logo
Ce sunt turbulenţele şi de ce apar!
Ce sunt turbulenţele şi de ce apar!

Turbulențele sunt cea mai frecventă cauză de rănire a pasagerilor în timpul unui zbor. Statisticile arată că, doar în Statele Unite, aproximativ 60 de persoane au de suferit în urma rănilor cauzate de turbulențe. În cazurile extreme, piloții sunt forțați să aterizeze de urgență.


Turbulențele pot apărea din numeroase cauze cunoscute și înțelese foarte bine de piloți.

  • „În fiecare zi când zbor, mă aștept la un număr redus de turbulențe, la fel ca atunci când conduc o mașină pe un drum vechi. Turbulențele nu sunt confortabile, dar nu sunt nici periculoase. Sunt parte din zbor și nu trebuie să ne fie frică de ele”, a explicat Steve Allright, pilot al British Airways pentru Telegraph, citat de digi24. 

Piloții poartă întotdeanua centura de siguranță și asta recomandă şi pasagerilor. Cauzată de năbădăile vremii, turbulenţa este o perturbaţie produsă în aer, însă care nu se aseamănă cu valurile sau curenţii marini. În cazul în care nu există niciun obstacol în calea unui val de turbulenţă, acesta se va desfăşura lent, dar dacă acesta întâmpină rezistenţă, va face tot posibilul să o distrugă.

 


Cele mai comune turbulenţe sunt cele de aer curat


Turbulențele de aer curat nu pot fi văzute sau detectate pe radar. În general, piloții se bazează pe relatările altor piloți care au trecut cu puțin timp înainte prin același loc. În cazul acesta, piloții încearcă să zboare la o altă altitudine, pe unde alte aeronave au zburat lin.


Turbulențele pot fi ușoare, moderate și severe


Turbulențele moderate nu durează mai mult de 10 sau 15 minute. Foarte rar, ele pot dura și câteva ore, cu întreruperi. Aceste turbulențe pot cauza vărsarea băuturilor din pahare, iar avionul poate devia în altitudine între 3 și 6 metri. Piloții pot decide în acest caz să schimbe altitudinea de zbor.
Turbulențele severe sunt extrem de rare. Pilotul Steve Allright are o carieră de 10.000 de ore de zbor, iar în acest timp, a experimentat turbulențe timp de 5 minute, în total. Deși sunt foarte inconfortabile, ele nu sunt periculoase. Avionul poate devia în altitudine cu până la 30 de metri. Turbulențele severe sunt atât de rare încât majoritatea pasagerilor, chiar dacă zboară regulat, nu le vor experimenta vreodată.
În urmă cu câteva zile, cel puţin 30 de pasageri au fost răniţi într-o aeronavă a companiei Aeroflot din cauza turbulenţelor puternice pe ruta Moscova-Bangkok.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia