Tribuna
Medicina naturistă: Tătăneasa (Symphytum officinale)
C. MIERLUŞCĂ
2059 vizualizari
Medicina naturistă: Tătăneasa (Symphytum officinale)
- cu efecte anticancer -

În Antichitate erau gru­pate acele plante care se foloseau la vindecarea frac­turilor osoase, purtând nu­mele de symphytum. Plan­ta poartă diferite denumiri: "iarba Tatii", "titineasă" etc. Se foloseşte în ulcere va­ricoase, boli pulmonare, în diaree, fracturi, dizenterie, vindecă ulcerul de stomac şi duoden, precum şi can­cerul. Înfloreşte violaceu din mai până în septembrie. Rădăcina conţine: alan­toină până la 4,7%, mucila­gii aproximativ 20%, triter­pene, aspartagină, tanin etc. Rădăcina se recol­tează primăvara, înainte de în­florire sau toamna târziu, la fel şi frunzele. Dacă planta şi rădăcina nu se folosesc imediat, pot fi conservate prin uscare într-un loc ae­risit şi fără soare. Rădăcina se spală, se taie mărunt şi se usucă treptat.
În homeopatie se folo­seşte pentru prevenirea paradontozei: 20 picături de tinctură de tătăneasă la 1/2 pahar de apă, ca apă de gură
Cea mai importantă substanţă activă din plantă este alantoina, care acţio­nează direct asupra celulei şi produce vindecarea.
Iată o reţetă foarte veche care a dat rezultate în ulcer, cancer de stomac şi de piele: 300 g. rădăcină de tătăneasă spălată (fără a se curăţa coaja) se dă pe răzătoare, se amestecă cu 1 kg miere. Se lasă la ma­cerat 3 săptămâni, într-un loc umbros. În fiecare zi se amestecă cu o lingură de lemn. Se administrează câte o linguriţă dimineaţa, în fiecare zi. Se va avea grijă ca tătăneasa să fie culeasă înainte de înflorire, deoa­rece numai atunci conţine substanţa activă numită alantoină.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia