ani, Luca - 20, Theo - 16 şi Elyaz - 12. Mulţi se arată surprinşi că această familie a rezistat peste ani, fotbaliştii în general nerezistând tantaţiei de a schimba femeile, mai ales când ajung la bani. De aceea îl bănuiesc pe Zidane că e musulman, aceştia fiind familişti convinşi... A şi declarat unor jurnalişti că "soţiei îi datorez totul": linişte, stabilitate, echilibru. A continuat la Bordeaux 1992-1996.
Au urmat anii 1996-2001 la Juventus Torino şi cei de la Real Madrid 2001-2006, de vârf ai carierei. La AS Cannes, profesionist în prima divizie franceză când a înscris primul gol, 8 februarie 1991 preşedintele clubului i-a făcut cadou un Renault Clio. La Real a fost transferat pentru uriaşa sumă - la vremea aceea - de 78 milioane de euro. Ultima partidă jucată acolo a fost în 7 mai 2006. La echipa naţională a jucat în 108 partide, marcând 31 de goluri. Cu cluburile şi cu reprezentativa a câştigat toate trofeele care există: cupele şi campionatele Italiei şi Spaniei, Cupa UEFA, Cupa Campionilor Europeni, Cupa Intercontinentală, Capionatul Mondial al Cluburilor, Campionatul European (2000), Campionatul Mondial (1998), Balonul de Aur (1998, 2000, 2001) etc.
Devenit antrenor la Real Madrid, a câştigat, în 2016 Liga Campionilor şi Supercupa Europei, iar în 2017, campionatul Spaniei şi, din nou, Liga Campionilor, fiind declarat antrenorul anului în Europa.
În privinţa vieţii private, se pare că ascultă orbeşte de nevastă-sa, ea fiind cea care l-a determinat să se transfere la Real, pentru a locui în ţara natală. Când a cunoscut-o, Zizou nu avea decât 17 ani şi s-a îndrăgostit lulea de frumoasa şi focoasa dansatoare de Flamenco. Sentimentele au fost reciproce şi, iată, sunt împreună de aproape 30 de ani. "Vero" declara ziariştilor că, dacă ar fi ştiut că Zizou va ajunge un atât de mare star, probabil, nu s-ar fi măritat cu el. Gogoşi! Care femeie nu-şi doreşte un soţ bogat şi celebru? Unele tocmai de aceea se mărită. (Nu dau nume, ca să nu-mi fac... duşmăniţe!) Când gurile rele au început să spună că Zidane e condus de soţie, acesta le-a replicat "Nevastă-mea mi-a făcut patru băieţi frumoşi, aşa că ea ştie ce-i mai bine pentru familia noastră".
La Madrid locuiesc în cea mai luxoasă zonă, în care metrul pătrat al caselor ajunge la 7.000 de euro, este plin de verdeaţă, reşedinţele sunt înconjurate de ziduri înalte şi protejate de paznici cu câini. Vila lor nu e foarte mare, dar este confortabilă: grădină, un miniteren de fotbal, piscină, un panou de baschet, oricum, modestă faţă de palatul în care locuieşte Cristiano Ronaldo. Personalul: patru paznici, doi bucătari, care fac cu schimbul, o menajeră. Băieţii cei mici iau meditaţii cu diverşi profesori într-un birou destinat pentru aşa ceva. Veronique este foarte exigentă din acest punct de vedere: "Întâi şcoala şi apoi fotbalul!" La liceul francez din Madrid, frecventat de băieţi, singurul privilegiu care i s-a acordat: ca maşina cu care veneau şi plecau să fie ţinută în parcarea privată a şcolii, pentru evitarea răpirii copiilor oamenilor de afaceri, a bogătanilor, în general. Bineînţeles că, Zidane s-a simţit dator să dea nişte bani unei asociaţii, cu condiţia ca numele lui să nu apară. Cei doi soţi duc o viaţă cât mai normală posibil, singura lor distracţie (?) fiind să meargă la un curs de yoga, care are loc într-o încăpere la 40 de grade Celsius şi 40 la sută umiditate, unde stau 90 de minute, atât cât durează un meci de fotbal. Nu au apucături extravagante: când Zidane are timp liber mai mult, merg la părinţii lui, la Marsilia, nu scapă turneul de tenis de la Roland Garros, pentru a-l urmări pe Nadal, participă la unele reuniuni, obligaţi de sponsori, la Paris, îşi petrec vacanţele la Ibiza, împreună cu tot clanul. De Crăciun, de obicei, merg în Dubai.
Joi, 31 mai a.c., când a anunţat că pleacă de la Real, Zinedine Zidane i-a luat pe toţi prin surprindere. Nimeni nu ştia încotro vrea să pornească. Cu siguranţă doar Veronique!

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia