Tribuna
Ochiul şi urechea: "Tu, de fapt, eşti naţionalist ori patriot?"
N. I. DOBRA
1206 vizualizari
Ochiul şi urechea:

Întrebarea mi-a pus-o unul, care, citind cu creionul în mână şi subliniind pasaje din articolele mele, mă bănuieşte de toate relele din lume: că am un dinte îm­potriva evreilor, că nu-i înghit pe americani, că nici despre femei nu am o părere tocmai favorabilă, că aş fi prea critic cu naţionalităţile conlocuitoare, gen saşi, unguri, ţigani, armeni, lipoveni, că sunt rusofil, că am rămas comunist etc.
Să spun drept, deşi pretind că ştiu limba maternă mai bine decât toţi parlamentarii la un loc, n-am putut să îi răspund, nevăzând o mare deosebire între cei doi termeni: "naţionalist", respectiv "patriot". Acasă, am căutat în dicţionar să mă dumiresc. Am găsit multe definiţii, dar le-am ales pe cele care cred că mi se potrivesc.
"Naţionalism - atitudine care are în vedere, în primul rând, apărarea drepturilor şi aspiraţiilor naţionale (însoţite în anumite împrejurări şi de xenofobie)."
Am mers mai departe, la "patriotism" şi am găsit la fel, mai multe accepţiuni ale termenului, luând-o de bună pe cea care e pe simţirea mea: "Sentiment de dragos­te şi devotament faţă de patrie şi popor, statornicit în decursul istoriei".
Punând pe două coloane cele două noţiuni definite, cred că acum pot răspunde amicului că sunt naţionalist - şi regret că românii, prea repede, prea brusc, prea in­conştienţi, au devenit globalişti, termen destul de re­cent creat, înlocuind internaţionalismul propovăduit de bolşevici (creatorii acelor nu ştiu câte Internaţionale care s-au dovedit falimentare, Cominternuri), având ca obiective "lupta pentru răsturnarea burgheziei mondiale şi pentru formarea unei republici sovietice internaţionale". Acel Comintern a ţinut din 1919 până în 1935, pe­rioadă în care au avut loc 7 Congrese Mondiale, după care a mierlit-o, precum orice avorton.
Revenind la oile noastre, toţi ar trebui să fim na­ţionalişti, fără nuanţe de stânga sau de dreapta, ci păstrându-ne tradiţiile, limba - mai ales limba românească nealterată de barbarisme - renunţând la plagiate în toa­te domeniile, după naţiuni ivite din neant (vezi cea americană), încercând să readucem în actualitate deviza vechilor şi autenticilor liberali (de la Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, Dimitrie A. Sturdza, I.G. Duca, la Dan Amedeo Lăzărescu, Radu Câmpeanu, Dinu Patriciu...) "Prin noi înşine!" fără a îmbrăţişa izolaţionismul pe care îl experimentează ungurii, polonezii, cehii, slovacii faţă de Uniunea Europeană şi chiar englezii. Suntem mai europeni decât mulţi dintre cei din jurul nos­tru, mai bogaţi în resurse, mai deştepţi, dar ne lipseşte spiritul de luptă şi de învingător, conform unei păgu­boase devize: "Las' că mere şi-aşa". Uite că "nu mere" dacă nu pui osul la muncă şi aştepţi mereu "fonduri nerambursabile" pentru nişte proiecte fantasmagorice. Puşi - nu invitaţi! - la muncă, românii sunt capabili să realizeze orice. Stimulaţi material şi moral, românii nu vor mai pleca să muncească pentru alţii cu dorul de casă în suflet. Vă garantez că, într-un an, instalat prim-ministru în România, Donald Trump ar face ordine, chiar cu Klaus lohannis preşedinte plecat la ski ori la rugăciunea de la Biserica preferată din Sibiu, ţinând-o de mână pe soţioară, ca să nu se piardă prin Piaţa Mare.

P.S. Despre celelalte subiecte - evrei, saşi, unguri, ţigani, femei etc., cu alt prilej.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA