logo
Ochiul şi urechea: La o bere cu Viorel Hizo
N. I. DOBRA
1146 vizualizari
Ochiul şi urechea: La o bere cu Viorel Hizo

Nu mică mi-a fost surpriza şi, în egală măsură, plăcerea de a mă (re)întâlni cu vechiul prieten din adolescenţă Viorel Hizo, pe terasă la Frieda, loc defel frecventat de austerul fost portar şi intransigentul fost  antrenor al unor echipe de fotbal cu pedigree. A împlint, şi el, nişte ani (n.6 II 1947), dar nu-i arată, fizic  vorbind, spre deosebire de alţii, între care mă prenumăr cu burta de bulibaşă, pe care o port cu jenă. N-a strălucit ca jucător, în lotul echipelor sibiene din care a făcut parte (CSM, Progresul, Independenţa, Şoimii Sibiu, Textila Cisnădie), dar şi-a descoperit vocaţia de antrenor şi a ştiut să şi-o cultive, cu ambiţie, cu perseverenţă, cu seiozitate, cu încrâncenare chiar. Îmi amintesc cum, atunci când Inter a promovat din divizia C în B, cu Viorel antrenor-avându-i jucători pe foştii coechipieri-s-a luptat cu tovarăşii de la Partid pentru a continua cu fotbalişti locali, cu Boar, Curtean, Părăian, Mircea Galaţă, Predatu, Mărginean, Coldea, Văsâi, Bârsan... Ca şi, fie iertat, Bebe Boboc la rugby, era în fiecare dimineaţă în faţa Primăriei aşteptând să sosească ştabii. Îl întâlneam şi-mi spunea: "Nu mă las, e munca mea şi vreau să continui!" Această ambiţie l-a caracterizat şi l-a ajutat să răzbească, fiindcă pe baza acelei echipe a  fost clădit, FC Inter, clubul care a cucerit Cupa  Balcanică, în 1991, când evolua în prima divizie cu Marian Bondrea, Viorel Hizo "dirijori". 

Silit de probleme de familie, a plecat la Bucureşti, unde a continuat ascensiunea, devenind unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni, cu rezultate notabile la Rapid, Dinamo, Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Vaslui... Unii l-au poreclit "Dulăul", poate pe bună dreptate, fiindcă n-a acceptat compromisuri cu  conducători de club amatori şi cu vedete răsuflate, cu ifose. Receptiv la sfaturile bune ale celor cu experienţă, preocupat de propria-i perfecţionare în meserie, la toate echipele pe unde a fost a impus disciplină  şi muncă. Cum îmi spunea: "Ca antrenor, trebuie să dai exemplu personal de ţinută, de comportament, de echilibru. Cum să apari la meciuri, în faţa a mii de spectatori, ca antrenor, într-o ţinută neglijentă ori să bei  cot la cot cu jucătorii, după care să aştepţi respect?   Poate de aceea am şi rezistat atâţia ani ca antrenor la echipe importante."

Viorel Hizo este un interlocutor plăcut, acum,la... vârsta a treia (în tinereţe era mai arţăgos) şi are multe amintiri de tot felul.  Nu i-am propus, dar, poate, într-o zi de vară până-n seară, ne-om întâlni, să stăm de vorbă pe îndelete, fără zgomotul de fond al băutorilor de bere de pe Corso. Nu am uitat că, în urmă cu ani, într-un moment delicat pentru ziarul nostru, Viorel Hizo ne-a fost de real ajutor şi absolut dezinteresat. Lucru tot mai rar în societatea românească de azi.

comentarii
6 comentarii

toate echipele la care s-a pripasit d-l hizo intrau in ,,vrie"in momentul cand se termina sprijinul financiar,sau dupa caz politic ,asa ca mai usor cu preamarirea incultului.
sibian
11.07.2018 23:12
Sigur isi aminteste cand iesea pe poarta fabricii IPAS si i-a cazut un amortizor din maneca (de corect ce era!)...
Relu!
12.07.2018 07:57
L-am vazut o singura data de aproape, la 1 Iunie 1958,in curtea Scolii de 7 ani nr 6 de pe strada Dimitrie Anghel ( de fapt locuia aproape ,coltz cu Strada maresal Malinovski, actualmente Calea Dumbravii.) Noi, cei din clasa I-a ( ! ) ii ziceam HIZU. Ce credeti ca facea ? Organiza meciuri de fotbal intre clase, l-am vazut pun^nd la cale un meci intre clasa a 5-a si clasa a 6-a.Era hotarat, autoritar ,expeditiv, se vedea deja in el viitorul antrenor... O parte din casa parintilor lui era nationalizata, si in ea functiona o papetarie,unde noi, scolarii, mergeam sa cumparam maculatoare de 60 de bani sau creioane de 1,05 lei...
Albert Kalonji, Kassaiul de Sud
12.07.2018 15:39
el iesea ,pas cu pas / de la IPAS / si pe cand mergea de zor / a aparut un amortizor...
@Relu
13.07.2018 13:44
roata-i pentru aterizare / luna-i pentru alunizare / amortizorul ? pentru amartizare ! / lucrurile-acum sant clare !
@Relu
13.07.2018 13:52
Hizo e o figura importanta ! Totusi, nu trebuie sa-i dedicam un incult (! ) al personalitatzii...
@sibian
13.07.2018 14:14
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia