Tribuna
Sărbători creştine: Izvorul Tămăduirii
Gh. DOBRIN
2506 vizualizari
Sărbători creştine: Izvorul Tămăduirii
În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, Bise¬rica a rânduit prăznuirea "Izvorului Tămăduirii", o sărbă-toare a luminii, ca şi Învierea. Această sărbătoare este me¬nită să încurajeze şi să în¬vioreze prin adieri de spe¬ranţă inima omenească aflată în suferinţă.

Ca realitate istorică, înre­gistrată şi păstrată în tradiţia Bisericii Ortodoxe, "izvorul" îşi face apariţia în sec. al V-lea. Iniţial şi concret, el apare ca un izvor de apă cu puteri tămăduitoare, asemă­nătoa­re întrucâtva apei de la Vitez­da (In 5, 1-4), fiind descoperit prin mijlocirea Maicii Dom­nu­lui de către un creştin evla­vios pe nume Leon, care a ajuns după aceea împărat al Imperiului Roman de Răsă­rit. Acesta a ridicat pe acest izvor din apropierea Con­stan­tinopolului, în anul 454, o biserică închinată Maicii Domnului şi numită "Izvorul Tămăduirii", care la rândul său a devenit ea însăşi izvor al tămăduirii pentru cei su­ferinzi care se apropiau cu cre­dinţă. Apoi a primit vin­decare de o boală grea şi îm­păratul Justinian (526-575), care a ridicat drept mulţumire o biserică şi mai mare. A­ceastă biserică zidită de că­tre împăratul Justinian a fost distrusă de turci în anul 1453.

Izvorul tămăduirii din timpul împăratului Leon se păstrează şi în zilele noastre. Cei care merg la Istanbul se pot închina la această bise­rică. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsol se află un paraclis din secolul al V-lea, unde se găseşte izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

Biserica Ortodoxă a apre­ciat că între minunile Maicii Domnului, un loc de frunte îl ocupă cele din bise­rica cu numele "Izvorul Tămă­duirii", întrucât aici nu este vorba de o singură minune, ci de mai multe minuni, de un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de toţi cei suferinzi şi îndureraţi care cer ajutorul său. De aceea s-a rânduit ca prăznuirea acestui luminos centru de manifestare a puterii ocroti­toare a Maicii Domnului să aibă loc în "Săptămâna Lu­minată", iar ziua aleasă în acest scop a fost cea de vi­neri, căci în această zi, cu o săptămână mai înainte, Mai­ca Domnului a plâns chinu­rile şi moartea dumnezeies­cului Său Fiu.

Căci, dacă în primele zile ale acestei săptămâni, Mân­tuitorul apare în strălucirea Învierii Sale, ca biruitor asu­pra morţii şi ca "izvorul vieţii şi învierii noastre", vinerea apare în prim plan Maica Sa, ca ocrotitoare a vieţii şi "izvor al tămăduirilor".






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA