logo
Medicina naturistă: Păducelul (Crataegus monogyna)
C. MIERLUŞCĂ
1095 vizualizari
Medicina naturistă: Păducelul (Crataegus monogyna)

Este un arbust întâlnit în zona de deal şi de munte până la altitudinea de 1.400 m. Este răspândit în toată Europa şi Africa de Nord. Înfloreşte alb, în perioada aprilie - mai. Fructele sunt sferice, roşii, cărnoase, cu gust dulceag. O tufă produce 3-4 kg fructe ce conţin: flavonoide, triter­pene, amine, cumarine, tanin, vitamine, uleiuri eterice etc.
Fructele se consumă în ali­mentaţie datorită complexului de vitamine. Se poate folosi la fabricarea vinului şi a ţuicii.
Păducelul se foloseşte la tratarea afecţiunilor cardiace, cu substrat nervos - o lingu­riţă flori, frunze sau fructe la o cană de apă clocotită. Se acoperă 10 minute. Se stre­coară şi se bea în cursul unei zile. Se indică în hiperten­siune, tulburări de meno­pauză. În caz de angină pec­torală se bea în cursul crizei sau preventiv. Preparat sub formă de tinctură se adminis­trează 10-15 picături înainte de culcare pentru combaterea insomniilor.
Păducelul dă rezultate în combaterea pietrelor la rinichi şi la nivelul vezicii urinare. Se recomandă în insuficienţă coronariană, circulaţie san­guină. Tratamentul trebuie să dureze cel puţin o lună şi se poate asocia şi cu alte plante cu efect asemănător (gink­go biloba).
Păducelul se indică în arit­mie cardiacă când se prepară sub formă de infuzie. Se bea până la dispariţia simptomelor. Se foloseşte în homeopatie pentru tratarea afecţiunilor cardiace.
Extern, se fac băi de pi­ci­oa­­re pentru tratarea bătă­turilor sau se folosesc com­prese locale.
Este o specie meliferă, ofe­rind albinelor nectar şi polen. Se înmulţeşte prin seminţe.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

vino

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia