logo
Ochiul şi urechea: Un exerciţiu de... administraţie
N. I. DOBRA
793 vizualizari
Ochiul şi urechea: Un exerciţiu de... administraţie

Din când în când, îl reascult pe filozoful Petre Ţuţea în dialogul lui cu înţeleptul Emil Cioran şi, de fiecare dată, vorbele lui mă răscolesc interior. Iată: "România este un loc viran. Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de tem­niţă pentru un popor de idioţi. De asta numai eu am fost în stare". Ţuţea a fost un om paradoxal, dar a avut dreptate în multe din spusele lui.
Revenind în actualitate, cum altfel poţi numi un popor care rabdă pe oricine şi orice cu un stoicism fără margini. Mă refer la această democraţie de carna­val, care s-a instaurat la noi de aproape 30 de ani. Zic greşit "s-a instaurat", fiindcă, de fapt, culmea ironiei, a fost instaurată de nişte "comunişti de omenie" sau "de cumetrie", care, în câteva ore, s-au sucit cu 180 de gra­de, din PCR-işti devenind "salvatorii naţiunii ” (FSN), conservatori, liberali, creştin-democraţi, monarhişti şi aşa mai departe, din atei au devenit ortodocşi, catolici, protestanţi, baptişti, penticostali etc., din "prieteni de familie" au devenit de-a dreptul duşmani... Această metamorfozare cameleonică a dăunat grav sănătăţii României. Mă uit împrejur şi nu-mi vine să cred cum nişte idealuri de toată stima, la noi, au degenerat în asemenea hal.
Să luăm în discuţie doar domeniul privind administraţia, de la cel mai înalt nivel - preşedinţia ţării, guvern, parlament - până la portarii şi femeile de serviciu din primăriile locale. Este o adevărată inflaţie de inşi care, la o privire destul de superficială, nu îşi justifică salariile. Iată, la întâmplare, Sibiul: până în '89, primăria funcţiona în clădirea de pe B-dul Victoriei, destul de modestă ca dimensiuni, iar consiliul judeţean (inclusiv Comitetul Judeţean PCR) încăpea în clădirea devenită tribunal în ruină acum. În prezent, trei imobile uriaşe stau să crape de atâta funcţionărime: cea din Piaţa Mare, cea de pe str. A. Şaguna şi cea de pe str. G-ral Magheru. (Să nu uităm că nici clădirea fostei primării nu stă goală, başca alte servicii împrăştiate prin oraş!) S-a tot vorbit de blocarea posturilor, dar ’’aparatul" administrativ s-a tot umflat. Nu aş cârti cu nimic dacă aş băga de seamă că acest "aparat" funcţionează "ceas", vorba lui Klaus Iohannis, dar birocraţia este mai multă, cozile pentru obţinerea unui buletin de identitate, unui paşaport, unui carnet de şofer, unui certificat ori unei adeverinţe oarecare sunt mai lungi, culmea, de când totul a fost informatizat (asta însemnând reducerea numărului de conţopişti, micşorarea timpului de rezolvare a cererilor, soluţionarea mai promptă a litigiilor etc.) lar concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sunt câştigate nu de cine ştie, ci de cine trebuie!
Pe această temă aş putea face un serial de spaimă: despre nepotismul care minează instituţiile statului, despre felul în care se fac promovările (ca la armată, nu după valoare, ci după vechime), despre oportunitatea consiliilor locale (toate proiectele sunt ale primarului şi-s votate urgent, pentru că mai au şi alte treburi consilierii, după ce-şi iau bani de participare) etc. Poate voi reveni...

 comentarii
1 comentarii

Domnule N.I.DOBRA este o mare bucurie sa va citesc materialele publicistice ! Regret sincer ca cei care au varsta dumneavoastra(si a mea!!) sunt pe cale de disparitie precum dinozaurii!
Va doresc multa sanatate!
In rest, Dumnezeu cu mila!
Grigore Manea
14.09.2017 12:15
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia