Tribuna
Lumea ca bâlci: Criminali demenţi trăiesc peste tot (deşi ar trebui fără milă stârpiţi)
N. I. DOBRA
2193 vizualizari
Lumea ca bâlci: Criminali demenţi trăiesc peste tot (deşi ar trebui fără milă stârpiţi)

Jean-Claude Romand trăieşte, de câteva săptămâni, într-o mănăstire benedictină din Franţa, deşi fusese condamnat la închisoare pe viaţă în 1993, fiindcă îşi omorâse întreaga familie!

S-a născut în 11 februarie 1954 într-un sat din departamentul Jura, a urmat liceul, apoi s-a înscris la Facultatea de medicină din Lyon. N-a absolvit-o, dar toată lumea, inclusiv familia, ştia că este medic şi cerce­tător în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ducea o viaţă dublă, spunând că pleacă în delegaţii în străinătate, dar, de fapt, trăgând la un hotel, unde citea diferite prospecte şi ghiduri de călătorie, pentru a povesti pe unde a umblat. Culmea este că a fost mult timp crezut, rudele i-au dat chiar bani pentru a inves­ti într-un proiect imaginar.

În 9 ianuarie 1993, Romand a împrumutat de la tatăl lui carabina, căreia i-a aplicat un amortizor, noaptea şi-a ucis soţia, Florence, a dormit fără grijă, dimineaţa a luat micul dejun cu copiii, Antoine (5 ani) şi Caroline (7 ani), s-au uitat la desene animate, iar când s-au culcat, i-a împuşcat. În ziua următoare s-a dus la părinţii lui, au mâncat împreună, după care i-a ucis.

Revenind acasă, unde zăceau trupurile soţiei şi copiilor, s-a uitat o vreme la tv, după care a luat o supradoză de somnifere, a împrăştiat benzină prin casă, a dat foc şi s-a culcat. A fost salvat de pompieri, care veniseră alertaţi de vecini.

Cum spuneam, după 26 de ani şi nenumărate teste psihologice, a fost declarat "ameliorat" şi a fost acceptat la mănăstirea benedictină Notre-Dame de Fontgombault, sub supraveghere şi cu ameninţarea că, dacă nu respectă regulile călugărilor, se va întoarce în puşcărie.

Viaţa lui a inspirat o carte şi două filme în Franţa.

La mănăstire, continuă să poarte la picior acea brăţară electronică, menită să le arate supraveghetorilor de la distanţă unde se află în orice moment.

Când auzi asemenea istorii, ţi se par de domeniul fantasticului: cum poate un ins să-şi înşele so­ţia timp de 13 ani şi părinţii, cum că ar fi o somi­tate în medicină, mereu plecat la congrese internaţionale? Se pare că a decis să-i ucidă în momentul în care aceştia ar fi aflat că este un farsor.

După cum scriu reporterii de la Revista Paris Match, criminalul s-a integrat bine în viaţa monahală, stareţul Jean Pateu dându-i sarcină să ordoneze arhiva abaţiei. Respectă programul călugărilor, fără a fi obligat să participe la lungile lor ore de rugăciune în limba latină, dar mâncând împreună cu ei, în sala (refectoriu) lungă de 23 de metri, meniul fiind mereu acelaşi: ciorbă la prânz şi seara, legume, uneori împreună cu ouă sau carne de pui, o plăcintă ca desert, nu lipsesc salatele verzi, fructele, tartele cu cremă.

Avocaţii lui Romand speră să obţină eliberarea lui totală, considerând că nu-i mare deosebire între viaţa din închisoare şi cea pe care o duce în mănăstire. Se pare că dementul are bani din drepturile de pe carte şi filme, din moment ce-şi poate plăti avocaţii.

Poate că unii mă vor judeca, dar cred în continuare că aceste specimene nu au ce căuta între oameni şi a-i ţine în viaţă este o cheltuială în plus inutilă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia