Tribuna
Ce au găsit oamenii de ştiinţă în Groapa Marianelor: "Aveam aşteptări mari, dar descoperirea asta este uriaşă!"
Ce au găsit oamenii de ştiinţă în Groapa Marianelor:
Concluziile unui studiu dat recent publicităţii demonstrează că efectele poluării sunt mult mai grave decât arată cele mai pesimiste semnale de alarmă.

Fragmente de plastic au fost găsite în vietăţile de la cele mai mari adâncimi ale Oceanului Planetar, relatează AFP, citat de digi24.

În fiecare an, omenirea produce mai bine de 300 de milioane de tone de plastic, iar în apele oceanelor plutesc cel puţin cinci triliarde de fragmente de plastic.

Pentru cercetări la adâncimi mari e nevoie de sume foarte mari, aşa încât cele mai multe studii referitoare la poluarea cu plastic sunt făcute la suprafaţă. Acestea demonstrează că peştii, ţestoasele şi păsările marine sunt contaminate.

O echipă de savanţi britanici spune acum că, în şase dintre cele mai adânci gropi din oceane, a descoperit creveţi de dimensiuni mici care au ingerat fragmente de plastic.

În Groapa Marianelor, aflată în estul Filipinelor, 100% dintre animalele studiate au fibre de plastic în aparatul digestiv.

"Mă aşteptam să găsim ceva, aveam aşteptări mari, dar descoperirea asta este uriaşă", a spus Alan Jamieson de la Newcastle University's School of Natural and Environmental Sciences.

Împreună cu echipa lui, Jamieson a căutat noi specii în adâncurile oceanelor. Cercetătorii au realizat că, în timpul expediţiilor din urmă cu un deceniu, au acumulat zeci de exemplare ale unei specii de crevete mic care trăieşte la adâncimi de 6.000 - 11.000 de metri. Şi au hotărât să caute plastic.

"Avem informaţii de la cea mai mare adâncime, aşa că dacă vom găsi plastic în acestea, am terminat", a mai spus Jamieson.

Echipa a fost uimită de cât de răspândită s-a dovedit să fie contaminarea cu plastic la adâncimi extreme.

De exemplu, Groapa Peru-Chile din sud-estul Pacificului se află la aproximativ 15.000 de kilometri de Groapa Japoniei. Plasticul a fost găsit în amândouă. „Să nu mai pierdem timpul, este peste tot”, a explicat Jamieson.

Nu mai puţin de 65 din cele 90 de vietăţi analizate de savanţi conţin cel puţin o microparticulă de plastic.

Studiul publicat în Royal Society Open Science nu spune clar dacă particulele au fost ingerate de vieţuitoare la adâncimi mai mici, după care acestea au coborât. Când a analizat fibrele, majoritatea părând ţesături precum nylon-ul, echipa a descoperit că legăturile atomilor de plastic aveau o vechime de câţiva ani.

Particulele de plastice fie ajung direct în apele mărilor, fie se formează când bucăţi mai mari de plastic se descompun în timp.

Pe măsură ce adună bacterii, devin mai grele şi se scufundă.

Contaminarea cu plastic este atât de răspândită încât oamenii de ştiinţă consideră că este aproape imposibil să poată afla ce efect a avut ingerarea de plastic asupra speciilor care trăiesc la adâncimi mari.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia