logo
Medicina naturistă
Rabarba (Rheum officinale)
C. MIERLUŞCĂ
1012 vizualizari

Rabarba este cunoscută de chinezi de milenii pentru virtuţile sale purgative.
Reventul conţine acid oxalic, galic, cinamic, glucozid, tanic, fier, magneziu, vitaminele B, C. Prezintă proprietăţi tonic amare, antianemice, antiputride, inapetenţă, hepatism, constipaţie, parazitoze intestinale, diaree cronică, dizenterie cronică. Nu se va administra în hiperclortidrie, hemoroizi, gută, litiază oxalică. Pentru purgaţie nu se va administra timp îndelungat. Având efecte congestive nu se va administra celor cu hemoroizi. Peţiolul (tijele) se folosesc în alimentaţie, având un gust acrişor. Se prepară compoturi, dulceţuri, peltea, sucuri. Este folosit în acrirea ciorbelor. Frunzele nu se consumă, conţin substanţe toxice, care pot produce accidente grave, uneori chiar moartea. În schimb ele sunt consumate de animale. Din rabarbă se poate prepara un vin tonic prin macerarea a 4 linguri pulbere rizom, o lingură coajă portocale, 8 g cardamon în 960 ml vin negru. Se lasă 7 zile la macerat. Se scutură în fiecare zi pentru omogenizare. Se strecoară. Se adaugă zahăr. Se bea câte un pahar, înainte de mâncare. Pentru durerile de stomac, se prepară o tinctură dintr-o linguriţă pulbere rizom cu o lingură pulbere rădăcină genţiană la un păhărel de alcool. Se lasă 7 zile la macerat în care timp se scutură zilnic, de 2-3 ori. Se strecoară. Se administrează câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi. Proprietăţile tijelor sunt comparabile cu proprietăţile rizomilor indicaţiile şi contraindicaţiile fiind aceleaşi.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
burduf sevis

Vacanta Eurotrip
Fundatia APT
Auchan
Licitatie publica