logo
Medicina naturistă: Zburătoarea tratează hepatita cronică
C. MIERLUŞCĂ
837 vizualizari
Medicina naturistă: Zburătoarea tratează hepatita cronică

Zburătoarea (Epilobium angustifolium) este o plantă erbacee, perenă, care creşte în toate zonele ţării la margini de pădure, tăieturi de pădure, mai ales în zona fagului şi molidului, între altitudinea de 500-1550 m. Se mai numeşte prisacăn, pufuliţă, răscoage. Este răspândită în Asia, America de Nord, Europa. Tulpina este înaltă de 50-200 cm, cu flori pe ea, alternând cu frunze lanceolate dinţate. Florile roz-purpurii înfloresc în perioada iunie-august. Fructele sunt capsule roşcate, păroase. Seminţele prevăzute cu smoc de peri, zburătoare. Întreaga plantă, dar mai ales rădăcina, conţin taninuri, mucilagii, zahăr, o cantitate apreciabilă de vitamina C, săruri minerale.

Planta este folosită intern pentru tratarea hepatitei cronice, cirozei hepatice. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă plantă uscată la 1 l apă clocotită. Se lasă acoperită 5-6 ore. Se strecoară. Se bea de 3 ori pe zi, câte 100 ml înainte de masă. Se poate combina cu infuzia de la zburătoarea de mlaştină (Epilobium palustre). Se bea aceeaşi cantitate. Planta are un efect calmant asupra sistemului nervos şi cu efecte benefice în migrene.

Extern, are efect cicatrizant asupra vindecării rănilor. Se prepară o infuzie din 10 grame plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 6 ore. Se fac spălături locale. Este o specie meliferă, furnizând albinelor nectar şi polen. Secreţia maximă este în timpul nopţii între orele 18-6 dimineaţa. Concentraţia cea mai mare de zahăr se înregistrează între orele 10-14. Producţia de miere 200-600 kg ha. Mierea are calităţi de stimulare a funcţiei hepatice. Lăstarii tineri se pot consuma ca salată. Părţile aeriane ale plantei se recoltează în timpul înfloritului, pe vreme uscată.

Bibliografie: "Universul plantelor" - C. Pârvu; "Plantes medicinales" - Jan Volak, Jiri Stodola.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia