Tribuna
In memoriam
Vasile Frunzete - un autentic artist plastic
N. I. DOBRA
4498 vizualizari
Vasile Frunzete - un autentic artist plastic

Criticii grăbiţi şi superficiali l-au catalogat ca pictor naiv sau creator popular doar pentru că nu avea patalama de absolvent al unui institut de învăţământ superior, dar avea talent, intuiţie, imaginaţie cum nu au mulţi dintre artiştii plastici cu pedigree. Şi, dacă priveşti cu atenţie lucrările lui, vei găsi filonul unui umor de sorginte mărgineană.
S-a născut în Răşinari, la 20 septembrie 1942, într-o familie de creatori populari cunoscuţi în domeniul portului popular, şi s-a afirmat precoce în lumea atât de diversă a pictorilor care s-au inspirat din realitatea satului românesc, lucrările lui, pe sticlă şi lemn, fiind prezente şi bucurându-se de aprecieri în expoziţii din ţară şi străinătate (SUA, Canada, Germania, Portugalia, Elveţia, Egipt, Suedia, Bulgaria, Ungaria, Polonia), dar făcând parte şi din colecţiile unor particulari.
În 1990 s-a stabilit, pentru o perioadă, în Germarnia, dar n-a putut rămâne definitiv departe de satul natal - principala lui sursă de inspiraţie - de rude şi de prieteni.
Dr. Tancred Bănăţeanu, renumit critic de artă, îl caracteriza succint şi exact: "Ducând pe planuri noi, superioare, valorile artei populare tradiţionale româneşti, Vasile Frunzete, creator popular contemporan, se defineşte drept un artist pur, puternic marcat de un autentic şi viguros talent".
S-a prăpădit la 18 iunie curent, în Sibiu, nu departe de Răşinariul său inegalabil.
Să-i fie ţărâna uşoară!comentarii
4 comentarii

Veşnica sa pomenire!
un marginean
22.06.2013 00:12
Vesnica pomenire!
o consateana
22.06.2013 01:23
D-zeu sa-l ierte si sa-i lumineze drumul!
Raluca
22.06.2013 22:55
Sper sa primeasca recunoastrea pe care o merita dupa moarte din partea rasinarenilor. Cit a trait l-au batjocorit si l-au numit nebun.
Sa-i fie tarina usoara si putere familiei indoliate.
Ioana
24.06.2013 09:53
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia