Tribuna
Medicina naturistă Tapoşnicul (Galeopsis segetum)
C. MIERLUŞCĂ
1274 vizualizari
Medicina naturistă Tapoşnicul (Galeopsis segetum)

Se mai numeşte Lingurica galbenă. Face parte din familia Labiate. Este o plantă care durează numai un an, având o înălţime de 10-30 cm. Tulpina are 4 laturi vizibile şi la noduri este îngroşată, păroasă şi la bază colorată uneori în roşu. Frunzele păroase, florile alb gălbui cu o pată galbenă şi un desen roşu-violet pe partea buzei inferioare şi cu păr mătăsos. Înfloreşte din iunie până în septembrie. Se culege în timpul înfloritului tăind-o aproape de pământ şi se usucă la un loc umbros. Conţine acid silicic, tanant, iridoide, puţine saponine şi ulei eteric. Planta a fost folosită la tratamentul căilor respiratorii şi chiar în cancerul de plămâni, ca adjuvant. Acidul silicic are acţiune emolientă şi expectorantă. Se foloseşte în tuse convulsivă şi în lipsa poftei de mâncare. Se prepară un ceai din două linguriţe plantă, care se opăresc cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă 10 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere şi se bea în tuse - 2-3 ceşti pe zi. Planta se administrează în bronşită cronică, în emfizem pulmonar. Se indică următorul amestec: ţapoşnic - 10 g; nalbă frunze - 10 g, cimbrişor - 10 g - 2 linguriţe - se opăresc cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea cu intermitenţe dimineaţa, la sculare şi seara, înaintea culcări.

Se foloseşte în homeopatie, la tratamentul vezicii urinare sau renale. Se foloseşte tinctura mamă, din 10 picături de 3 ori pe zi.

Galeopsis este o plantă detoxifiantă, cu efecte în bolile ficatului, vezicii biliare şi ale splinei. Nu se cunosc contraindicaţii în cazul acestei plante.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA