Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
CIVILIZAŢIA DIALOGULUI
Precizări necesare la atacul Dobra vs. Vasiliu-Scraba
Mihai BARBU
2853 vizualizari

În ziarul Tribuna de luni, 14 aprilie 2014, la pagina 4, apărea în deschiderea  rubricii „Citite-auzite“, semnată de N. I. Dobra, un paragraf care a atras în mod firesc reacţii din cele mai diverse, de la uimire la indignare, pe seama atitudinii mai mult decât nepotrivite a colegului sibian faţă cu opera, pe care pretinde că nu o cunoaşte, a cercetătoarei Isabela Vasiliu-Scraba şi, ce e mai rău, faţă de persoana scriitoarei, membru al USR, atitudine deviată regretabil într-un atac de nivel scăzut, atât sub aport moral, cât şi al ţinutei de expresie. Spunem asta, pentru că libertatea de expresie dobândită după rotaţia de la 1989 nu poate fi acceptată ca o abdicare de la normele de bun simţ şi deontologie jurnalistică de care se face atâta caz, atât în breasla gazetarilor, cât şi în aceea a scriitorilor. Că jurnalistul Dobra nu este de acord cu afirmaţia scriitoarei Vasiliu-Scraba, pe care o citează în articolul său, e una, iar a face nu doar parti-pris-uri păcătuind prin judecarea unei opere pe care nu o cunoaşte dar „o face praf“ la rândul său, tratând, pe deasupra, cam birjăreşte, persoana unei femei, chiar autor de studii de filosofie şi istoria mentalităţilor, doar pentru că e vorba de o femeie, e cu totul altceva. Spre edificare reproducem paragraful cu pricina: „În revista Tribuna de la Cluj (nr. 1, 2014) o cucoană care, în loc să-şi vadă de căsnicie, pe nume Isabela Vasiliu-Scraba, îl face praf pe Andrei Pleşu, care «a reuşit performanţa de a deveni notoriu rămânând un scriitor ca mulţi alţii, autor al unei firave opere „ştiinţifice“ lăudată prin reciprocitate şi prin relaţii clientelare, un eseist diferit de alţi eseişti prin cele două ministeriate». Când nu te ştie nimeni, cea mai sigură metodă de-a ieşi la suprafaţă este să-i înjuri pe cei care sunt cunoscuţi. Aş pune rămăşag că muierea e şi urâtă, nu numai rea“.
Precizăm că activitatea publicistică a scriitoarei Isabela Vasiliu-Scraba, chiar dacă deosebit de bogată, este dusă în netă inegalitate de situaţii cu unii din preopinenţii săi, şi o obligă pe autoare la eroice atitudini morale, războinice chiar, şi nu totdeauna apreciate în mass-media românească drept unele tocmai politically correct. Iar atacul nepotrivit al colegului Dobra nu sporeşte în niciun fel, nici cunoaştrea unei opere superficial degustate prin drămuirea câtorva articole recent publicate de revista Tribuna de la Cluj (revistă ferm distanţată de grupul „boierilor minţii“ care îl include la vârf, cum se ştie, pe însuşi Andrei Pleşu), nici nu obţine aprobarea generală a cititorilor, în democraţia pe care pretindem că o trăim împreună, pentru gestul prin care jurnalistul a sărit calul, orbit de admiraţie prea-partinică pentru respectiva... boierie. Îi cerem scuze distinsei scriitoare române, cu convingerea că nu invidia bărbătească a colegului Dobra a declanşat acest atac nedemn.
La adresa http://ro.wikipedia.org/wiki/Isabela_Vasiliu-Scraba se citeşte pe Internet următoarea precizare ce aruncă o anumită lumină asupra preocupărilor intelectuale desfăşurate de Isabela Vasiliu-Scraba: „Cenzurate de presa comunistă, studiile sale critice asupra filosofiei lui Constantin Noica, Anton Dumitriu, Lucian Blaga, Petru Comarnescu, Platon, Kant, Heidegger şi Jaspers au putut fi publicate abia după 1990“.
Menţionăm titlurile câtorva cărţi (de filosofie, studiul mentalităţilor etc.) ale Isabelei Vasiliu-Scraba: 1992, Filosofia lui Noica, între fantasmă şi luciditate; 1993, Inefabila metafizică; 1997, Filosofie Acroamatică la Platon; 1997, Atena lui Kefalos; 1998, Configuraţii noetice la Platon şi la M. Eminescu; 1999, Mistica Platonică; 2000, Metafizica lui Nae Ionescu; 2000, În labirintul răsfrângerilor. Nae Ionescu prin discipolii săi: Petre Ţuţea, Emil Cioran, C-tin Noica, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Vasile Bancilă; 2003, Contextualizări. Elemente pentru o topologie a prezentului; 2004, Propedeutică la eternitate. Alexandru Dragomir în singurătatea gândului etc.
Pentru cine nu ştie, precizăm că despre valoarea activităţii publicistice a doamnei Vasiliu-Scraba şi-au exprimat opinii publice de admiraţie şi respect, între alţii: Cornel Regman – critic literar, cândva membru al Cercului Literar de la Sibiu, Const. Ciopraga – Membru de Onoare al Academiei Române, Alexandru Husar – scriitor, prof. univ. dr., Ion Papuc – eseist, poet, critic literar, editor.
Isabela Vasiliu-Scraba este şi un distins participant, cu comunicări ştiinţifice, la Colocviile anuale Cioran de la Răşinari-Sibiu, organizate de Universitatea Lucian Blaga.

Sibiu-pe-Cibin,
Florar 2014,
mihai  posada

comentarii
8 comentarii

Chiar nu stiu de ce-i mai publicati dejectiile lui Dobra... Sunt sincer dezamagit de Tribuna! Nu este prima data cand "profesorul" (ha,ha!) isi da in stamba, dealtfel nu exista randuri scremute de el cara sa nu contina trivialitati. Tribuna, dati-i drumul astuia sa se bucure de pensie si incercati sa ridicati nivelul ziarului. Nu va mai laudati singuri, asa cum faceti de o saptamana incoace si faceti ceva incat sa ajungem sa va laudam noi, cititorii... Greu de crezut ca o sa sa apucam ziua aia...
Dobra=umplutura
06.05.2014 08:41
Barbule, fugi la farmacie, vezi ca-s medicamente proaspete! Cica-s din alea bune, romanesti, aromate, nu plasticarai de la turcaleti!
Promotie la Catena
06.05.2014 13:54
Consider ca este momentul ca sa-i lasati timp liber domnului Dobra sa-si petreaca anii de pensie care i-au mai ramas la Freida. Acolo se simte cel mai bine. Un ziar serios ca Tribuna n-ar mai trebui sa publice niste vorbe de cancan spuse la o bere. Se pricepe la toate si la nimic. Poate sa ia pauza si dumneavoastra sa publicati ceva serios, caci are cine sa o faca.Sa nu se supere dar pensionarii isi pot gasi alte ocupatii(nepoti, calatorii etc.)Mult succes si scuze de interventie.
Chiorescu Dumitru
06.05.2014 15:29
astia nu mai accepta sa li se zica ca-s nulitati. nu mai ai voie sa-i zici nimicului cu aere ca pute, nici macar daca nu folosesti cuvinte licentioase. vor si invoca cenzura ca sa nu vada nimeni ca-s starpituri. libertatea de expresie nu poate fi acceptată fara normele lor si fara aprobarea lor. javrele astea vorbesc de deontologie ca si cum ar trebui sa te supui vreunei maxime mai mari decat adevarul. javrele vor cenzura peste tot
213
06.05.2014 15:54
normal c-o pati nea Nani!!! Daca se tot ia de oameni inocenti care nu i-au facut nimic!!!
gogu
06.05.2014 16:55
Libertatea de expresie nu inseamna sa improsti pe altii cu noroi daca tie nu-ti convine ceva! Iar nea Nani tot mereu sare calul!!! Cred ca invidiaza femeile care au scris mai multe carti ca el. Dumnealui in afara de amintiri si de intamplari de pe str. Xenopol n-a scris nimic nici in carti, nici in gazeta!!!
pt. 213
06.05.2014 17:08
Ami pare rau, traiesc dupa 90 in occident si nu cunosc cucoana, nu am auzit pina acuma de dinsa, si intr-un fel a-mi pare rau ca d-l Dobra prin articolul lui, de fapt ai face reclama cucoanei. In fond buna rea, nu are importanta ce fel de reclama e, important e sa se vorbeasca de tine.
Pe mine ma amuza faptul, ca toti se dau dizidenti, martiri, oropsiti ai comunistilor. Coana a terminat banuiesc o facultate, bineinteles c-a fost cu carnet rosu, credeti ca auzise de Noica pina in 90? Nu cred! Noica murise in 1988 si stiu cine a fost la inmormantarea lui, la priveghi, 5 persoane. La Paltinis cine mergea sa-l viziteze? Sa discute cu el? Acum va mandriti cu Noica si Cioran si inainte ia-ti denigrat. Sa va fie rusine!
Nu Dobra este hiba Tribunei, ci toti care scriu. Ma crucesc cind citesc cite un titlu, greseli de ortografie, agramari in texte, etc.
Dobra si-a spus parerea si daca coana se simte jignita, sa-l dea in judecata, doar aveti o justitie de toata lauda!
IO
06.05.2014 18:44
Domnul Dobra este,din pacate,extrem de vulgar pentru un ins care pretinde a fi filolog.O cunosc personal pe doamna Scraba si cred ca nu va mai veni la Colocviul Cioran,pentru a fi iarasi insultata de fitecine de la Tribuna.Va mai si laudati cu istoria ziarului !
Com Enius
06.05.2014 20:14
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia