logo
Medicina naturistă: Moţul curcanului (Amarantul)
C. MIERLUŞCĂ
1350 vizualizari
Medicina naturistă: Moţul curcanului (Amarantul)

Este o plantă erbacee a­nua­lă, cu frunze late şi flori fru­moase, fiind cultivată şi ca plan­tă ornamentală. Se cunosc mai multe specii de amarant, la noi cea mai în­tâlnită fiind specia Ama­ranthus caudatus, care se cultivă pentru nevoi alimen­tare şi medicinale. Cercetările ar­heologice efectuate de-a lungul anilor în zonele aztece şi inca­şe au scos la iveală că printre puţinele plante cultivate cu mii de ani în urmă se număra şi amarantul. Aztecii considerau că seminţele de amarant întă­resc atât corpul, cât şi spiritul. "Grăuntele mis­tic" al aztecilor era atât de preţuit, încât servea ca mijloc de plată a impozitelor către stat.
Planta se administra pentru creşterea copiilor în primii ani de viaţă, cât şi ca hrana mili­ta­rilor pentru a rezista în răz­boaie. După căderea Impe­riului aztec amarantul a fost interzis, ca un mijloc de redu­cerea populaţiei prin înfome­tare.
Astăzi, în SUA, se pot ve­dea peste 30 de denumiri de produse care conţin amarant, produse dietetice preparate pentru alimentaţia copiilor, cât şi pentru industria farmaceu­tică.
Cercetări în domeniu se des­făşoară şi în România, la firma Hofigal Bucureşti, unde se cultivă în condiţii de seră pentru fabricarea suplimen­telor ali­men­tare. S-au consta­tat pro­prietăţi antioxidante şi pre­zenţa enzimelor.
Preparatele pe bază de ama­rant întâlnite în special în maga­zinele naturiste au pro­prietăţi antiseptice, antiinfla­ma­torii la nivelul tractului gas­tro-intestinal, reglează acidi­tatea gastri­că, îmbunătăţind digestia. Are proprietăţi depu­rative, este uşor laxativ şi diuretic.
Se recomandă ca adjuvant în bolile de stomac şi intesti­nale, al refluxului esofagian, a unor stări toxice şi alergice, com­bătând hiperaciditatea gastrică şi tulburările funcţio­nale şi metabolice ale tractului digestiv.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia