logo
Cum vrea Păstârnac să facă varză agresorii din Italia!
Rareș BIŢU
2654 vizualizari
Cum vrea Păstârnac să facă varză agresorii din Italia!

Fără bătăile încasate de româncele violate de angajatorii din Italia, n-am fi aflat prea curând nici măcar că avem un minister pentru Românii de Pretutindeni, darmite că ministrul e intitulat, de-a dreptul, Păstârnac. Acuma, ministerul ăsta ar trebui să fie interesat ori barem să pară de ce păţesc românii peste hotare. Măcar teoretic. Că practic, ştim deja: pe miniştri nu-i prea interesează nici ce păţesc românii aflaţi încă în ţară, darmite motivele care i-au reţinut aici, dovadă halul în care am fost în stare să ajungem.

Cum presa a vuit relatând de ani buni coşmarurile prin care trec româncele aflate la muncă în Italia, ministrul a catadicsit să şi scormonească în borcanul cu soluţii.

Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Andreea Păstârnac , ministrul Românilor de Pretutindeni, a declarat că fenomenul româncelor exploatate „se înregistrează de mai mulți ani în două regiuni din Italia, Sicilia și Calabria, dar suntem în prezent în situația unei escaladări deosebite”.

Buun. După ce a demonstrat că ştie cu precizie că Sicilia şi Calabria sunt două regiuni din Italia, ministrul prezintă şi soluţiile după care a râcâit în borcan, mai exact pe fundul lui. Şi nu: ştiu că vă aşteptaţi să pună de-o comisie, ca tot românul când îl încolţeşte ananghia, dar nu. Păstârnac nu ştie ce-s ălea ezitări:

  • Încercăm într-o misiune, mâine și poimâine, în Italia să aducem două tipuri de răspunsuri: să vedem ce se poate face în momentul acestei crize, dar să venim și cu mecanisme care să permită stoparea acestui fenomen”, a punctat ministrul.

Parcă-l şi aud pe Gianfranco oprindu-se, sleit, din snopit: Ma che fai, fă? Mecanismo per stopare il fenomeno? Mamma mia! Chivuţă, dragă, ia uite o mărire di salario, ti prego! Perche? Per oblojire il violo e umflături di mufa! E vânătaia, certamente.

Pentru Gianfranco şi ceilalţi ca el a sosit momentul să înţeleagă că Pâstârnac varză îi face: ministrul a adăugat că este o - ţineţi-vă bine! - "iniţiativă la nivel bilateral de creare a unui centru de asistență pentru persoanele vulnerabile la trafic".

... Cum? Să puneţi ce? "Je suis Păstârnac" pe cover? Sigur c-ajută, cum să nu? Dar şi mai mult ajută promisiunea ministrului:

  • În dialogul nostru cu autoritățile israeliene (n.r. hmm, speram să fie mai degrabă autorităţi italiene, dar cine suntem noi să-i tropăim ministrului prin măruntaiele gândirii, nu?), mâine și poimâine, vom încerca să vedem cum să putem să lansăm acest centru cât mai repede, pentru a avea la fața locului posibilitatea să acordăm asistență cetățenilor români aflați în situație de criză și celor care sunt victime ale traficului și ale fenomenului de munca forțată”, a punctat Andreea Păstârnac.

Bineînţeles că ministrul ştie şi care sunt cauzele pentru care aceste femei ajung în situaţii extreme: „sunt complexe”.

Cum vor fi aceste victime ajutate? Nimic mai simplu: fiecare va primi sprijin în funcție de caz după ce se întoarce în România.

  • Agenția Națională împotriva Traficului asigură fiecare victimă în funcție de cazul specific, povestea fiecăruia, asistență de specialitate. Acest mecanism e individual. Fiecare victimă are o poveste și are nevoie de o abordare specială”, a adăugat ministrul.

Parcă şi simt tristeţea lui Gianfranco: dragă Lenuţo, volio parlare: trebuie să ne despărţim. Il mecanismo stă la cotitura şi asta basta. Nu mai pot să te bat, andante, şi nici allegro, ca pe vremuri când umblai vânâtă toată, de nu deosebeam oberjina de tine. Nu plânge! Fă, nu plânge, că te bat! Nu pricepi că nu mai e posibil? Păstârnac ne vânează con mecanismo! Individuale! Romeno mecanismo! E molto pericoloso sporgersi!

Cam aşa sună ofensiva ministrului, după ce The Observer a dezvăluit că mii de românce care muncesc în sere siciliene sunt victimele sclaviei moderne. Sunt obligate să muncească 12 ore pe zi, în condiţii extreme, fără apă şi fără să fie plătite, şi sunt victimele violurilor.

Până termină Păstârnac de meşterit mecanismul ăla numai bun de îndesat în spiţele exploatării, de-o să şi-o ia Gianfranco pe cocoaşă, Guvernul României a anunţat marţi că a dispus efectuarea unei vizite de lucru în Italia. Şi déjà umblă vorba că, auzind ce pune la cale Păstârnac, agresorilor le-a cam intrat morcovul!

În 2015, pe când era ambasador al României în Israel, Păstârnac a fost acuzată de membri ai comunităţii româneşti din Israel că nu s-a implicat în sprijinul însoţitorilor victimelor din Colectiv transferate la Tel Aviv. Oameni răi, il neamo di fasolari!

 

 

 comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia