logo
Lumea ca bâlci: "EI Chapo" a ajuns la capătul drumului
N. I. DOBRA
1162 vizualizari
Lumea ca bâlci:

Joaquin Archivaldo Guzman Loera s-a născut în 4 aprilie 1957, în localitatea La Tuna din Mexic, într-o familie amărâtă de agricultori cu şapte copii. A aban­ donat şcoala după doar trei clase, învăţând atât cât să ştie să scrie şi să socotească. Ca mai toţi mexicanii din zonă, şi taică-său cultiva mac pentru opiu, iar la recoltat îşi lua copiii să-l ajute. Doar că tot ce câştiga din vânzarea macului, cheltuia pe băutură şi femei. Sătul de bătăi şi de scandaluri, la 15 ani, Joaquin a plecat de-acasă şi, prin intermediul unchiului său, Pedro Aviles Perez, a intrat în rândul traficanţilor, în Guadalajara Cartel, condus de Miguel Angel Felix Gallardo, poreclit "El Padrino" (Naşul). Descurcăreţ şi întreprinzător, a urcat pas cu pas scara ierarhiei în cartel, organizând şi supraveghind trecerea drogurilor din Mexic în Statele Unite. Deja îşi căpătase porecla de "El Chapo" (Bondocul), la 1,68 m înălţime cântărind peste 90 de kg. Mexicul devenise în anii 80 "placa turnantă" a traficului de cocaină din Columbia spre SUA. În 1989, "El Padrino" a fost arestat şi capul cartelului a devenit "El Chapo", care n-a scăpat ocazia de a prelua afacerea extrem de profitabilă, eliminându-şi adversarii. "Specialitatea" lui erau tunelurile, săpate pe sub gardul care separa cele două ţări. Devenise indispensabil pentru consuma­ torii americani, fiind singurul în stare să livreze marfa în 48 de ore de la comandă. Aşa a ajuns să se impună ca fiind "cel mai mare narcotraficant din toate timpurile", revista Forbes estimând la un miliard de dolari averea lui în 2011.
În 1993, implicat într-un schimb de focuri cu ban­ da de traficanţi concurentă, condusă de Aureliano Felix, a intrat în vizorul poliţiei mexicane şi-a trebuit să fugă în Guatemala. Extrădat, judecat, a fost condamnat la 20 de ani de puşcărie. A fost încarcerat la închisoarea de maximă siguranţă Altiplano, unde, timp de 7 ani, a du­ s-o boiereşte, mituind gardieni. Celula lui era mobilată, dotată cu frigider, televizor, bucate şi băuturi alese şi, bineînţeles, beneficiind de serviciile unor profesio­ niste în ale sexului. Auzind că se discută despre tri­ miterea lui în Statele Unite, unde era considerat "inamicul public nr. 1", şi-a organizat evadarea, cu complicitatea însuşi a directorului închisorii, care, ulterior, a fost destituit, judecat şi condamnat. (Cât i-o fi plătit "El Chapo" ca să-şi rişte serviciul şi libertatea?)
Ce mi se pare interesant în biografia acestui borfaş este că, fără să fie un Făt-frumos şi fără să stea prea mult pe-acasă, a avut, în afară de amante, cel puţin cinci neveste şi nenumăraţi copii: prima a fost Alejandrina Maria Salazar, o frumuseţe, care i-a făcut 4 copii; Estela Pena l-a refuzat, aşa că a răpit-o, a violat-o şi-a silit-o să accepte căsătoria; a treia nevas­ tă i-a fost Griselda Lopez Perez, care i-a mai "dăruit" trei fii şi o fiică; cu Zulema Hernandez s-a căsătorit în puşcărie, aceasta fiind torturată şi ucisă de adversarii lui de afară; în fine, actuala nevastă este Emma Coronel Aispuro, cu care s-a însurat în 2007 şi cu care are două gemene. Se presupune că ar avea, în total 10 copii pe care i-a recunoscut.
Revenind la "meseria" lui, în 2014 a fost arestat, dar a evadat în 2015, apoi s-a încurcat cu o actriţă cunoscută de la operă, Kate del Castillo, care visa să ajungă la Hollywood şi de la care i s-a tras arestarea din 8 ianuarie 2016, la New York, unde se... bucură de o pază extremă: când e dus de la arest la tribunal, circulaţia pe traseu este oprită. Gurile rele spun că a angajat cei mai buni avocaţi care să-l apere, plătind 5 milioane de dolari. Numai că toţi adversarii lui aflaţi în închisorile americane au acceptat să depună mărturie împotriva lui, pentru a-şi micşora pedepsele.
Procesul va dura, dar, de data asta, "El Chapo” se pare că a ajuns la capătul drumului. Asta nu înseamnă că traficul de droguri între Mexic şi SUA va înceta, pentru că locul lui în fruntea cartelului Sinaloa a fost luat de Ismael Zambada Garcia.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia