logo
Medicina naturistă: Zburătoarea tratează hepatita cronică
C. MIERLUŞCĂ
542 vizualizari
Medicina naturistă: Zburătoarea tratează hepatita cronică

Zburătoarea (Epilobium angustifolium) este o plantă erbacee, perenă, care creşte în toate zonele ţării la margini de pădure, tăieturi de pădure, mai ales în zona fagului şi molidului, între altitudinea de 500-1550 m. Se mai numeşte prisacăn, pufuliţă, răscoage. Este răspândită în Asia, America de Nord, Europa. Tulpina este înaltă de 50-200 cm, cu flori pe ea, alternând cu frunze lanceolate dinţate. Florile roz-purpurii înfloresc în perioada iunie-august. Fructele sunt capsule roşcate, păroase. Seminţele prevăzute cu smoc de peri, zburătoare. Întreaga plantă, dar mai ales rădăcina, conţin taninuri, mucilagii, zahăr, o cantitate apreciabilă de vitamina C, săruri minerale.

Planta este folosită intern pentru tratarea hepatitei cronice, cirozei hepatice. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă plantă uscată la 1 l apă clocotită. Se lasă acoperită 5-6 ore. Se strecoară. Se bea de 3 ori pe zi, câte 100 ml înainte de masă. Se poate combina cu infuzia de la zburătoarea de mlaştină (Epilobium palustre). Se bea aceeaşi cantitate. Planta are un efect calmant asupra sistemului nervos şi cu efecte benefice în migrene.

Extern, are efect cicatrizant asupra vindecării rănilor. Se prepară o infuzie din 10 grame plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 6 ore. Se fac spălături locale. Este o specie meliferă, furnizând albinelor nectar şi polen. Secreţia maximă este în timpul nopţii între orele 18-6 dimineaţa. Concentraţia cea mai mare de zahăr se înregistrează între orele 10-14. Producţia de miere 200-600 kg ha. Mierea are calităţi de stimulare a funcţiei hepatice. Lăstarii tineri se pot consuma ca salată. Părţile aeriane ale plantei se recoltează în timpul înfloritului, pe vreme uscată.

Bibliografie: "Universul plantelor" - C. Pârvu; "Plantes medicinales" - Jan Volak, Jiri Stodola.comentarii
1 comentarii

Va oferim munca pe net exclusiv: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com
LUCRU LA DOMICILIU!
11.08.2017 18:40
89.123.179.93
Din aceeasi categorie
Must de Jidvei

FMCT

FMCT

Eurotrip Rekze
Fundatia APT
Auchan