logo
Medicina naturistă: Talpa-gâştii (Leonorus cardiaca)
Medicina naturistă: Talpa-gâştii (Leonorus cardiaca)

Este o plantă erbacee care poate atinge înălţimea de 1,5 m. Frunzele descresc ca mărime de la bază la vârful plantei. Florile de culoare roz sunt aşezate la baza frun­zelor. Perioada de înflorire este din iulie până în august. Creşte prin locuri virane, tu­fişuri. În Europa este declarată monument al naturii. Se recomandă folosirea acestei plante numai din culturi. Con­ţine substanţe amare, uleiuri eterice, tanin, flavonoizi, cardiotonice.

Planta se culege în timpul înfloritului. Se foloseşte la tratamentul bolilor de inimă, insomnie, emfizemul pulmo­nar, antiasmatic, hipotensiune, afecţiuni ale prostatei, pro­bleme ale stomacului, înlătură gazele şi reglează  funcţio­narea defectuoasă a tiroidei. Se recomandă folosirea plan­tei proaspete deoarece prin uscare îşi pierde calităţile.

Se prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă aco­perită 15 minute. Se stre­coa­ră. Se beau zilnic 2 căni, în a­fecţiuni cardiace. În afec­ţiuni pulmonare se face un decoct mai concentrat.

Se indică următorul ames­tec de plante: talpa gâştii - 20g, sunătoare - 15g, pă­du­cel - 10g, melisă - 10g, vale­riană - 5g. Din acest amestec se iau 2 linguriţe la o cană cu apă clocotită. Se lasă acope­rită 5 minute. Se beau 2 căni zilnic. Nu se va supradoza de­oarece pot apărea sen­zaţia de vomă, dureri în corp, sânge în scaun, sete. Din plan­ta proaspătă se prepară homeopate. Se administrează diluţiile CH7 - zilnic, CH15 - la 3 zile, CH30, CH200 - la 7 zile. Tratamentul durează o zi pe lună.

Articol scris cu concursul farmacistei Doina Ignat - Farmacia Homeopată Sibiu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia