logo
Lumea ca bâlci: Donald Trump, preşedinte al Statelor Unite şi rege la Palm Beach
Lumea ca bâlci: Donald Trump, preşedinte al Statelor Unite şi rege la Palm Beach

Voi încerca, mai întâi, să vă pun în temă. Florida este unul dintre statele care alcătuiesc SUA, situat în sud-est, pe o peninsulă, în suprafaţă de 170.451 kmp, cu o populaţie de circa 16 milioane de locuitori (75 la sută albi, 16 la sută negri, 3,6 la sută altă rasă, 2,5 la sută două sau mai multe rase), este împărţită în 67 de comitate, între care Palm Beach are vreo 1.300.000 de locuitori. Localitatea Palm Beach are 27 kmp, din care 10,2 kmp pământ şi 16,9 kmp apă, populaţie stabilă în jur de 10.000 de locuitori, care se triplează când vine sezonul rece în alte părţi, aici temperatura fiind con­stantă între 24 şi 32 grade Celsius...
Legenda spune că, în 1985, când Donald Trump a venit aici, l-ar fi întrebat pe taximetrist care-i casa cea mai arătoasă. Acesta i-ar fi spus că e un palat cu 126 de camere, construit în 1927 de Marjorie Merriweather Post, moştenitoarea unui miliardar care a făcut avere din cereale. Prin testament, ea a lăsat palatul statului american, care n-a putut să-l întreţină. Trump l-a cumpărat cu 8 milioane de dolari. Palm Beach a devenit paradisul celor cu bani, dar şi cu pedigree, urmaşi de-ai lui Rockefeller, Ford, Vanderbilt. Treptat, toţi bogătanii au vrut să aibă reşedinţe aici şi-au ajuns şi îmbogăţiţi mai recenţi, între care Trump. Iniţial, în clubul elitelor nu aveau acces decât anglo-saxoni protestanţi. Evreii îşi aveau clubul lor separat. Când Donald Trump a deschis clubul Mar-a-Lago, a schimbat re­gulile, având acces oricine, cu condiţia să aibă un cont gras în bancă şi să plătească taxa de 200.000 de dolari pe an. Trump, care deţine acolo trei palate, a oferit 100 de milioane în 2015 primăriei să interzică zborurile pe deasupra proprietăţilor lui, pentru a nu fi deranjaţi membrii clubului. Nu i s-a aprobat decât acum, când fiind preşedinte, trebuie luate toate măsurile de securitate! Bineînţeles că au crescut şi preţurile domeniilor, magnaţii dorind să se afle în apropierea preşedintelui, mai ales că şi paza este pe măsură. Când vine Trump cu familia, să petreacă vreun weekend, toată crema societăţii americane dă buzna. Mai puţin actorii de la Hollywood şi cântăreţii, care nu prea îi agreează pe afacerişti. Printre puţinii care a avut o casă acolo a fost John Lennon, dar a fost recent vândută cu 23 de milioane de dolari, sumă relativ modestă faţă de altele.
Cei care au prins un loc pe Worth Avenue, principala arteră comercială din Palm Beach n-o duc rău nici ei, pentru că miliardarii sunt amatori de lucruri deosebi­te şi nu se uită la preţ. Spre exemplu, Matthew Raptis, care a deschis un fel de anticariat cu volume rare, zi­ce că a vândut cu 160.000 de dolari "Bogăţiile naţiunii" de Adam Smith, apărută în 1776, anul independenţei Statelor Unite. Acum are la ofertă o ediţie specială a ''Capitalului'' lui Marx, la 26.000 de dolari şi e sigur că nu va rămâne cu ea.
Shirley Maya Wyner este agent imobiliar şi nu se plânge de clienţi cu dare de mână, mai ales că e originară din Tunis, vorbeşte şase limbi, are comerţul în sânge şi procentele din vânzări sunt pe măsura preţurilor. Umblă într-un Rolls-Royce gri, e plină de bijuterii şi declară că nu se teme, fiindcă acolo au cea mai bună poliţie, date fiind condiţiile şi clienţii.
În sfârşit, Donald Trump şi-a văzut visurile îm­plinite: preşedinte al Statelor Unite şi rege la Palm Beach. Să aşteptăm să vedem ce-şi mai doreşte şi dacă trăieşte să realizeze.

 comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia