logo
După supermarketuri, şi Protecţia Consumatorului ne ia de proşti! Cum adică "verifică"? Îmi scapă mie ceva?
După supermarketuri, şi Protecţia Consumatorului ne ia de proşti! Cum adică

Seara, marţi parcă, deşi nici nu mai contează, găinăriile-s zilnic aceleaşi, bifez la Billa porţia de ... dreptul consumatorului: roşii de Spania, văd pe etichetă, cu toate că pe lădiţa în care au călătorit scrie negru pe alb: "Made in Turkey". Surpriză: de obicei e invers, produsele turceşti devin spaniole ori italieneşti.

Întreb un guşter care-şi face de lucru pe la raft. Răspunsul merită o ramă sau măcar un vitraliu: "Ce etichetă, hî? ... Une domne? A, n-am văst-o! ... Pă, lăzîle ălea colegu` le-o adus, nu io ...". La OPC nu mai întreb. M-am dumirit de mult că nu mai e nimeni acasă. De bălăriile care înconjoară instituţia nu se mai zăreşte nici măcar vrăjeala aia cu drepturile clienţilor, darmite grija pentru consumator. La fructe, vechea poveste: la ţara de provenienţă sunt trecute nu una, ci trei ţări. Să ai de unde alege, probabil. Ori vreun mintos de la marketing o fi considerat că un măr din Chile, Maroc şi Spania e irezistibil chiar şi dacă-l faci coleg de raft cu oareşce kiwi din Egipt, China  şi Turcia.

De preţul de la casă veşnic mai mare decât ce stă scris la raft, nu mai pomenesc. Nu pentru asta ne-am adunat astăzi aici, ci pentru a povesti cu ce ţuţăr de la ANPC m-am pomenit a doua zi, de dimineaţă, turuind într-un matinal cu sare şi piper. Îmi scapă numele, dar cum păzeşte ANPC-ul masa românului am reţinut că nici ciobăneştii de stână nu izbutesc. Înflăcăre în glas, vrednicie în teren, pieptul bombat, infanterism în priviri, instinct de baionetă pur-sânge, ce mai ...  Cred că înainte să intre în platou, a muşcat dintr-un prosop până mi ţi l-a zdrenţărit! Asta, fireşte, după ce a înghiţit, pe nemestecate, o grenadă cât să-şi dreagă vocea, înainte de a ne lua de proşti. Apoi ne-a luat. I-auzi, citez:

  • "În punctele de alimentaţie publică, inspectorii verifică provenienţa alimentelor, depozitarea lor şi etichetarea corespunzătoare. Problemele cu care se confruntă consumatorul sunt din ce în ce mai puţine, operatorii economici au învăţat să se comporte corect în relaţia cu consumatorii, să nu folosească practici comerciale incorecte şi să se alinieze la numite legislaţii, atât naţionale, cât şi europene".  Aş mai cita, dar nu mai am strop de lămâie şi nu risc. A, mi-am amintit: Paul Anghel e intitulat personajul şi e şeful ANPC.

De ce ne-a luat de proşti? Pentru că poate. Şi pentru că e mult mai comod să expectorezi batiste decât să scormoneşti cu chitanţierul bişniţăreala căreia impostorii dezmierdaţi de ignoranţa statului încă îi spun comerţ. Şi pentru că nu poţi împiedica gornişti ca ăsta să nu mintă cu atâta naturaleţe în direct. N-aţi văzut că la televizor se spun toate prostiile?

 comentarii
2 comentarii

Asa este,la Billa...deseori pretul de la raft nu se potriveste cu cel de la "casa"!
xyz
16.06.2017 09:08
5.2.214.144
Poate "va scapa", domnule Rares, faptul ca Protectia cu pricina verifica, precum la Caragiale, sa se modifice totul dar sa nu se schimbe nimic: sistemul de spagi, preferentialitatea, coruptia. Sau poate ca nu va scapa!?!
Mick
19.06.2017 13:49
5.15.119.230
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia