logo
Ochiul şi urechea
"Prostănacul ăsta nu pricepe nimic"
N. I. DOBRA
1589 vizualizari
Aşa zicea dr. Josef Wolff, medicul oraşului Sighişoara, despre fiul său, Carl, când încerca să-l iniţieze în tainele ştiinţei. Cel puţin aşa relata sora sa mai mare, Josephine, după ce fratele ei ajunsese o importantă personalitate a Sibiului.
Carl Wolff s-a născut la 11 octombrie 1849, urmând şcoala în oraşul natal, Sighişoara, apoi a plecat să studieze la Viena şi Heidelberg, la Facultatea de Ştiinţe Juridice, unde şi-a susţinut şi teza de doctorat. În 1872 s-a căsătorit cu Friederike Lehrmann, la Viena, unde Carl era redactor la ziarul Neue Freie Presse. În 1873, renunţă şi vine la Sibiu, preluând conducerea ziarului Siebenbürgisch Deutsches Tageblatt, care, în 1876, a devenit organul de presă al nou înfiinţatului Partid Popular Săsesc. Implicat politic, Carl Wolff n-a uitat de îndatoririle faţă de comunitate: în 1879 se numără printre membrii fondatori ai Asociaţiei de înfrumuseţare a oraşului, în 1883 devine preşedinte, apoi, în 1885, director al Casei de Economii din Sibiu (acordând credite asociaţilor agricole - tip Reiffeisen - săteşti - cu scopul eliminării speculei şi blocării emigrării către America), în 1895 a fost preşedinte al Consiliului director al Uzinei electrice în curs de punere în funcţiune, sub îndrumarea şi executarea inginerului Oskar von Müller din München (în 16 decembrie 1896, seara, la ora nouă, a fost pornită, în prezena lui Wolff, hidrocentrala Sadu 1), a acţionat pentru introducerea tramvaiului electric, care a fost inaugurat la 8 septembrie 1905 (Gară-Parcul Sub arini). Din fondurile Casei de Economii, Carl Wolff a finanţat construirea Băii populare (Neptun), sistemul de canalizare, pavarea străzilor, noul hotel "Împăratul Romanilor", amenajarea căii ferate înguste Sibiu-Agnita (1910). Tot în 1910, a fondat la Sibiu Asociaţia de consum, el preşedinte, Partenie Cosma şi Gabriel Zagoni, vicepreşedinţi, membri fiind saşi, români, unguri. Deşi, prin mâinile lui, au trecut sume uriaşe de bani, abia în 1923, la insistenţele familiei, şi-a construit o căsuţă (care mai există, parter şi pod, undeva la intersecţia străzilor Dealului, Cârlova, T. Arghezi).
S-a prăpădit în 3 octombrie 1929, bolnav şi uitat de contemporani.
Unul dintre biografii lui scrie: "Dr. Carl Wolff, în ciuda generozităţii lui, era un şef greu de suportat fiindcă le cerea colaboratorilor şi subalternilor să desfăşoare un volum de muncă egal cu acela pe care îl depunea el însuşi. Aşa numitele sale concedii de odihnă le dedica, de regulă, celor mai grele munci, cărora nu le putea face faţă datorită solicitărilor cotidiene.
În zilele noastre, despre Carl Wolff ne mai amintesc bustul în bronz realizat de Kurtfritz Handel şi Căminul-spital care-i poartă numele.
În această lună se împlinesc 165 de ani de la naşterea şi 85 de la moartea unuia din oamenii de seamă ai Sibiului. Mă întreb dacă tatăl lui, medicul, a trăit să vadă ceva din ce-a realizat "prostănacul"?comentarii
7 comentarii

Unii copii se maturizeaza intelectual mai tarziu si isi mentin mintea limpede pana la adanci batranete, altii sunt precoci in copilarie dar se si uzeaza intelectual devreme. Vezi cartea Copii supra dotati de Mihai Jigau.
Ioan B.
03.10.2014 08:48
Excelent articol.
Felicit
gb
03.10.2014 09:52
Ioan B., tu te-au uzat precoce.

Pt. NID: felicitari ca ti-ai adus aminte de acest vizionar, caruia Klausi nu ii acorda importanta pe care ar trebui sa o aiba. Tramvai nu mai avem, troleu nu, mocanita nu...
Ioan A.
03.10.2014 11:12
nu o sa mai citesc tribuna se vede clar ca faceti campanie electorala d nule bitu este pentru prima data cind faceti acest lucru si m ati dezamagit
gogu
03.10.2014 11:12
nu ma refer numai la acest articol mai aveti 2 pe care le repetati
tot gogu
03.10.2014 11:15
nu avem tramvai,troleu sau mocanita(si ce daca ca doar nu-l doare )
dar il avem pe johanis prezidentiabil
dle nid-articol excelent
dara
03.10.2014 18:17
Casa dr.Carl Wolff, exista si astazi si se afla colt str. 13 aprilie cu str. Avrig, este numai parter si mansarda. O casa foarte modesta, pe care o poate vedea oricine trece cu masina sau mijloacele de transport in comun, dupa ce trece peste podul dintre Sub Arini si Valea Aurie / str. Avrig/ coltul din dreapta, cu str. 13 aprilie.
Sincere felicitari domnului Dobra pentru articolul publicat !
cititor
04.10.2014 23:10
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia