Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Ochiul şi urechea
"Trage-le-o tu, ca să nu ţi-o tragă ei"
N. I. DOBRA
5381 vizualizari

Renumitul scriitor englez Charles Dickens (1812-1870), care a avut o copilărie plină de privaţiuni din cauza unui tată nechibzuit şi cheltuitor (ajuns chiar încarcerat la închisoarea datornicilor), a fost toată viaţa obsedat de sărăcie, preocupat să câştige bani prin orice mijloace pentru a nu-şi face familia să sufere. El avea o vorbă: "Prima regulă în afaceri este: trage-le-o tu, ca să nu ţi-o tragă ei". Mi-a plăcut şi mi-am dat seama că se brodeşte de minune şi în gazetărie, aşa că, pe cât posibil, regula mi-am însuşit-o şi-am materializat-o când şi cât am putut. Numai că, uneori, poţi avea surprize dintre cele mai neplăcute, iată o "istorie" recentă, plină de învăţăminte. Vă spuneam că nu citesc gazete de nicio culoare politică, economică, socială, mondenă etc., în schimb frunzăresc câteva reviste literare mai răsărite: Dilema veche, pentru că e condusă de un intelectual "subţire" - la figurat, pentru că la propriu e burduhos - pe nume Andrei Pleşu, România literară, avându-l director pe Nicolae Manolescu, critic şi istoric în care nu mi-am pierdut total încrederea după 89, Cultura, avându-l ca mentor pe Augustin Buzura, un maramureşan verde şi vertical, Tribuna de la Cluj, în virtutea faptului că în oraşul de pe Someş am urmat facultatea şi i-am cunoscut pe mulţi dintre scriitorii anilor '60, cu unii fiind coleg. Una dintre colaboratoarele acestei ultime publicaţii bilunare este o anume Isabela, născută Scraba, căsătorită Vasiliu, "autor de studii de filosofie şi istoria mentalităţilor" - cum scrie un rumegător de vorbe rupt în izmene - opere care "fiind cenzurate de presa comunistă (...) au putut fi publicate abia după 1990" - cum zice acelaşi batal scofâlcit cu veleităţi filozofico-fantasmagorice, care îi linge din palmă plăpândei "disidente". Acest gonococ se erijează în apărător al ofuscatei dame, cu ale cărei păreri mi-am permis să nu fiu de acord, la cele câteva rânduri scrise de mine răspunzând - în numele persoanei rănite în amorul propriu - cu o polologhie păşunistă fără cap şi coadă, precum îi şi e gândirea rătăcită în hăţişul minţii, atâta câtă are. Mai mult chiar, prăpăditul îi cere scuze (în al cărui nume?) "distinsei scriitoare române", maram pentru că aş fi fost autorul unui "atac nedemn", vizând-o pe "filosoafă". Nu ştiu (şi nici nu mă interesează) care au fost resorturile interioare care l-au determinat la un demers "cavaleresc" pe acest "cal de dric" în care, într-un exces de simpatie, am investit înţelegere şi compasiune, încălcându-mi principiul însuşit de la Charles Dickens: "Trage-i-o tu, ca să nu ţi-o tragă el!". Se adevereşte, încă o dată că, atât cât trăieşti, tot înveţi, iar ticăloşia omenească n-are limite.

comentarii
24 comentarii

Murdar trebuie să-ți fie sufletul ca să g
Focus
15.05.2014 02:15
Cam dur.
I.B.
15.05.2014 06:47
Rareori asistam la o astfel de polemica, in care, Tribuna a incurajat libertatea de expresie! Felicitari Tribuna si lui Nani. Indiferent de termenii prin care si-a caracterizat colegul, acela s-a remarcat ca un "rumegator de vorbe" dovedind in rarele ocazii in care vorbeste, ca are "gandirea ratacita in hatisul mintii, atata cata are". E timpul sa parasim stereotipiile si mentalitatile pupincuriste si sa fie indepartati acesti lingai moderni ce franeaza, prin toate mijloacele, societatea. Pacat ca este cam singur domnule Dobra si putini te inteleg cu adevarat. Sa traiesti sanatos si continua lupta ca ticalosi - cu diplome - sunt destui...
un cititor pasionat
15.05.2014 07:32
Rareori asistam la o astfel de polemica, in care, Tribuna a incurajat libertatea de expresie! Felicitari Tribuna si lui Nani. Indiferent de termenii prin care si-a caracterizat colegul, acela s-a remarcat ca un "rumegator de vorbe" dovedind in rarele ocazii in care vorbeste, ca are "gandirea ratacita in hatisul mintii, atata cata are". E timpul sa parasim stereotipiile si mentalitatile pupincuriste si sa fie indepartati acesti lingai moderni ce franeaza, prin toate mijloacele, societatea. Pacat ca este cam singur domnule Dobra si putini te inteleg cu adevarat. Sa traiesti sanatos si continua lupta ca ticalosi - cu diplome - sunt destui...
un cititor pasionat
15.05.2014 07:32
D-le Dobra, continuati! De multe ori citesc doar rubricile d-vstra, care ma amuza sau ma pun pe ginduri. Cu unele idei sunt de acord, cu unele nu. Din pacate nu va cunosc, doar prin rubricile pe care le scrieti. Altfel am discuta si filozofa pe anumite teme pro si contra.
Stiu ca sotul meu v-a cunoscut personal, din pacate s-a prapadit acum un an. Era tot un roman verde si drept si un admirator al d-stra, din pacate, sau din fericire, in ultima vreme incomfortabil prin metodele de exprimare pentru anumiti intelectuali postdecembristi si fosti pupincuristi ceausisti, iar acuma dizidenti. Deci nu a mai fost promovat.
IO
15.05.2014 09:09
N.I.Dobra ramane unul din motivele pentru care citesc Tribuna. Mai sunt vreo doua, dar vi le spun cu alta ocazie.
cititor
15.05.2014 11:13
Rau de gura, rau de pumni, rau de scaune si de pahare...
alt
15.05.2014 15:05
pentru ca altceva decat barfe si susanele nu eti capabil sa pricepi! Ma gandesc ce avea Nani cu Dna Isabela?! Fiecare spune ce vrea despre Plesu...de ce s-a suparat Nani? unii au spus despre Plesu ca ar fi tigan. De ce nu s-a luat de ei, Nani? S-a luat de o doamna pt. ca e frustrat ca el n-are niciun fel de opera in afara de aventurile bahice, intamplarile de pe strada Xenopol si bancurile de pe terasa Frieda!!!
@cititor
15.05.2014 15:07
Dobra zg^rie cu zgura / Si improasca cu criblura...
alt
15.05.2014 15:15
Plesu, femeia cu barba a filozofiei d^mbovitzene...
alt
15.05.2014 16:37
de ce nu i-o trageti la raluka kurkan!!!
femeia fara barba, cu barbat fost tuter la cotroceni,
mare desteapta mare(ca si curca din gradina bunicii de 99 de ani)
nu ezista femeie mai desteapta ca ea ,udrea,eba si paula-VASS,blonde la proppriu si figurat
dara
15.05.2014 17:51
Subscriu cu IO, ai perfectă dreptate. Pe Focus să
mediesan
15.05.2014 19:37
.........si Focus a renascut din cenusa ca pasarea Phoenix
pentru mediesan
15.05.2014 22:02
Fapte nu vorbe important este ca politicieni .scriitori poeti sa lase ceva bun in urma lor pana acum vorbe goale si nu fapte.
hotu
17.05.2014 08:52
Nene Dobra, ar fi cauzul sa renunti si sa ne lasi !
cetateanu
17.05.2014 10:51
Am citit inainte un articol stupid despre cum sa castigam minute in plus de somn dimineata sau ceva asemanator... Articolul de mai sus e ca o gura de aer proaspat in toata puzderia de articole (ne)inspirate, scrise doar pentru ca trebuie... Trebuie sa fie si cineva care sa le spuna pe nume, nu? In rest, toti se ascund dupa cuvinte frumoase.
M.
19.05.2014 02:46
Asa cred ca a gandit si Vonica, dar pana la urma s-a inselat amarnic...asa ca lasa-ne "tinere" cu textele astea...la munca cinstita, este destul loc pentru toti
siby
22.05.2014 09:46
Domnule Dobra, vă rog să mai analizați verticalitatea d-lui Augustin Buzura, cel care,
Despre Buzura
30.05.2014 06:33
Pe langa stilul, care duhneste a picioare nespalate,
ipochimenul ne mai da si o mostra de crasa incultura: grafiaza "polologhie" laolalta cu toate tatele semialfabetizate.
Daca s-ar fi ostenit sa caute intr-un dictionar ar fi vazut ca termenul cult este poliloghie pentru ca
(explicand in stilul dumnealui) " e mai multe"...
odiseu
30.05.2014 14:31
Bai, Nani, trebuie sa fi tare frustrat, ori nu mai ai subiecte... L acata experienta ai acumulat in profesia ta, ma mir cum ai putut cobori atat de jos,,, pacat.
fost coleg
08.06.2014 20:38
Chiar bate vintul prin portofoliul redacției? Țineți sau ați uitat tema asta rebut
C. Ziceți
11.06.2014 08:19
Mai scriu o data comentariul meu partial din ala cu barbatul visurilor, care vad ca a disparut in neant...
Legat de articol asta, in care l-ati invocat, la inceput de articol,pe marele scriitor englez Charles Dickens, verbul
una: repetitia e mama invataturii
14.06.2014 01:22
3453 accesari !!! De la evadarea tigrului din Dumbrava n-am mai vazut asa ceva !!!
alt
23.06.2014 15:17
Tine-o tot asa franc si la obiect.

Tabarnak et tabarnouche restul mai cautati si voi...

Foarte bun articolul.

Salutari din Kanada, no... numa'ghine.
Quebec....cosul
03.01.2015 06:46
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia