logo
Kendama, jucăria japoneză devenită virală şi în România
Kendama, jucăria japoneză devenită virală şi în România
O jucărie din lemn, cu trei cupe în care poţi să prinzi o minge legată cu sfoară a devenit virală în întreaga lume, dar şi în România, milioane de copii fiind pasionaţi de acest joc care este extrem de popular în Japonia, dar care se pare că îşi are originile în mai multe ţări în timpuri străvechi.

Fiind nevoie de o coordonare corp-minte-ochi pentru a realiza multe tehnici distractive, jucătorul reuşeşte astfel să îşi dezvolte simţul echilibrului şi al concentrării.
Kendama este un joc foarte popular în Japonia, iubit şi practicat de copii şi adulţi. Are un mâner de lemn, “ken”-ul, trei cupe de mărime diferită “sară”-urile şi un vârf al mânerului numit “kensaki”, în care jucătorul de Ken­dama încearcă să prindă o bilă/minge de lemn numită “tama”, folosind o varietate de tehnici care se numesc “waza”.

  • "Jocul cu Kendama ne duce cu gândul la un joc de îndemânare cu originile în cultura japoneză. Însă Kendama îşi are originea în mai multe culturi. Aproape oriunde în lume au existat la un moment dat jocuri similare. În Franţa de exemplu se numea “bilboquet” şi era vorba de o jucărie formată dintr-un mâner şi o singură cupă în care putea fi prinsă bila. În Marea Britanie se juca varianta “cup-and-ball“, în Germania “Kugel­fang”, iar în ţările vorbitoare de limba spaniolă timp de sute de ani jocul a fost numit “balero”", scrie kendama­romania.ro

Mai mult decât atât, încă de la începutul existenţei omului pe Pă­mânt, au fost dovezi ale unor jocuri similare şi în vechile triburi care îşi bazau existenţa pe practicarea vâ­natului. În rândul bărbaţilor din aceste triburi, coordonarea ochi-mână-creier era considerată o abi­litate de bază în asigurarea succesului pentru prin­de­rea vânatului, prin urmare antre­narea acestei abilităţi în rândul bă­ieţilor începea de la o vârstă fragedă, pentru a-i pregăti să devină buni vânători.

De unde a pornit

În Europa, cele mai vechi dovezi despre originile jocului cu Kendama, datează din secolul al 16-lea. În Franţa, jocul numit “bilboquet” era practicat ca mijloc de distracţie la curtea regelui Henri al III-lea. Într-un jurnal al unui aristocrat din acele timpuri, se spune: ”în vara anului 1585,copiii se distrau pe străzi jucându-se “bilboquet””. Jocul cu Kendama în Europa a avut zilele sale de glorie în a doua jumătate a secolului al 19-lea şi în prima jumătate a secolului al 20-lea, scrie kendamaromania.ro.
Kendama a ajuns în Japonia din Occident, în secolul XVII, urmând din Europa, Drumul Mătăsii până la Nagasaki, singurul oraş din acele timpuri unde se făceau importuri cu alte ţări.
Jocul a fost popular timp de mai multe secole, dar apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, jocul a fost dat uitării şi a mai rămas în gospodăriile japoneze doar ca o jucărie tradiţională cu care se distrau bunicii lor.
Kendama a fost redescoperită de către adulţi prin anii 1960, aceştia au înfiinţat cluburi unde membrii practicau jocul cu Kendama, contribuind astfel la o nouă "explozie" a kendamei.

Competiţii şi sisteme de notare

În anul 1920, Hamaji Egusa a obţinut primul brevet pentru jucăria de tip “minge şi cupă” (“ball and cup”).
Felul în care arată kendama acum i se datorează lui Issei Fujiwara, cel care a înfiinţat Asociaţia Kendama din Japonia (JKA) în anul 1975.
JKA a stabilit atât regulile jocului, cât şi sistemele de notare care au fost folosite ulterior în competiţii, după un model competiţional asemănător celui din Judo sau Karate,care îi permite jucătorului de Kendama să treacă prin mai multe etape, ca să devină “maes­tru”. Pentru a putea fi folosită în com­petiţii, JKA a standardizat şi dimen­siunile Kendamei.
Scopul JKA a fost acela de a face cât mai cunoscut jocul, de a-l păstra în cultura japoneză şi de a-l promova ca sport care ajută la menţinerea sănătăţii. Issei Fujiwara s-a folosit de activitatea să de baza, aceea de scriitor de povestiri pentru copii, pentru a face cunoscută Kendama şi în rândul copiilor.

În 2002, Asociaţia Kendama din Japonia a devenit organizaţie non-profit şi de atunci ea coordonează activitatea tuturor grupurilor locale de Kendama din ţară.
În Japonia,anual se desfăşoară turnee naţionale pentru copiii de vârstă şcolară, concursuri organizate sub patronajul Ministerului Educaţiei, Sportului şi Culturii din Japonia, în colaborare cu JKA.
În ultimii ani, pasiunea pentru Kendama a depăşit graniţele Japoniei şi a ajuns şi în America, dar şi în multe ţări din Europa, iar tot mai mulţi tineri îşi demonstrează măiestria în acest sport şi postează pe youtube filmuleţe cu tricurile pe care le pot face.
Bucureşteanul Costin Ionuţ Dongo - Oase este cel mai bun jucător din ţară, a participat la competiţii internaţionale din Japonia şi a răspândit jocul şi în România.
Prieten şi coleg de trupă cu CRBL, Oase are numeroase filmuleţe pe you­tube în care îşi demonstrează îndemâ­narea.

 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia