logo
Medicina naturistă: Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
C. MIERLUŞCĂ
1269 vizualizari
Medicina naturistă: Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

Rozmarinul este o plantă aromatică ce creşte cu pre­dilecţie în Italia, Spania şi Tur­cia. Rozmarinul este fo­losit din vechime la conser­varea cărnii şi la redarea me­moriei persoa­nelor amnezice prin inhalarea esenţei.
Apa de rozmarin era folo­sită pentru curăţirea şi înfru­mu­seţarea feţei. Regina Eli­sabeta a Ungariei folosea apa de roz­marin ca loţiune de în­tinerire, spălându-se pe faţă în fiecare zi. În sec. al VI-lea, Ca­rol cel Ma­re a dat un de­cret ca să fie cultivat în toate grădinile impe­riale. Este o plantă iubitoare de apă şi poate atinge înălţimea de 2 m. Are flori mici, albastru-des­chis.
Rozmarinul este folosit pen­tru tratarea obo­selii mintale, pre­cum şi a răcelii.
Florile fierte în lapte de ca­pră şi lăsate apoi să stea afară, bine acoperit, se va da celui bol­­­nav de ftizie (boală de piept).
Se recomandă celor cu vor­birea paralizată să-şi re­capete graiul, dacă este luat mai ales sub formă de dul­ceaţă făcută din flori, admi­nistrându-se în fiecare zi pe stomacul gol.
Rozmarinul este bun pentru tulburările cardiace cauzate de stres, hepatită sau cole­cistită.
Se recomandă în calculi bi­liari, cu efecte asupra di­ges­­tiei, stimularea poftei de mân­care. Poate fi folosit în astm, răceli, gripă, tuse. Uleiul de roz­marin se recomandă în durerile reumatice, muscula­re, gută. Este un remediu împotriva pă­duchilor, scabiei şi pentru vin­de­carea rănilor. Arabii presă­rau pudra din plantă pe cordo­nul ombilical al nou-născutului, acţionând ca antiseptic. Uleiul de rozmarin este foarte bun împotriva mătreţii şi căderii părului.
Uleiul esenţial de rozmarin poate fi folosit doar în doze mici, nefiind recomandat fe­meilor gravide.
Pentru calmarea durerilor de orice fel se aplică sub formă de frecţie, în amestec compus din 15 picături de ulei esenţial de rozmarin, 15 picături ulei e­sen­ţial de levănţică şi o jumă­tate cană de ulei de migdale dulci. Se va face masaj de mai multe ori pe zi.
O mască anitirid cu efecte rapide: se vor lua 2 linguri de miere la care se adaugă 3 picături de ulei esenţial de rozmarin şi 3 picături de esenţă de trandafir. Masca se va păstra timp de 5 minute pe faţă, apoi se va clăti cu apă călduţă, apoi cu apă rece.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia