Tribuna
Lumea ca bâlci: Cavani - un fotbalist ieşit din comun
N. I. DOBRA
707 vizualizari
Lumea ca bâlci: Cavani - un fotbalist ieşit din comun

 

Nu bea, nu fumează, nu şi-a făcut niciun tatuaj pe corp, nu şi-a lăsat barbă de călugăr a la Messi, este politicos, sociabil, elegant, nu numai în joc, ci şi în afara terenului, îmbrăcându-se cu haine de la celebra firmă Hugo Boss, nu-şi dă aere de vedetă (deşi este), nu refuză să se fotografieze cu fanii şi să dea autografe copiilor, nu se etalează în maşini de curse, când coechipierii săi joacă pe Play Station, el citeşte. Singura extravaganţă pe care şi-o permite şi la care nu renunţă sunt pletele. (În copilărie, idolul meu fotbalistic a fost argentinianul Gabriel Batistuta şi aşa am vrut: să arăt ca el şi să joc ca el.)

Citind aceste scurte caracterizări, n-ai crede că ai de-a face cu unul dintre renumiţii fotbalişti de azi, care caută tot felul de metode de a ieşi în evidenţă. Ei, bine, Edinson Cavani este o fericită excepţie şi un exemplu pentru tinerii care vor să realizeze ceva în viaţă.

S-a născut la 14 februarie 1987, în oraşul Salo din Uruguay, ţară sud-americană în care fotbalul este marea pasiune a populaţiei. "Eram o familie modestă în 1990, tot timpul în lipsă de bani. În locuinţă nu aveam apă caldă, nici WC în casă, dar mă simţeam liber. Copil fiind, tata, ca să mă stimuleze, îmi dădea un suc pentru fiecare gol marcat. Într-un meci, când înscrisesem şase, i-a spus antrenorului să mă schimbe, fiindcă nu avea atâţia bani!".

La 13 ani a început să joace la Danubio FC, unde a rămas şapte ani, până în 2007 când a fost cumpărat de clubul italian Palermo. Aici, în trei ani, a evoluat în 109 partide, marcând 34 de goluri. I-a impresionat pe cei de la Napoli, unde a jucat în perioada 2010-2013, înscriind 78 de goluri în 104 partide. Crescuse, ajungând la 1,84 m şi se împlinise, cântărind 74 kg. De la Danubio Montevideo a fost cumpărat de US Palermo cu 4,5 milioane euro, pentru ca în 2013 Chelsea, Real Madrid, Manchester City şi Paris Saint-Germaine să se lupte pentru a-l achiziţiona. A obţinut câştig de cauză clubul francez care a plătit 65 milioane euro, fiind cel mai scump fotbalist ajuns în Franţa.

De la sucul primit de la tatăl său în copilărie, a ajuns să câştige 19,9 milioane euro, plus 1,5 milioane euro primă anuală, plus 2,6 milioane euro din publicitate, dar îşi merită banii, pentru că este deţinătorul recordului de goluri marcate pentru PSG din toate timpurile (aproape 200), iar clubul a obţinut profituri importante achiziţionându-l.

În 2007, s-a căsătorit cu Maria Soledad, cu care are doi copii: Bautista şi Lucas. Asigurându-şi viitorul, în 2014, Maria a divorţat, rămânând în Napoli cu băieţii, după ce Cavani s-a mutat în Franţa. "Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa - declara Edinson - fiindcă chiar n-am înşelat-o pe soţia mea, acesta fiind motivul invocat de ea la divorţ. Dar băieţii vin des la mine, aici, şi, când am vacanţă, îi duc în Uruguay, chiar dacă acolo e iarnă când e iulie în Europa."

Soarta aceasta o au mulţi fotbalişti profesionişti, fiind mai tot timpul la antrenamente, la meciuri, la deplasări, în cantonamente, în turnee, soţiile lor îşi doresc o altă viaţă, nemaimulţumindu-se doar cu milioanele intrate în casă!

În prezent, Cavani locuieşte la Neuilly, orăşel liniştit (60.000 locuitori) nu departe de Paris, împreună cu mama lui şi cu Jocelyn, o uruguayancă de 26 de ani, actuala lui parteneră. Tatăl lui n-a vrut să părăsească Uruguayul şi acolo visează să se întoarcă şi Edinson să-şi încheie cariera şi să trăiască în mijlocul naturii. Deocamdată a cumpărat câteva sute de hectare de păşune şi creşte vite. Toate vacanţele şi le petrece acolo, departe de locurile exotice căutate de alţii, împreună cu rudele şi prietenii. "Fiind atât de ocupat cu fotbalul, am ratat majoritatea aniversărilor din familie. Când mă voi retrage, vreau să fiu mai prezent în mijlocul familiei."

Să vedem ce va urmă, dar, pe cât de bine evoluează la club, pe atât de palid randament dă la echipa reprezentativă a ţării sale, în care a jucat 104 meciuri marcând, totuşi, 43 de goluri...

comentarii
1 comentarii

Ma bucur sa aflu cat de tanar esti... ! Daca Batistuta s-a nascut in 1969 , o fi ajuns mare jucator pe la 20 si ceva de ani , vremea copilariei tale se confunda cu începuturile "noii democratii" din Romania ? Sau ai avut o luuuga , luuuuunga copilarie ? Pentru posteritate , ar trebui sa lamuresti aceste lucruri , eventual cu alte referiri la perioada tineretii actuale , a maturitatii viitoare , a indepartatei senectuti , etc...etc..
Ar mai fi o posibilitate : paranteza cu Batistuta a fost introdusa intentionat , ca sa-ti testezi cititorii cat de atenti sunt la detalii. Ceea ce s-a si intamplat !
Jean
20.01.2019 17:02
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia