Tribuna
Ochiul şi urechea: "Monşerii încep a-şi umbri ceafa cu umbreluţe albe"
N. I. DOBRA
2872 vizualizari
Ochiul şi urechea:

# Aşa definea inegalabilul Caragiale luna mai. Şi continua: "Se aşază băi mixte la Nicopole şi Siştov". Această lună a florilor, Florar popular, i-a inspirat pe poeţi cum sunt Mihai Eminescu, Şt.O. Iosif, G. Topârceanu, Vasile Alecsandri şi, mai ales, Alexandru Macedonski, cu arhicunoscutul vers: "Veniţi, privighetoarea cântă şi liliacul e-nflorit".

# Vreţi să ştiţi ce s-a mai întâmplat de-a lungul timpului în această lună? În Sibiu, în 1703, un soldat acuzat de sodomie a fost decapitat şi cadavrul lui ars. (Şi beliţii de azi, vor să legalizeze sodomia şi să-i cunune pe curişti!)

# În mai 1896, speriat de invazia de cărăbuşi, magistrul oraşului oferea câte un creiţar pentru fiecare litru de cărăbuşi adunaţi. (Sunt curios dacă primăriţa noastră ar da nişte bani celor care ar aduna căpuşele din Sub Arini şi Dumbrava. Dar nu la litru, la bucată!)

# În 25 mai 1926, Asociaţia tinerilor întreprinzători germani (saşi) sărbătorea 60 de ani de existenţă. (Aţi auzit cumva de o asemenea asociaţie, acum, a "tinerilor întreprinzători români"? Poate e şi nu ştiu eu. 

# În 25 mai 1936, Marele Voevod Mihai, însoţit de colegii săi de clasă, a vizitat Sibiul, după care s-au dus la Păltiniş. ("Marele Voevod" avea 15 ani, era obez şi vorbea tot pe nas ca şi la bătrâneţe.)

# În 1946, Maria Ursa a fost numită ajutor de primar, fiind prima femeie din Sibiu ocupând un post înalt în administraţie. (Nici nu-s convins că era localnică, mai degrabă moldoveancă sau olteancă, având vreo şapte clase.)

# În această lună din 1964, în întreprinderile sibiene s-a introdus iniţiativa "Eu execut, eu controlez, eu răspund!" (Vorba românului harnic: Noi, cu braţe ca oţelul, vom culege muşeţelul!)

# În 1966 (20 V) a fost eclipsă de soare, la Sibiu faza maximă fiind la ora 11.44. (Atunci, cred că eram la restaurantul Gambrinus din Cluj, aşa că... am pierdut-o!)

# În 1968, Agerpres semnala furtul unor opere de artă valoroase de la Muzeul Brukenthal. (Noi aveam treabă cu noua împărţire teritorială, Sibiul devenind în sfârşit, capitală de judeţ, după ce ani de zile a fost sub tutela Oraşului Stalin, actual Braşov, prim-secretar, Nicolae Gavrilescu.)

# 22 mai 1969 este o dată de ţinut minte: "Întreprinderea de industrializare a vinului a realizat un nou produs "Aperitiv Bitter". Se va livra şi la export." (Am avut un prieten, Dieter Wagner, mare amator, mai bine zis, chiar profesionist, căruia prietenii nu-i mai ziceau Dieter, ci Bitter Wagner! Era, într-adevăr, o băutură bună, bio, odihnitoare, digestivă. Nu mai e.)

# Inundaţii mari în 1970 în tot judeţul. (Eram în armată, la Lipova, ieşise Mureşul până la parterul cazarmei, când nu jucam remy, la etaj, făceam de pază pe la "obiectivele" din oraş. Se zicea că umblă borfaşii la furat prin magazine. Când îmi venea rândul noaptea la "Universal", stăteam lipit de un zid, cu automatu la piept, cu gloanţe de război, dârdâind de frig şi de frică, până-mi venea schimbul cu barca. De groază.)

 






comentarii
2 comentarii

Nea Nani, ti-ai putea intitula volumul de memorii ~De la Gambrinus la Casa Frida...'
gigi contra
25.05.2017 10:40
de la pauca ,pe calea dumbravii ( nasol moment,misto coliva)
pt.gigi contra
25.05.2017 16:35
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA