logo
FITS
Medicina naturistă: Tarhonul (Artemisia dracunculus)
C. MIERLUŞCĂ
682 vizualizari
Medicina naturistă: Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Este o plantă perenă, le­gu­micolă, condimen­tară, cu efecte medicinale. Este cunoscut din Anti­chitate, fiind originar din Siberia şi Mongolia. Re­zis­­tent la temperaturile scă­zute. Nu suportă exce­sul de apă în sol.

Înfloreşte alb-galben, în perioada august-septem­brie. Fructele, - achene, mici. Frun­zele şi tulpinile conţin ulei vo­latil, tanin, substan­ţe amare, vitami­na B1, vi­tamina C, săruri minera­le.

Frunzele şi tulpinile sunt folosite în alimen­taţie pentru aromatizarea con­ser­velor de carne şi le­gume, castraveţi în oţet.

Tarhonul se foloseşte în cazul afecţiunilor la ficat, rinichi şi stomac. O cură cu ceai de tarhon regene­rează ficatul. Ajută la scă­derea ni­velului glucozei din sânge, stimulează pof­ta de mâncare, şi ca remediu împotriva for­mării cheagurilor de sân­ge în interiorul vaselor san­guine, ale inimii şi cre­ierului, prote­jând de atac de cord şi accident vascular cerebral.

Tarhonul conţine multe vi­tamine, care sunt anti­oxidanţi puternici, preve­nind apariţia bolilor. Uleiul esenţial eugenol din plan­tă este folosit ca anestezic local, antiseptic şi pentru dureri de dinţi. Ceaiul de tarhon este bun pentru insomnie, iar planta este considerată un întreţină­tor al organismului.

La prepararea mâncă­ru­­rilor, planta se adaugă la terminarea lor, în sco­pul de a păstra aroma şi gustul.

comentarii
1 comentarii

este foate de bon ton / sa consumi mereu tarhon
11.10.2018 23:53
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia